Εκατοντάδες πιστοί και φέτος στην Ιερά Μονή Μεταμορφώσεως του Σωτήρος Νικητών στον Νέστο [φωτογραφίες]

Η Ηγουμένη Ευδοκία μίλησε στον Alpha RADIO 88,6 για το Μοναστήρι, για τις δραστηριότητες που γίνονται εκεί, αλλά και για την ιστορία της θαυματουργής εικόνας που «χτυπάει» τους πιστούς

ΜΤο Σάββατο γιόρτασε η Ιερά Μονή Μεταμορφώσεως του Σωτήρος στους Νικητές του Δήμου Νέστου. Εκατοντάδες πιστοί βρέθηκαν εκεί την παραμονή της γιορτής, στον μεγάλο Εσπερινό και στον Αγιασμό.

Η Ηγουμένη Ευδοκία μίλησε στον Alpha RADIO 88,6 για το Μοναστήρι, την ιστορία του, τις δραστηριότητες που γίνονται εκεί, αλλά και για την Εικόνα του Σωτήρος που «χτυπάει» τους πιστούς.

Ο μεγάλος Εσπερινός και ο Αγιασμός

Το απόγευμα της Παρασκευής 5 Αυγούστου 2022 εψάλη ο Εσπερινός, μετά έγινε ο Αγιασμός στη Φιάλη της Μονής και στη συνέχεια μεταφέρθηκε η Εικόνα πάνω από την έκθεση, όπου υπήρχαν δύο ιερείς. Ο ένας με τον Αγιασμό ράντιζε τους πιστούς και ο άλλος είχε στα χέρια του την καντήλα της Εικόνας και έδινε ευχές στους πιστούς, οι οποίοι είχαν την δυνατότητα να περνούν κάτω από αυτήν, όπως γίνεται στον Επιτάφιο, για να πάρουν την ευλογία της. Μπορούσαν να ακουμπήσουν την Εικόνα, να την αγκαλιάσουν και να πάρουν την ευλογία του Χριστού. «Αυτά τα δύο χρόνια του κορoνοϊού,  ερχόταν κόσμος στη Μονή, αλλά το πλήθος έπεσε πολύ. Ερχόταν κυρίως νέοι παρά ηλικιωμένοι, ενώ όλοι είναι πολύ συνειδητοποιημένοι και προσέρχονταν με μεγάλη ευλάβεια. Οι πιστοί ερχόταν την ώρα της ανάγνωσης του Ευαγγελίου και σταματούσαν στη σκάλα μέχρι να τελειώσει. Αυτό σημαίνει απόλυτος σεβασμός και ευλάβεια», είπε η Ηγουμένη.

Στο Μοναστήρι φιλοξενούνται άνθρωποι που έρχονται από μακριά για ένα βράδυ. Υπάρχουν γυναίκες που μένουν όλο το καλοκαίρι και βοηθάνε στο χωράφι της Μονής και στις καλλιέργειες λαχανικών που τα χρησιμοποιεί το Μοναστήρι και ό,τι απομένει, το διαθέτει στον κόσμο. Φτιάχνουν επίσης κηραλοιφές, βάμματα, σπρέι, καλέντουλες, σκευάσματα από βότανα και όλα βιολογικά και αρίστης ποιότητας.

Η ιστορία της θαυματουργής Εικόνας

Όπως ανέφερε η Ηγουμένη, το Μοναστήρι έχει ηλικία 50 ετών και το 1975 αναγνωρίστηκε από την Κυβέρνηση επίσημα ως Ιερή Μονή Μεταμορφώσεως του Σωτήρος Νικητών της Ιεράς Μονής Φιλίππων, Νεαπόλεως και Θάσου Πιο παλιά ήταν ένα μικρό ησυχαστήριο.

Στην Μονή κάθε χρόνο στις 5 Αυγούστου, παραμονή της γιορτής, γίνεται ένα πανηγύρι. Όπως ανέφερε η Ηγουμένη Ευδοκία, υπάρχει ένα έθιμο που έλκει τις ρίζες του από τις αλησμόνητες πατρίδες. Η Εικόνα προέρχεται από το χωριό Άνω Νεοχώρι της Κυζίκιου στην Προποντίδα. Υπάρχουν και άλλες Εικόνες θαυματουργές, στη Μηχανιώνα της Θεσσαλονίκης και στην Ηρακλίτσα, που παρουσιάζουν τα λεγόμενα «κινητικά σημεία» όπως είναι ο θεολογικός όρος. Ο κόσμος επί το απλούστερο λέει «χτυπάει η Εικόνα», αλλά ο θεολογικός όρος είναι ότι παρουσιάζεται «κινητικό σημείο», δηλαδή η Εικόνα κινείται. Τι σημαίνει όμως αυτό;

«Αυτό δεν ξέρουμε τι είναι, ούτε τι συμβαίνει, ούτε τι σημαίνει, με την έννοια ότι είναι ένα μυστήριο και τα μυστήρια δεν αποκαλύπτονται, παρά μόνον σε πολύ ταπεινές ψυχές. Απ’ ό,τι λέει η πείρα, δεν υπάρχει θέμα με την αμαρτία ή την αγιότητα του ανθρώπου, όσο έχει θέμα με την ασθένεια του. Σε ψυχικές και σωματικές ασθένειες που υπάρχουν στους ανθρώπους που έχουν πίστη, η Εικόνα ανταποκρίνεται. Αυτό το πράγμα όμως ο κόσμος το βλέπει ως τιμωρία όταν του ς χτυπά. Είναι όμως ευλογία. Αυτούς που τους χτυπάει η Εικόνα, αισθάνονται αγαλλίαση και χαρά και  θέλουν να τους συμβεί. Όμως και χωρίς να χτυπήσει η Εικόνα και ανεξάρτητα με τη γιορτή της, αν είναι να κάνει το θαύμα και συγκινηθεί ο Ουρανός από την Πίστη του ανθρώπου, συμβαίνει. Αν χτυπήσει η Εικόνα, αν θαυματουργήσει, είναι θέμα Πίστης των ανθρώπων», σημειώνει η Ηγουμένη.

«Έχουμε δει θαύματα. Πέρυσι μάλιστα “χτύπησε” η Εικόνα δύο φορές, αν και δεν την κρατούσαν οι πιστοί λόγω του κορoνοϊού. Τη βάλαμε λοιπόν σε ένα κουβούκλιο για προσκύνημα. Και ενώ η Εικόνα είναι σταθεροποιημένη, σε επικλινή θέση προς τα μέσα, παρά ταύτα κινήθηκε και ήρθε μπροστά. Και μάλιστα στην ίδια περίπτωση, έγινε κάτι σαν σεισμός. Ταρακουνήθηκε το κτίριο επάνω στο οποίο βρισκόταν η Εικόνα. Ήταν κάτι πρωτοφανές. Δεν είναι όμως κανόνας αυτό. Πολλές φορές η Εικόνα γίνεται βαριά και ασήκωτη και άλλες φορές είναι ελαφριά, ενώ έχει ένα κανονικό βάρος, όγκο και μέγεθος που δικαιολογεί ένα λογικό βάρος. Όλο αυτό που συμβαίνει προκαλεί δέος και είναι θαυμαστό», δήλωσε η Ηγουμένη Ευδοκία.