Συντριβή Antonov στην Καβάλα: Η νεκροψία-νεκροτομή «έδειξε» ότι το αεροσκάφος δεν έπεσε τυχαία στα χωράφια

Κυβερνήτης και πλήρωμα μέχρι την πρόσκρουση ήταν εν ζωή-Πληροφορίες αναφέρουν ότι τα πυρομαχικά που μετέφερε το Antonov θεωρούνται 100% πολεμικά-Η λευκή σκόνη και το απαγορευμένο φορτίο

Αναπάντητα παραμένουν πολλά ερωτήματα για το φορτίο του μοιραίου Antonov-12 το οποίο που συνετρίβη στους πρόποδες του Παγγαίου Όρους στην Καβάλα, ενώ νέα στοιχεία για τις έρευνες βλέπουν το φως της δημοσιότητας.

Ειδικότερα, όπως μεταδίδει το ThessToday.gr, από τη στρατιωτική έρευνα στο αεροσκάφος εντοπίστηκαν τρία είδη πυρομαχικών, ένα επιχειρησιακού χαρακτήρα και δύο εκπαιδευτικού.

Το μυστήριο με το φορτίο του Antonov

Οι εμπλεκόμενοι φορείς -συμπεριλαμβανομένης και της τοπικής κοινωνίας- αναζητούν απαντήσεις για το τι πραγματικά εμπεριείχε το φορτίο που μετέφερε το αεροσκάφος. Έως τώρα, αυτό που έχει γίνει επισήμως γνωστό, είναι ότι το φορτίο αποτελούνταν από «εκπαιδευτικά και φωτιστικά βλήματα όλμων» και χωρίς να αναλυθεί περαιτέρω ο τύπος τους. Ωστόσο, η εικόνα είναι τελείως διαφορετική από εκείνη που παρουσιάζεται ακόμη και από ξένους αιρετούς, οι οποίοι ουσιαστικά προσπαθούν να απλώσουν ακόμη περισσότερο το μυστήριο γύρω από το μοιραίο αεροσκάφος.

Επικαλούμενο απολύτως έγκυρες στρατιωτικές πηγές, το τοπικό μέσο αναφέρει ότι τα πυρομαχικά που μετέφερε το Antonov θεωρούνται 100% πολεμικά, ασχέτως από το είδος τους. Δηλαδή, κατά την στρατιωτική έρευνα εντοπίστηκαν δύο είδη βλημάτων όλμου εκπαιδευτικού χαρακτήρα των 60 και 82 χιλιοστών που βοηθούν στην προσομοίωση πολεμικών συνθηκών, καθώς και ένα είδος με φωτιστικά βλήματα 82 χιλιοστών, καθαρά επιχειρησιακού χαρακτήρα.

Η διαφορά εκπαιδευτικών και φωτιστικών βλημάτων

Τα εκπαιδευτικά, όπως εξηγούν αρμόδιες πηγές, δε διαθέτουν την κατάλληλη ποσοτική εκρηκτική ύλη ώστε να καταστρέψουν και χρησιμοποιούνται κατά κύριο λόγο στο πεδίο βολής. Αντίθετα, τα φωτιστικά βλήματα που εντοπίστηκαν στο φορτίο διατίθενται αποκλειστικά για πεδία μάχης. Ωστόσο, για τους στρατιωτικούς κύκλους, και τα τρία είδη πυρομαχικών θεωρούνται πολεμικά, ενώ κατά τις ίδιες πληροφορίες εκτός των βλημάτων όλμων εντοπίστηκαν και σκορπίστηκαν σε γεωργική έκταση 1.000 στρεμμάτων και άλλα παρελκόμενα πολεμικά υλικά επιχειρησιακού χαρακτήρα.

Ειδικότερα, ο τρόπος που χρησιμοποιούνται τα φωτιστικά βλήματα που βρέθηκαν στο Antonov έχει ως εξής: Πυροδοτούνται από τον γεμιστή και με τη βοήθεια ενσωματωμένου αλεξιπτώτου στον μηχανισμό φτάνουν ως ένα συγκεκριμένο ύψος. Ακολούθως ξεκινά η καθοδική πορεία με παράλληλη βραδυφλεγία που αποβάλλει τις χημικές ενώσεις του βλήματος, φωτίζοντας -και καταδεικνύοντας- την επιθυμητή περιοχή του χειριστή.

Το απαγορευμένο φορτίο

Σύμφωνα με τις πληροφορίες του ThessToday.gr, στο αεροσκάφος εκτός από τα πυρομαχικά εντοπίστηκε και φορτίο με τους μηχανισμούς πυροδότησης των όλμων, κάτι το οποίο όπως αναφέρουν αρμόδιες πηγές, απαγορεύεται. Και αυτό γιατί, τα στρατιωτικά πρωτόκολλα αναφέρουν ότι σε περιπτώσεις που μεταφέρονται στρατιωτικά βλήματα, οι αεροπορικές εταιρίες οφείλουν να πραγματοποιούν δύο διαδρομές, μία για τα πυρομαχικά και μια για τους μηχανισμούς πυροδότησης, ώστε σε σενάριο πτώσης -όπως αυτή του Antonov- να διασφαλίζεται η αποσύνθεση των πολεμικών υλικών σε περίπτωση που βρεθούν σε λάθος χέρια.

Εντός εβδομάδος το πόρισμα για τη λευκή ουσία

Αναφορικά, πάντως, με τη λευκή ουσία που «πονοκεφαλιάζει» τους ειδικούς, πληροφορίες αναφέρουν ότι η πρώτη εκτίμηση κάνει λόγο για τέφρα και όχι φώσφορο, όπως αρχικά είχε εκτιμηθεί, όμως ακόμη και τώρα εξετάζονται όλα τα ενδεχόμενα και τα επίσημα αποτελέσματα από την εξέταση του υλικού το οποίο συλλέχθηκε από φυτά και χώμα αναμένονται εντός εβδομάδος.

Ο πιλότος έριξε επίτηδες το Antonov σε δασική περιοχή

Η διενέργεια νεκροψίας-νεκροτομής «έδειξε» ότι ο κυβερνήτης του Antonov -όπως και όλα τα μέλη του πληρώματος- μέχρι την πρόσκρουση ήταν εν ζωή και όλα τα στοιχεία κατατείνουν στο συμπέρασμα ότι συνειδητά αποφάσισε να ρίξει το αεροσκάφος σε δασική περιοχή και όχι σε κατοικημένη.

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, από την ιατροδικαστική εξέταση προέκυψε ότι οι οκτώ σοροί φέρουν βαρύτατες κακώσεις σώματος, κεφαλής, θώρακα, κοιλίας, άνω-κάτω άκρων, κατάγματα με ρήξη εσωτερικών οργάνων και εσωτερική αιμορραγία. Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι ελήφθησαν δείγματα DNA και αίμα για τοξικολογικές εξετάσεις.