Καβάλα: Η προσφορά του Ερυθρού Σταυρού κατά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο αποτυπωμένη σε φωτογραφίες

«Σουηδοί εκπρόσωποι του Ερυθρού Σταυρού στην Ελλάδα κατά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο»: Μια ενδιαφέρουσα ομιλία από τη δημοσιογράφο και φωτογράφο, Marie Mauzy στο Αρχαιολογικό Μουσείο της Καβάλας

Το Σουηδικό Σπίτι στην Καβάλα (παράρτημα του Σουηδικού Ινστιτούτου Αθηνών) και η Εφορεία Αρχαιοτήτων Καβάλας-Θάσου, διοργανώνουν την Τετάρτη 26 Οκτωβρίου 2022  και ώρα 19.00 το απόγευμα, ενημερωτική εκδήλωση ομιλία με θέμα: «Σουηδοί εκπρόσωποι του Ερυθρού Σταυρού στην Ελλάδα κατά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο».

Ομιλήτρια θα είναι η καταξιωμένη και διεθνώς αναγνωρισμένη δημοσιογράφος και φωτογράφος, Marie Mauzy, η οποία μαζί με την επιμελήτρια του Σουηδικού Σπιτιού στην Καβάλα, Elisabeth Gullberg, είχαν την επιμέλεια της πολύ ενδιαφέρουσας φωτογραφικής έκθεσης η οποία φιλοξενείται στον χώρο περιοδικών εκθέσεων του Αρχαιολογικού Μουσείου Καβάλας.

Στη φωτογραφική έκθεση αποτυπώνονται μοναδικές ανθρώπινες στιγμές της πολύ σημαντικής βοήθειας που προσφέρθηκε στους ταλαιπωρημένους Έλληνες πολίτες από τον Ερυθρό Σταυρό στη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου.

Η επισιτιστική βοήθεια στην Ελλάδα υπήρξε η μεγαλύτερη ανθρωπιστική επιχείρηση κατά τη διάρκεια του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου. Η παγκόσμια κοινή γνώμη, συγκλονισμένη από τον φοβερό λιμό, υποχρέωσε το 1942 τους Συμμάχους να επιτρέψουν την τροφοδοσία της χώρας.

Η ουδέτερη θέση της Σουηδίας στον πόλεμο υπήρξε καθοριστική τόσο στο επίπεδο των διαπραγματεύσεων όσο και στο στάδιο οργάνωσης του επισιτισμού, αλλά και στη δημιουργία μιας ουδέτερης επιτροπής που θα επιτηρούσε την επιχείρηση.

Μετά από μια σειρά περίπλοκων και χρονοβόρων διαπραγματεύσεων συστάθηκε μια αποστολή του διεθνούς Ερυθρού Σταυρού, στην οποία συμμετείχαν οχτώ Σουηδοί και εφτά Ελβετοί με επικεφαλής Σουηδό. Σε αυτήν την ανθρωπιστική αποστολή συμμετείχαν συνολικά 29 Σουηδοί.

Η ομιλία θα πραγματοποιηθεί στην αίθουσα διαλέξεων του χώρου των περιοδικών εκθέσεων, στη νέα πτέρυγα του Αρχαιολογικού Μουσείου Καβάλας και θα είναι στην αγγλική γλώσσα.

*Κεντρική φωτογραφία: Swedish Doctors and Nurses on the Mediterranean Front Line [Swedish Institute at Athens]