To 3o ΓΕΛ Καβάλας στη Σμύρνη για τον διαδικτυακό εκφοβισμό

Ένα μοναδικό ταξίδι για τους μαθητές και καθηγητές του σχολείου που  συμμετέχει στο πρόγραμμα Erasmus «Testify the resource before sharing a post»

Ομάδα μαθητών και καθηγητών του 3ου Λυκείου Καβάλας επέστρεψε πριν από λίγες μέρες από τη Σμύρνη καθώς εκεί πραγματοποιήθηκε η 3η  συνάντηση του ευρωπαϊκού προγράμματος Erasmus  “Testify the resource before sharing a post” που εκπονεί το σχολείο, με θέμα τη χρήση των μέσων κοινωνικής δικτύωσης και γενικότερα τους κινδύνους στους οποίους εκτίθενται οι σημερινοί έφηβοι εξαιτίας της αλόγιστης χρήσης αυτών, όπως διαδικτυακός εκφοβισμός, ακατάλληλη χρήση των προσωπικών δεδομένων, αφιλτράριστη τεράστια ροή πληροφοριών, ψυχική εξάρτηση, απώλεια προσωπικών επαφών… Στη συνάντηση αυτή συμμετείχαν καθηγητές και μαθητές από 5 χώρες (Ιταλία, Ελλάδα, Ρουμανία, Τουρκία και Βόρεια Μακεδονία).

Στη Σμύρνη μας φιλοξένησε το ιδιωτικό λύκειο “Oguzhan Ozkaya” στα περίχωρα της πόλης, το οποίο εφαρμόζει ένα εναλλακτικό και πρωτοποριακό  πρόγραμμα σπουδών παρέχοντας μαθήματα όπως ιππασία, κολύμβηση, αεροναυπηγική, κεραμική, χορό, ζωγραφική, ραπτική… Τα παιδιά όλων των χωρών περιηγήθηκαν σε όλους τους χώρους του σχολείου, παρακολούθησαν μαθήματα και πήραν μέρος σε εργαστήρια κατασκευάζοντας έργα κεραμικής, ζωγραφικής και ραπτικής.

Ιδιαίτερα οργανωμένο και πετυχημένο ήταν το εκπαιδευτικό μέρος της συνάντησης. Μέσα από ποικίλες και ευχάριστες ομαδοσυνεργατικές δράσεις  οι μαθητές γνωρίστηκαν μεταξύ τους  αλλά και προσέγγισαν ουσιαστικά το θέμα μας που ήταν οι αρνητικές συνέπειες των μέσων κοινωνικής δικτύωσης. Οι μαθητές όλων των χωρών παρουσίασαν power point και βίντεο με θέματα όπως εθισμός, ξενοφοβία, ρατσισμός, διαδικτυακός εκφοβισμός, σεξουαλική βία και μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Ακόμη, παρακολουθήσαμε μια επιστημονική εισήγηση πάνω στα θέματα αυτά που βοήθησε σημαντικά τα παιδιά να συνειδητοποιήσουν γενικότερα τους κινδύνους που σχετίζονται με τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης κατά τη διάρκεια της παιδικής ηλικίας.

Την τελευταία μέρα του προγράμματος οργανώθηκε από το σχολείο επίσκεψη στον αρχαιολογικό χώρο της Εφέσου και στο παραδοσιακό χωριό Κιρκιντζέ, το χωριό της Διδώς Σωτηρίου. Περπατώντας στους καλά διατηρημένους ρωμαϊκούς δρόμους ξεναγηθήκαμε και θαυμάσαμε μοναδικά αξιοθέατα αυτής της υπέροχης πόλης όπως την Παλαίστρα, το Ωδείο, το Μεγάλο Θέατρο, το Πρυτανείο, τη Βιβλιοθήκη του Κέλσου… Ήταν πράγματι ένα μοναδικό ταξίδι στο χρόνο, που μας συγκίνησε ιδιαίτερα καθώς μέσα από την περιήγηση νιώσαμε τον παλμό αυτής της μοναδικά καλοδιατηρημένης πόλης.

Η επόμενη συνάντηση καθορίστηκε να γίνει τον Φεβρουάριο στην πόλη μας, όπου οι μαθητές θα συνεχίσουν την εργασία τους παρουσιάζοντας όμως μια διαφορετική πτυχή.