Καβάλα: Ένα σπάνιο εύρημα ενός αιώνα από τα εγκαίνια του Ιερού Ναού του Αποστόλου Παύλου

«Όταν αποκτάς πρόσβαση στις κασέλες των παππούδων σου»: Ο Αθανάσιος Αθανασίου φέρνει στο φως ένα σπάνιο ιστορικό κειμήλιο, μια «Ευλογία εκ των εγκαινίων του εν Καβάλλα Ιερού Ναού του Αγίου Παύλου»

Ένα σπάνιο εύρημα είχε την τύχη να ανακαλύψει και να φέρει στο φως ο δικηγόρος της Καβάλας, Αθανάσιος Αθανασίου, καθώς «όταν αποκτάς πρόσβαση στις κασέλες των παππούδων σου» οι εκπλήξεις μπορούν να σε καθηλώσουν.

Το σπάνιο κειμήλιο αφορά στον πολιούχο της Καβάλας, Απόστολο των Εθνών Παύλο και στα εγκαίνια του ομώνυμου Ιερού Ναού, έναν αιώνα πριν.

Η «ταυτότητα» του κειμηλίου

ΕΥΛΟΓΙΑ ΕΚ ΤΩΝ ΕΓΚΑΙΝΙΩΝ ΤΟΥ ΕΝ ΚΑΒΑΛΛΑ ΙΕΡΟΥ ΝΑΟΥ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΠΑΥΛΟΥ 1905-1926. (Χονδρό χαρτόνι 33cm Χ 25cm. Σχέδιο Π Γ Ζωγράφος. ΤΥΠΟΙΣ ΚΟΡΟΝΑΙΟΥ,ΔΕΝΑΞΑ ΚΑΙ ΣΙΑΣ Δ/ΣΙΣ ΣΟΛ. ΑΘΑΝΑΣΟΥΛΑ ΑΘΗΝΑΙ. (Προσωπική συλλογή).

Ο Καθεδρικός Ιερός Ναός του Αποστόλου Παύλου στην Καβάλα είναι έργο του διάσημου αρχιτέκτονα από την Κωνσταντινούπολη, Περικλή Φωτιάδη. Θεμελιώθηκε για να τιμηθεί και να εξαρθεί το γεγονός ότι σε αυτήν την πόλη για πρώτη φορά ο Απόστολος των Εθνών πάτησε σε ευρωπαϊκό έδαφος. Η ανέγερσή του ξεκίνησε το 1900, αλλά ο θεμέλιος λίθος τοποθετήθηκε το 1905, ενώ τα εγκαίνια του ναού πραγματοποιήθηκαν το 1926.