Κωνσταντέλλος για συντριβή Antonov: «Συνταγή ατυχήματος» η διαδρομή που επέλεξε ο κυβερνήτης [βίντεο]

Ο έμπειρος κυβερνήτης της Πολιτικής Αεροπορίας αναρωτιέται γιατί ο πιλότος του μοιραίου μεταγωγικού επέλεξε να πάρει τη «λάθος διαδρομή»

Για τη συντριβή του Antonov και τους χειρισμούς του κυβερνήτη, που επέλεξε να κατευθυνθεί προς την Καβάλα και όχι προς τη Λήμνο, μίλησε ο Δήμαρχος Βάρης-Βούλας-Βουλιαγμένης και εν ενεργεία κυβερνήτης της Πολιτικής Αεροπορίας Γρηγόρης Κωνσταντέλλος.

Σε δηλώσεις του στο κεντρικό δελτίο του Αnt1 το βράδυ της Δευτέρας 18 Ιουλίου 2022, ο κ. Κωνσταντέλλος εξήγησε τι περιμένουν οι ειδικοί να βρουν από τα «μαύρα κουτιά» του αεροσκάφους, αλλά και τι αναμένεται να δείξουν οι σοροί των μελών του πληρώματος.

Αν και τα συγκεκριμένα αεροσκάφη δεν είχαν από κατασκευής τους «μαύρα κουτιά» και αυτά που είχαν, τοποθετήθηκαν σε δεύτερο χρόνο και θεωρούνται παλαιάς τεχνολογίας, όπως είπε, θα παράσχουν σημαντικές πληροφορίες για την κατάσταση του αεροσφάκους, την κατάσταση των κινητήρων του, τα πηδάλια και τα βασικά συστήματά του.

«Θα δώσει στοιχεία για τους κινητήρες και τις θέσεις των χειριστηρίων, ώστε να καταλάβουν οι ερευνητές, κατά πόσο μπορούσαν να έχουν οι χειριστές τον έλεγχο του αεροσκάφους», είπε χαρακτηριστικά.

Από τις σορούς, όπως εξήγησε ο κ. Κωνσταντέλλος, θα καταλάβουμε αν οι πιλότοι τουλάχιστον, φορούσαν μάσκες και τα ειδικά γυαλιά τα οποία φοράμε όταν υπάρχουν καπνοί και τοξικές αναθυμιάσεις στον θάλαμο διακυβερνήσεως. «Αυτό θα μας δείξει αν η φωτιά έφερε αυτές τις τοξικές αναθυμιάσεις μέσα στον θάλαμο, κάνοντας τις συνθήκες ακόμα πιο δύσκολες».

Στη συνέχεια ο κ. Κωνσταντέλλος αναφέρθηκε στην επιλογή του πιλότου να πάει από τη «δύσκολη διαδρομή».

«Το ότι ο πιλότος επέλεξε να μην πάει στη Λήμνο, αλλά να πάει στην Καβάλα, είναι κάτι που μπορεί να συζητηθεί. Το ερωτηματικό είναι, γιατί πήγε στην Καβάλα από τον δύσκολο δρόμο και όχι από τον εύκολο και ασφαλή, πάνω από τη θάλασσα δηλαδή. Θα μπορούσε πάνω από τη θάλασσα, να είχε φτάσει στο αεροδρόμιο της Καβάλας 5 με 6 λεπτά νωρίτερα», εξήγησε.

«Δεν συνάδει με αυτό που λέμε, ότι αποφεύγουμε πολλές δυσχέρειες μαζί», είπε, χαρακτηρίζοντας την επιλογή του κυβερνήτη του αεροσκάφους, ως «συνταγή ατυχήματος».

«Η μόνη ερμηνεία είναι, ότι ήθελε να επιστρέψει στο αεροδρόμιο της Νις, και στον δρόμο προς αυτή τη διαδρομή κάτι πιο καταστροφικό συμβαίνει, αναγκάζοντας τον κυβερνήτη να παρεκκλίνει προς τα βουνά της Καβάλας, με την κατάληξη της συντριβής του αεροσκάφους», κατέληξε ο κ. Κωνσταντέλλος.