Ουκρανοί οι 8 νεκροί από το Antonov: Σπεύδει το κλιμάκιο Χημικής-Πυρηνικής Άμυνας. Στις 14:00 το πρώτο πόρισμα

«Θρίλερ» με την άγνωστη ουσία - «Είδε» πτώματα το drone της Πυροσβεστικής

Ουκρανικής καταγωγής ήταν οι οκτώ επιβαίνοντες στο αεροσκάφος που έχασαν τις ζωές τους κατά τη συντριβή του Antonov, το βράδυ του Σαββάτου 17 Ιουλίου 2022 στην Καβάλα. Στο σημείο της συντριβής μετέβη νωρίτερα ο γενικός πρόξενος της Ουκρανίας στη Θεσσαλονίκη Βαντίμ Σαμπλούκ (Vadym Sabluk), ο οποίος δεν θέλησε να κάνει δηλώσεις.

Ο Ουκρανός γενικός πρόξενος ενημερώθηκε από τις τοπικές αρχές για την εξέλιξη των ερευνών και ενημέρωσε ο ίδιος, με τη σειρά του, για την ταυτότητα των οχτώ μελών του πληρώματος του μοιραίου αεροσκάφους. Όπως δήλωσε, ήταν όλοι ουκρανικής καταγωγής.

«Θρίλερ» με την άγνωστη ουσία – Μέχρι τις 14:00 το πρώτο πόρισμα για την τοξικότητα

Να σημειωθεί ότι το Βελιγράδι επιβεβαίωσε πλέον ότι το Antonov μετέφερε 11,5 τόνους πυρομαχικών. Στην Καβάλα μεταβαίνει αυτή την ώρα o Eιδικός Λόχος Αντιμετώπισης Πυρηνικής Βιολογικής Χημικής Άμυνας, με εντολή ΓΕΕΘΑ. Η πρώτη αποστολή του κλιμακίου, δύναμης 14 ατόμων, είναι να ερευνηθεί η τυχόν τοξικότητα στην περιοχή. Εκτιμάται ότι μέχρι τις 14:00 θα έχει βγει το πρώτο πόρισμα.

Καβάλα: «Είδε» πτώματα το drone της Πυροσβεστικής

Από νωρίς τα ξημερώματα την περιοχή της συντριβής «χτενίζει» ειδικό drone της Πυροσβεστικής. Σύμφωνα με πληροφορίες που μετέδωσε ο ΣΚΑΪ, το drone της Πυροσβεστικής κατέγραψε πτώματα επιβαινόντων, κάποια εκ των οποίων είναι διαμελισμένα.

Επιπλέον, η θερμική κάμερα δεν έδειξε κανένα σημείο ζωής, σύμφωνα με την ίδια πηγή. Να σημειωθεί ότι ειδικοί έχουν δώσει οδηγίες στους κατοίκους της περιοχής να παραμείνουν στα σπίτια τους με κλειστά παράθυρα και να μη χρησιμοποιούν κλιματιστικό.

Στην περιοχή υπάρχουν ακόμη σπίτια που είναι χωρίς ρεύμα και νερό.

Απαγόρευση κυκλοφορίας

Ο Δήμαρχος Παγγαίου Φίλιππος Αναστασιάδης με ανακοίνωση του πριν από λίγο απαγόρευσε την κυκλοφορία όλων των αγροτικών οχημάτων και των πεζών στις αγροτικές περιοχές των τοπικών κοινοτήτων Αντιφιλίππων και Παλαιοχωρίου προκειμένου να μην υπάρξουν προβλήματα από τα συντρίμμια του αεροσκάφους που έχουν εκτοξευθεί σε ακτίνα πολλών μέτρων.

Ο δήμαρχος υπογράμμισε ότι κρίνεται απαραίτητο να υπάρξει αυτή η απαγόρευση, καθώς ακόμα δεν είναι γνωστός ούτε ο ακριβής αριθμός των μερών του αεροσκάφους που βρίσκονται διάσπαρτα στις αγροτικές εκτάσεις ούτε, όμως, και η επικινδυνότητα του φορτίου που μετέφερε.

Η λευκή ουσία

Νωρίτερα, ο υποστράτηγος του Πυροσβεστικού Σώματος Μάριος Αποστολίδςη, επικεφαλής της επιχειρησιακής ομάδας στην Καβάλα, δήλωσε ότι «άνδρες της πυροσβεστικής υπηρεσίας με ειδικό εξοπλισμό και όργανα μέτρησης προσέγγισαν το σημείο της πρόσκρουσης του αεροσκάφους και είδαν από κοντά την άτρακτο και άλλα μέρη του διασκορπισμένα μέσα στα χωράφια».

Ο κ. Αποστολίδης υπογράμμισε ότι από την επιτόπια έρευνα «διαπιστώθηκε αστάθεια στο πεδίο καθώς υπάρχουν καπνοί και έντονη θερμότητα αλλά και μια άσπρη ουσία άγνωστης προέλευσης, ωστόσο τα όργανα μέτρησης δεν κατέδειξαν κάτι ανησυχητικό. Το επόμενο στάδιο είναι να σηκωθεί drone ώστε να εξεταστεί όλο το εύρος της περιοχής όπου κατέπεσε το αεροσκάφος. Εφόσον διαπιστωθεί ότι υπάρχει σταθερότητα στο πεδίο και δεν υπάρχει κίνδυνος για την ασφάλεια των ανδρών που συνδράμουν στην επιχείρηση, θα ξεκινήσει η όλη διαδικασία».

Σύμφωνα με πληροφορίες του iefimerida.gr, οι Αρχές που επιχειρούν στο σημείο δεν έχουν μέχρι στιγμής ενημερώσει την Ελληνική Επιτροπή Ατομικής Ενέργειας -κάτι που ενδεχομένως σημαίνει ότι, μέχρι στιγμής, δεν προκύπτει ραδιολογικός κίνδυνος.

Πηγή: iefimerida.gr