Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος: Εκεί που εδρεύει το Πατριαρχείο, διαβαίνει δια μέσου παγίδων πολλών! Κι ο νοών νοείτω…

Η γεμάτη νόημα αποστροφή του λόγου του στη διάρκεια της επίσκεψης του στην Αντιπεριφέρεια Καβάλας, για τις συνθήκες που λειτουργεί και βιώνει

Μια αποστροφή του λόγου του Οικουμενικού Πατριάρχη, στην αντιφώνηση του προς τον Αλέξη Πολίτη, κατά τη διάρκεια της επίσκεψης του στην Αντιπεριφέρεια Καβάλας περιγράφει με τον καλύτερο τρόπο (και στα στενά πλαίσια των λεπτών ισορροπιών που πρέπει να κρατούνται) τους κινδύνους και τις απειλές που αντιμετωπίζει το Πατριαρχείο στις μέρες μας.

«Εκεί που εδρεύει το Πατριαρχείο διαβαίνει δια μέσου παγίδων πολλών. Κι ο νοών νοείτω. Γι’ αυτό και χρειαζόμαστε την αγάπη όλων» είπε με νόημα, ανάμεσα στα άλλα, ο προκαθήμενος της Ορθοδόξου εκκλησίας με όλους τους παρευρισκόμενους στην αίθουσα να αντιλαμβάνονται πλήρως τα λεγόμενα του!

«Αν δεν υπήρχε το Πατριαρχείο, έπρεπε να το εφεύρουμε…»

Αναφερόμενος στη συνέχεια για τον ρόλο και την αξία του Πατριαρχείου στην Ορθόδοξη Εκκλησία ανέφερε: «ενθυμούμαι αυτό που είπε ο καθηγητής και ακαδημαϊκός Μητροπολίτης Περγάμου Ιωάννης, ο καλύτερος Θεολόγος του Χριστιανισμού όπως τον χαρακτήρισε ο Πάπας, ότι το Οικουμενικό Πατριαρχείο είναι ένας αναντικατάστατος θεσμός τον οποίον αν δεν τον είχαμε έπρεπε να τον εφεύρουμε, έπρεπε να τον δημιουργήσουμε». Κατέληξε δε λέγοντας ότι του προκαλεί ικανοποίηση η συνάντηση κλήρου και αιρετών στο ίδιο τραπέζι αφού σκοπός τους είναι «η διακονία του λαού του θεού».