Συντριβή Antonov: Ελεγχόμενες εκρήξεις στα διάσπαρτα πυρομαχικά. Δύσκολη επιχείρηση σε έκταση άνω των 1.000 στρεμμάτων!

Η όλη διαδικασία θα διαρκέσει πάνω από έναν μήνα - Διασώστης της ΕΜΑΚ μιλά για τη δυσκολία ανάσυρσης των πτωμάτων από τον χώρο της συντριβής

Για την επικίνδυνη αποστολή να περάσουν ανάμεσα από το εκρηκτικό φορτίο που μετέφερε το Antonov το οποίο συνετρίβη στην Καβάλα το βράδυ του Σαββάτου 16 Ιουλίου 2022 και να ανασύρουν τα θύματα της τραγωδίας, μιλά διασώστης της ΕΜΑΚ.

Στη συγκεκριμένη περίπτωση οι διασώστες της ΕΜΑΚ είχαν να επιτελέσουν μια άκρως επικίνδυνη επιχείρηση και για να τη φέρουν εις πέρας εφάρμοσαν το αυστηρότερο πρωτόκολλο και το πιο δυσμενές σενάριο. Μπήκαν στον τόπο της τραγωδίας, φορώντας ειδικές στολές και εξοπλισμό και με αναπνευστικές συσκευές, όπως αναφέρει διασώστης μιλωντας στο Open.

«Μπήκαμε στον χώρο αφού διασφαλίσαμε ότι ο διάδρομος που θα ακολουθήσουμε είναι ασφαλής και μεταφέραμε τα θύματα σε ένα σημείο όπου έγινε η απολύμανσή τους», ανέφερε χαρακτηριστικά προσθέτοντας ότι απολυμάνθηκε και το προσωπικό που εισήλθε στο χώρο.

Ο μεγαλύτερος κίνδυνος που κλήθηκε να αντιμετωπίσει η ΕΜΑΚ σε αυτή την αποστολή ήταν η ποσότητα των πυρομαχικών που είχε μέσα το αεροσκάφος πριν τη συντριβή.

«Επειδή λαμβάνουμε υπόψη τη δυσμενέστερη περίπτωση θεωρούμε ότι υπάρχουν και πυρομαχικά που δεν εξερράγησαν μετά τη συντριβή», εξηγεί ενώ επισημαίνει τη βοήθεια που τους παρήχε το drone που σηκώθηκε για να «δει» την περιοχή:

«Το drone μας βοήθησε γιατί είχαμε εικόνα πριν την επέμβαση στην περιοχή και στοχοποιήσαμε συγκεκριμένα σημεία που θεωρούσαμε ότι υπάρχουν θύματα, μειώνοντας κατά πολύ το χρόνο αναζήτησης τους στο πεδίο», αναφέρει χαρακτηριστικά.

Ξεκινούν ελεγχόμενες εκρήξεις στα διάσπαρτα πυρομαχικά

Στο μεταξύ οι αρμόδιες υπηρεσίες ξεκινούν μεγάλη επιχείρηση προκειμένου να απενεργοποιηθούν τα πυρομαχικά που βρίσκονται διάσπαρτα στην περιοχή μετά την πτώση του αεροσκάφους Antonov στην Καβάλα.
Θα ξεκινήσουν ελεγχόμενες εκρήξεις στα πυρομαχικά που έχουν εντοπιστεί, ενώ ο Δήμος Παγγαίου εξέδωσε ανακοίνωση προς τους πολίτες, προκειμένου να προσέχουν.
Η επιχείρηση θα διαρκέσει πάνω από έναν μήνα και θα περιλαμβάνει πέντε ομάδες του Τάγματος Ναρκοπεδίου Ξηράς με 36 άτομα, τα οποία θα σαρώσουν μία έκταση 1.000 στρεμμάτων.
Στο σημείο θα παραμείνουν δυνάμεις της Πυροσβεστικής, προκειμένου να επέμβουν αν κριθεί απαραίτητο.
Πηγή: cnn.gr