ΙΚΚΙΚ για πρώην κτίριο ΕΟΚ: Μουσείο Βιομηχανικής και Αρχιτεκτονικής Κληρονομιάς με τα μηχανήματα επεξεργασίας καπνού

Το Ινστιτούτο δίνει στη δημοσιότητα όλες τις προσπάθειες που έχουν γίνει από το 2015 - Η αλληλογραφία του ΙΚΚΙΚ με Αντιπεριφέρεια, Δήμο και Υπηρεσίες - «Για εμάς δεν έκλεισε το θέμα και πολύ σύντομα θα προβούμε σε συγκεκριμένες ενέργειες»

Τα τελευταία επτά χρόνια το Ινστιτούτο Κοινωνικών Κινημάτων & Ιστορίας Καπνού (ΙΚΚΙΚ) μεθοδεύει την ανακήρυξη του πρώην κτιρίου του Εθνικού Οργανισμού Καπνού (ΕΟΚ) και όλου του εξοπλισμού –μηχανήματα (ελληνικής κατασκευής) επεξεργασίας καπνού– σε βιομηχανικά μνημεία.

Ο στόχος; Η δημιουργία ενός Μουσείου Βιομηχανικής και Αρχιτεκτονικής Κληρονομιάς «προς όφελος της Καβάλας μας», όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται στην ανακοίνωση του ΙΚΚΙΚ που δίνει στη δημοσιότητα όλες τις δράσεις του Ινστιτούτου, από το 2015, για την επίτευξη του συγκεκριμένου στόχου.

Σύμφωνα με τη διοίκηση του ΙΚΚΙΚ, «το θέμα δεν έχει κλείσει» και σύντομα αναμένεται να ληφθούν νέες πρωτοβουλίες. Διαβάστε παρακάτω το πλήρες κείμενο της ανακοίνωσης του Ινστιτούτου Κοινωνικών Κινημάτων & Ιστορίας Καπνού.

Από τις εργασίες που πραγματοποίησε ο Δήμος Καβάλας εντός του κτιρίου του πρώην ΕΟΚ για τη στέγαση δημοτικών υπηρεσιών.

«Το Ινστιτούτο Κοινωνικών Κινημάτων και Ιστορίας Καπνού (ΙΚΚΙΚ) από το 2015 ζήτησε εγγράφως από την πρώην Δημοτική Αρχή να συνδράμει για να δημιουργήσουμε ένα Μουσείο Βιομηχανικής και Αρχιτεκτονικής Κληρονομιάς με τα μηχανήματα επεξεργασίας καπνού, ελληνικής κατασκευής, που βρίσκονται στους δύο τελευταίους ορόφους του κτιρίου του πρώην Εθνικού Οργανισμού Καπνού (ΕΟΚ).

Βέβαια δεν πήραμε, όπως αναμένονταν, καμιά απάντηση από την πρώην Δημοτική Αρχή.

Ο τότε Αντιπεριφερειάρχης ΠΕ Καβάλας κύριος Θόδωρος Μαρκόπουλος, και προς τιμήν του, μας απήντησε με το υπ’ αρ.Πρωτ. 03/808 στις 03.03.2015 έγγραφο ότι συμφωνεί με τις δικές μας θέσεις ότι τα υφιστάμενα συγκροτήματα επεξεργασίας καπνού που στεγάζονται στο κτίριο του ΕΟΚ όπως και ολόκληρο το κτιριακό συγκρότημα αποτελούν τμήμα της πολιτιστικής κληρονομιάς του τόπου μας. Ωστόσο, σύμφωνα με τις αριθ. 3138 ΠΕ/15-2-2015 και 2138/19-5-2005 του Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, ως όροι της παραχώρησης κατά χρήση, αναφέρονται κατά πρώτον η στέγαση Υπηρεσιών και, κατά δεύτερον, η απαγόρευση διάθεσης των χώρων σε τρίτους.

Φανταστείτε ένα εμβληματικό κτίριο, όπως του πρώην ΕΟΚ, όπου θα συνυπήρχε το Δημαρχείο με ένα Μουσείο Βιομηχανικής και Αρχιτεκτονικής Κληρονομιάς. Αυτή η συνύπαρξη θα έδινε ακόμη μια μοναδικότητα στην Καβάλα μας.

Μετά την απόπειρα καταστροφής των μηχανημάτων επεξεργασίας, στις 25.09.2017 με το αρ. Πρωτ. 39/9/2017 έγγραφό μας ζητήσαμε από την Υπηρεσία Νεωτέρων Μνημείων και Τεχνικών Έργων Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης να κηρυχθούν τα μηχανήματα επεξεργασίας καπνού του ΕΟΚ στην Καβάλα, Βιομηχανικά Μνημεία.

Πράγματι, η υπηρεσία ανταποκρίθηκε στο αίτημά μας και με δύο έγγραφά της, στις 25.04.2018 και στις 16.10.2018 ζήτησε τον χαρακτηρισμό ή μη ως νεώτερο μνημείου του κτιρίου του ΕΟΚ και του εξοπλισμού εντός αυτού από το Υπουργείο Πολιτισμού & Αθλητισμού.

Ταυτόχρονα, απαγόρευσε την εκτέλεση οποιωνδήποτε οικοδομικών ή συναφών εργασιών στα τμήματα και στα στοιχεία του κτιρίου έως ότου ολοκληρωθεί η διαδικασία χαρακτηρισμού του ή μη ως μνημείου.

Για το ΙΚΚΙΚ δεν έκλεισε κανένα θέμα και πολύ σύντομα θα προβεί σε συγκεκριμένες ενέργειες.

Επίσης, επιμένουμε στην αναζήτηση λύσης για την υλοποίηση της πρότασής μας για τη δημιουργία του Μουσείο Βιομηχανικής και Αρχιτεκτονικής Κληρονομιάς και άλλων δράσεων προς όφελος της Καβάλας μας».