Περιαστικό δάσος Καβάλας: «Έρχονται» μέτρα για την αντιμετώπιση της διέλευσης μη νόμιμων μεταναστών

Συνεδριάζει το αρμόδιο συντονιστικό όργανο για την αντιμετώπιση της κατάστασης-Οι καβαλιώτες «έκοψαν» τον περίπατό τους στην περιοχή-«Απερίγραπτη» χαρακτηρίζει την κατάσταση ο αρμόδιος αντιδήμαρχος του Δήμου Καβάλας

Οι τελευταίες δύο φωτιές στο περιαστικό δάσος της Καβάλας [διαβάστε εδώ και εδώ] ανέδειξαν -ξανά- το θέμα με τη διέλευση των μη νόμιμων μεταναστών από την περιοχή, ένα θέμα που άπτεται πολλών πτυχών, από το θέμα των πυρκαγιών μέχρι το θέμα των σκουπιδιών που αφήνουν πίσω τους οι μετανάστες, ενώ αρκετοί είναι εκείνοι που «έκοψαν» τη βόλτα ή την άθλησή τους στο δάσος επειδή φοβούνται, χωρίς, ωστόσο, μέχρι στιγμής να έχει σημειωθεί κάποιο μεμπτό περιστατικό.

Ο Αντιδήμαρχος Ποιότητας Ζωής του Δήμου Καβάλας, Κυριάκος Σταυρίδης, μιλώντας στον ALPHA Radio 88,6 δίνει την εικόνα που επικρατεί στο περιαστικό δάσος της πόλης, χαρακτηρίζοντας απερίγραπτη την κατάσταση που επικρατεί.

«Μαζέψαμε δύο φορτηγά σκουπίδια. Δεν μπορούμε να ελέγξουμε την κατάσταση»

«Πολλές φορές τα μονοπάτια από όπου διέρχονται παράτυποι μετανάστες έχουν καθαριστεί από τον Δήμο και πολλές εθελοντικές οργανώσεις, αλλά το κακό δε σταματάει. Η κατάσταση είναι τραγική και συμβαίνει εδώ και πολύ καιρό. Χθες πήραμε δύο φορτηγά και τα γεμίσαμε με σακίδια, ρούχα κλπ. Σε μια εβδομάδα, όμως, η κατάσταση θα είναι η ίδια σε όλο το μονοπάτι, από το σημείο που εισέρχονται οι άνθρωποι αυτοί στην περιμετρική, από τον “Κόντη”. Η ροή είναι συνεχόμενη, οπότε δεν μπορούμε να ελέγξουμε την κατάσταση. Η περιπολία που βγάλαμε από τον Δήμο δεν μπορεί να αποδώσει, διότι είναι πολύ επικίνδυνο να αντιμετωπιστούν 20 και πλέον άνθρωποι στο πέρασμά τους. Στο συντονιστικό όργανο που έχουμε την ερχόμενη εβδομάδα θα δούμε πώς θα μπορέσουμε θα σταματήσουμε αυτήν τη ροή των παράνομων μεταναστών από πολύ ψηλά και ληφθούν αποφάσεις από το αρμόδιο Υπουργείο και την Αστυνομία», αναφέρει ο κ. Σταυρίδης.

Οι πυροσβέστες συνάντησαν 20 και πλέον άτομα να κατεβαίνουν από το βουνό

«Δεν μπορεί οι υπάλληλοι του Δήμου να ανεβαίνουν στην περιμετρική ακάλυπτοι και να αντιμετωπίζουν αυτές τις καταστάσεις. Όταν ανέβηκε η Πυροσβεστική Υπηρεσία για να αντιμετωπίσει τη φωτιά που ξέσπασε, οι πυροσβέστες συνάντησαν 20 και πλέον άτομα να κατεβαίνουν από το βουνό. Τις φωτιές αυτοί οι άνθρωποι τις έβαλαν για να ζεσταθούν το βράδυ. Μόλις όμως δούνε μια κίνηση, παρατάνε τη φωτιά άσβεστη και φεύγουν, οπότε αν δεν υπάρχει λόγος να περάσει κάποιος από τη συγκεκριμένη περιοχή, η φωτιά μπορεί να μη γίνει αντιληπτή και να επεκταθεί», δηλώνει ο κ. Σταυρίδης.

Ένα πολύ σοβαρό που πρέπει να αντιμετωπιστεί άμεσα με αστυνόμευση

«Αν δε βοηθούσε η πρωινή υγρασία, η Καβάλα θα αντιμετώπιζε μεγάλο πρόβλημα με την επέκταση της φωτιάς. Το ζήτημα είναι πολύ σοβαρό και πρέπει να αντιμετωπιστεί άμεσα με αστυνόμευση. Οι εικόνες που έχουμε είναι κάτι που δεν μπορούμε να το περιγράψουμε. Βρίσκουμε τεράστιους όγκους αντικειμένων που σε μια εβδομάδα θα επαναληφθεί. Γεμίσαμε ήδη δύο φορτηγά από αυτά και μαζεύουμε και άλλα. Φυσικά δεν καθαρίζει μόνον ο Δήμος Καβάλας, αλλά και οι εθελοντικές ομάδες που φέτος καθάρισαν το περιαστικό δάσος τουλάχιστον τρείς φορές, άλλες τρείς φορές εμείς και δεν τελειώνουμε», προσθέτει ο αντιδήμαρχος.

Συνεδριάζει το συντονιστικό για την αντιμετώπιση της κατάστασης

Συνεχίζοντας ο κ. Σταυρίδης είπε: «Τώρα περιμένουμε τον διοικητή της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας και τη Δευτέρα θα έχουμε την συνεδρίαση του συντονιστικού οργάνου για να συζητήσουμε και να ληφθούν αποφάσεις για την ασφάλεια της Καβάλας, αλλά και της αισθητικής του περιαστικού δάσους. Η αγανάκτηση, δε, του κόσμου της περιοχής είναι δικαιολογημένη, γιατί οι κάτοικοι της Χωράφας και πολλοί άλλοι καβαλιώτες στον δρόμο του
Περιαστικού Δάσους έκαναν τον περίπατό τους, την άθλησή τους, αλλά τώρα σταμάτησαν επειδή φοβούνται. Φυσικά δεν παρατηρήθηκε κάτι μεμπτό, αλλά όσο να είναι φοβούνται, βλέποντας 22 άγνωστους ανθρώπους που δεν ξέρεις πώς θα αντιδράσουν, φιλικά ή όχι».