ΕΟΔΥ: Στο «βαθύ πορτοκαλί» η Καβάλα. Μία από τις 20 περιοχές της χώρας με τετραψήφιο αριθμό κρουσμάτων [χάρτης]

Τι «έδειξε» η εβδομαδιαία έκθεση του Οργανισμού για την πορεία της πανδημίας - Αποκλιμάκωση των νέων μολύνσεων, αλλά...

Ηέκθεση για τα κρούσματα κορονοϊού που ανακοινώθηκε την Τρίτη 16 Αυγούστου 2022 από τον ΕΟΔΥ μπορεί να έδειξε σταδιακή αποκλιμάκωση της πανδημίας (-27% σε σχέση με την προηγούμενη έκθεση), ωστόσο επιβεβαίωσε το γεγονός ότι ο ιός είναι εδώ, με αρκετά νησιά να βρίσκονται στο κόκκινο λόγω των πολλών μολύνσεων.

Εδώ και καιρό οι ειδικοί κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου επισημαίνοντας ότι τα μέτρα ατομικής προστασίας θα πρέπει να συνεχίζουν να τηρούνται, ενώ και η μάσκα παρότι δεν είναι πλέον υποχρεωτική θα πρέπει να βρίσκεται πάντοτε στην τσάντα των διακοπών και να χρησιμοποιείται σε περιπτώσεις συνωστισμού.

Διαβάστε την εβδομαδιαία έκθεση του ΕΟΔΥ πατώντας εδώ

Όπως προαναφέρθηκε η εβδομαδιαία έκθεση του ΕΟΔΥ δείχνει μείωση των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων covid, ωστόσο το γεγονός ότι οι διακοπές οδεύουν προς το τέλος τους και οι εκδρομείς επιστρέφουν σταδιακά από τα νησιά στις πόλεις, κάνει τους επιστήμονες να φοβούνται μια νέα έξαρση μέσα στο φθινόπωρο.

Από την ενημέρωση του ΕΟΔΥ (αφορά την εβδομάδα 8 Αυγούστου-14 Αυγούστου 2022) ανακοινώθηκαν 73.710 κρούσματα COVID-19 (7.065 ανά εκατoμμύριο πληθυσμού: -27% εβδομαδιαία μεταβολή), εκ των οποίων οι επαναλοιμώξεις αφορούν το 21% των λοιμώξεων.

Ποιες περιοχές παρουσιάζουν υψηλό αριθμό κρουσμάτων κορονοϊού

Ωστόσο η «απόβαση» των αδειούχων κυρίως στα νησιά (πρώτο καλοκαίρι χωρίς περιορισμούς, μετά από δύο χρόνια πανδημίας) προκάλεσε αρκετές μολύνσεις οι οποίες επιβάρυναν το επιδημιολογικό φορτίων συγκεκριμένων περιοχών. Μάλιστα οι ειδικοί εκτιμούν ότι τα κρούσματα σε ορισμένες περιοχές είναι περισσότερα, αφού λόγω του καλοκαιριού δεν πραγματοποιούνται τόσα τεστ ανίχνευσης covid-19.

Στην Αττική καταγράφηκαν την τελευταία εβδομάδα 15.482 μολύνσεις, ενώ τετραψήφιο αριθμό κρουσμάτων συγκέντρωσαν οι εξής περιοχές: Αιτωλοακαρνανία, Αχαΐα, Έβρος, Εύβοια, Ηλεία, Ημαθία, Ηράκλειο, Θεσσαλονίκη, Ιωάννινα, Καβάλα, Κοζάνη, Κόρινθος, Λάρισα, Μαγνησία, Μεσσηνία, Πέλλα, Πιερία, Σέρρες, Φθιώτιδα, Χαλκιδική και Χανιά.

Δείτε τον χάρτη: