Σε μία από τις μεγαλύτερες κινητοποιήσεις μεταμνημονιακά στην Καβάλα μετατράπηκε η απεργιακή κινητοποίηση στην οποία κάλεσαν ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ για το πρωί της Τετάρτης 9 Νοεμβρίου 2022. Η συμμετοχή ήταν μεγάλη και ο παλμός δυνατός, σε ένα συλλαλητήριο στο οποίο συμμετείχαν δεκάδες σωματεία εργαζομένων, συνδικάτα, αλλά ακόμη και σύλλογοι κατοίκων ή πολιτιστικοί σύλλογοι της Καβάλας.
Παρόντες ήταν οι απολυμένοι από Πετρέλαια και Λιπάσματα δίνοντας το τέμπο, πολλοί φοιτητές του ΔΙΠΑΕ, εργαζόμενοι στον τουρισμό, τον επισιτισμό, την εστίαση, τις οικοδομές, σύλλογοι διδασκόντων Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, καθώς και όλα τα συνταξιουχικά σωματεία.
Τα συνθήματα που επικράτησαν ήταν αύξηση μισθών και συντάξεων, στοπ στην ακρίβεια, συλλογικές συμβάσεις εργασίας και πλήρη ασφαλιστικά δικαιώματα για όλους τους εργαζόμενους. Το «παρών» έδωσαν όμως και πολλά πολιτικά πρόσωπα, τόσο της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, όπως οι Λεωνίδας Παππάς, Βαγγέλης Παππάς, Άρης Βέρρος, Δημήτρης Λυμπεράκης και άλλοι δημοτικοί και περιφερειακοί σύμβουλοι αλλά και οι πρώην βουλευτές Δημήτρης Εμμανουηλίδης, Κώστας Μορφίδης, Σάββας Εμινίδης και η νυν βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ Σουλτάνα Ελευθεριάδου, αλλά και ο υποψήφιος Δήμαρχος Καβάλας, Γιάννης Εριφυλλίδης.
Το μεγάλο συλλαλητήριο στο οποίο έλαβαν μέρος δεκάδες σωματεία ολοκληρώθηκε με δυναμική πορεία από την κεντρική πλατεία της Καβάλας προς την οδό Ομονοίας έπειτα μέσω των πεζοδρόμων προς την οδό Βενιζέλου, στην παραλιακή οδό και κατέληξε ξανά στην πλατεία Ελευθερίας.
Εδώ και 12 χρόνια οι εργαζόμενοι δημόσιο τομέα δεν είδαμε ούτε μία αύξηση
Ο Τάσος Ιωαννίδης εκ μέρους της ΑΔΕΔΥ Καβάλας τόνισε πως «όπως γνωρίζετε όλοι εδώ και 12 χρόνια οι εργαζόμενοι δημόσιο τομέα δεν είδαμε ούτε μία αύξηση, τα τελευταία χρόνια μετά από τα μνημόνια όσο και αν η κυβέρνηση θέλει μας πει ότι έχουμε βγει από την εποπτεία εδώ το θέμα είναι ότι δεν έχουμε εισπράξει τίποτα από όλα αυτά. Λένε ότι εδώ και τρία χρόνια έχει καταργηθεί η εισφορά αλληλεγγύης αυτό είναι ένα μεγάλο ψέμα από την άποψη ότι δε θα δούμε ούτε ένα ευρώ αύξηση. Εμείς λοιπόν όλοι οι εργαζόμενοι στον δημόσιο τομέα κρατήσαμε μέσα στην πανδημία ότι μπορέσαμε να κρατήσουμε για να μπορέσουμε να επιβιώσουμε και πρέπει σε αυτή τη μεγάλη κινητοποίηση να απεργήσουν όλοι.
»Στους υγειονομικούς, ιατρούς και νοσηλευτές μετράμε να φανταστείτε 30 νεκρούς όπου αυτοί οι νεκροί συνάδελφοί μας δεν λογίζονται ούτε καν σαν εργατικό ατύχημα! Φυσικά και όλοι οι άλλοι υπάλληλοι κρατήσαμε μέσα στην πανδημία για να επιβιώσουμε. Κάτι που είναι πάρα πολύ σημαντικό το οποίο φαλκιδεύει τον αγώνα μας είναι ο νόμος Χατζηδάκη, πρέπει να καταργηθεί, πρέπει να βγούμε όλοι μπροστά και πρέπει να επανέλθει ο νόμος 1284 διότι ήταν ο πιο αποτελεσματικότερος και ο πιο δημοκρατικότερος νόμος για τα ασφαλιστικά μας δικαιώματα.
»Συζητάμε και για την κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης αν και το αποτέλεσμα που αυτή την κατάργηση θα είναι ελάχιστο δηλαδή 14 ευρώ τον μήνα. Όλα αυτά την στιγμή που η ακρίβεια έχει χτυπήσει στο κόκκινο. Η απεργία λοιπόν μας βρίσκει ενωμένους γιατί το εισόδημά μας εξανεμίζεται συνεχώς. Το ίδιο συμβαίνει και στον ιδιωτικό τομέα. Προβλήματα υπάρχουν και στους ανθρώπους που ασχολούνται με τον πρωτογενή τομέα. Κάθε κυβέρνηση δυστυχώς κάνει τους αγρότες να βγαίνουν στους δρόμους. Αν δε σκύψει στα προβλήματα αυτά, δεν βγάζει τον κόσμο από την δυσκολία. Έχουμε τα επιδόματα μεν, αλλά το μόνο που φέρνουν είναι την φτωχοποίηση. Βολεύει κάποιους ανθρώπους να ζήσουνε με πενιχρά εισοδήματα και από κει και μετά τελείωσε. Όλοι αναρωτιούνται μήπως τεχνηέντως δεν έρχεται ανάπτυξη στον τόπο μας. Λέμε να πληρώνουν τα περισσότερα οι έχοντες και κατέχοντες όμως αυτό δεν πρόκειται να το δούμε στην πράξη. Το βαρύ μας όπλο είναι ο τουρισμός και αυτός οι εργαζόμενοι γίνονται αντικείμενο εκμετάλλευσης».
Να αυξηθούν οι μισθοί μας και συλλογικές συμβάσεις εργασίας σε όλους τους κλάδους
Στη μεγάλη κινητοποίηση που έγινε χθες στο πλαίσιο της πανελλαδικής απεργίας πήρε μέρος και το Εργατικό Κέντρο Καβάλας. Η πρόεδρος του ΕΥΚ, Ματίνα Τσούτσα τόνισε ότι «η μέρα αυτή είναι μέρα απεργίας που έχει προκηρύξει η Γενική Συνομοσπονδία Εργατών Ελλάδας και εμείς συμμετέχουμε σε αυτήν. Καλέσαμε όλους τους εργαζόμενους να δηλώσουν το παρόν τους στην απεργία και το συλλαλητήριο μας έγινε 11 το πρωί. Η ανάγκη συμμετοχής όλων μας είναι μεγάλη γιατί κάνουμε αγώνες για να αυξηθούν οι μισθοί μας, οι συλλογικές συμβάσεις εργασίας σε όλους τους κλάδους και να εξασφαλίσουμε σε όλους το μερίδιο των κερδών για όλο τον κόσμο. Πρέπει να δώσουμε το δικαίωμα στους νέους για να έχουν ένα πιο καλό αύριο στην κοινωνία και να δυναμώσουμε τον κόσμο που δεν αντέχει άλλο την οικονομική αυτή καταπίεση. Ζητάμε την ενίσχυση των οικονομικά αδύνατων συμπολιτών μας για να καλύψουν τις ανάγκες τους κάθε είδους. Ζητάμε να υπάρχει μείωση στα είδη διατροφής και στα καύσιμα παντός είδους. Στείλαμε μήνυμα αντίστασης στην κυβέρνηση ενάντια στην ακρίβεια που φτωχοποιεί τον κάθε εργαζόμενο. Ζητάμε να γίνουν μεταρρυθμίσεις στην αγορά και να θεωρηθεί η ενέργεια δημόσιο αγαθό. Όπως και επενδύσεις για να αντιμετωπίσουμε την κρίση και να μην υπάρχουν ιδιωτικοποιήσεις. Διεκδικήσαμε επίσης να υπάρχουν συλλογικές συμβάσεις εργασίας για όλους τους εργαζόμενους στον ιδιωτικό τομέα, να μην παραβιάζονται τα δικαιώματα μας στην εργασία να υπάρχει ασφάλεια σε αυτή, ενώ ζητήσαμε τα δικαιώματα μας και ότι έχουμε κατακτήσει μέχρι τώρα».
Το δικό τους μήνυμα για την απεργειακή κινητοποίηση έδωσαν ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ αναφέροντας: «Οι εργαζόμενοι, μαζί με τα συνδικάτα, δίνουν μάχη ενάντια στην ακρίβεια, που πνίγει τα ελληνικά νοικοκυριά, στις συνθήκες εργασιακής ζούγκλας, που επικρατούν, ενάντια στα βάρη που σηκώνουν στις πλάτες τους εδώ και χρόνια. Πρέπει και επιβάλλεται να ληφθούν ουσιαστικά μέτρα κατά της ακρίβειας, μετά τις ραγδαίες αυξήσεις του ενεργειακού κόστους, αλλά και της εκτίναξης των τιμών σε βασικά είδη πρώτης ανάγκης. Τώρα, περισσότερο από κάθε άλλη στιγμή, είναι απαραίτητη η γενναία αύξηση του κατώτατου μισθού, καθώς και η επαναφορά του συλλογικού εργατικού δικαίου, με καθολική ισχύ των συλλογικών συμβάσεων σε όλους τους κλάδους της οικονομίας. Ο αγώνας θα συνεχιστεί, μέχρι οι εργαζόμενοι να σταματήσουν να βρίσκονται στην κλίνη του Προκρούστη» αναφέρει η ΓΣΕΕ σε ανακοίνωσή της.
Στην απεργία συμμετείχαν και οι εργαζόμενοι στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς. Παράλληλα στην απεργία αποφάσισε να συμμετέχει και το συνδικάτο των ταξί ΣΑΤΑ. Σε ό,τι αφορά την ΠΝΟ συμμετείχε στην 24ωρη πανεργατική απεργία της ΓΣΕΕ με τη συμμετοχή των πληρωμάτων σε όλες τις κατηγορίες πλοίων από τις 00:01 της Τετάρτης 9 Νοεμβρίου 2022 έως τις 00:00 της Πέμπτης 10 Νοεμβρίου 2022.