Στον δρόμο οι μαθητές του Μουσικού Λυκείου Καβάλας

Παίζοντας πένθιμο εμβατήριο, χωρίς συνθήματα και κρατώντας δεκάδες πλακάτ με τα αιτήματα τους διαδήλωσαν το πρωί της Τρίτης οι μαθητές στην Καβάλα στο πλαίσιο της Πανελλαδικής κινητοποίησης

Ημέρα πανελλήνιας δράσης και διαμαρτυρίας για μία σειρά αιτημάτων ήταν η χθεσινή για τα μουσικά και καλλιτεχνικά σχολεία της χώρας. Πιο συγκεκριμένα μουσικά και καλλιτεχνικά σχολεία από όλη την χώρα διαμαρτύρονται για τα σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι σχολικές τους κοινότητες και ζητάνε κρατική κινητοποίηση για την επίλυση τους. Το παρών και μάλιστα δυναμικό έδωσε και η Καβάλα με την μεγάλη πορεία των μαθητών να ξεκινά στις 11:00 από το Μουσικό σχολείο και να κατευθύνεται, με τους μαθητές να κτυπούν πένθιμα τα τύμπανα τους προς το κέντρο της πόλης.

Τι ζητούν οι μαθητές

Την έντονη διαμαρτυρία τους προς το υπουργείο Παιδείας εκφράζουν οι γονείς μαθητών, που φοιτούν στα δημόσια Μουσικά και Καλλιτεχνικά σχολεία καθώς, όπως καταγγέλλουν, τα παιδιά τους όχι μόνο δεν έχουν δωρεάν τα απαραίτητα εγχειρίδια για τις σπουδές τους, αλλά ούτε και πιστοποίηση του επιπέδου των σπουδών τους αλλά και τη δυνατότητα εξετάσεων για την απόκτηση πτυχίου και επαγγελματικών δικαιωμάτων.

Τα μουσικά και καλλιτεχνικά σχολεία λειτουργούν πάνω από 20 χρόνια στη χώρα μας και ενώ κατά καιρούς ιδρύονται και νέα σχολεία ποτέ δεν λύθηκαν τα υφιστάμενα προβλήματα, όπως οι ακατάλληλες αίθουσες αλλά και οι ελλείψεις σχεδόν κάθε χρόνο σε εκπαιδευτικούς και μουσικά όργανα. Πάγιο αίτημα, που όμως δεν λαμβάνεται υπόψη από το υπουργείο Παιδείας, είναι η αναγνώριση του επιπέδου των μουσικών και καλλιτεχνικών σπουδών τους, αλλά και η διεξαγωγή εξετάσεων για την απόκτηση πτυχίων στα αντικείμενα της Αρμονίας, της Βυζαντινής Μουσικής και των Ελληνικών παραδοσιακών οργάνων.

Οι γονείς επισημαίνουν ακόμη ότι είναι αδιανόητο να «αναγκαζόμαστε να καλύπτουμε το κόστος την προμήθειας των βιβλίων ειδικοτήτων και της αγοράς και συντήρησης του απαιτούμενου εξοπλισμού των μουσικών οργάνων» και τονίζουν ότι στους μαθητές όλων των σχολείων πρέπει να παρέχεται το ίδιο δωρεάν εγχειρίδιο για όλα τα μουσικά μαθήματα, καθώς επίσης και σε κάθε σχολείο να υπάρχει ο απαραίτητος αριθμός μουσικών οργάνων, τα οποία θα μπορούν να δανείζονται οι μαθητές καθ’ όλη τη διάρκεια των σπουδών τους.

Τι λένε οι γονείς

Όπως σημειώνουν οι εκπρόσωποι του Συλλόγου Γονέων Μουσικού Σχολείου Καβάλας οι μαθητές «διαδηλώνουν γιατί θέλουν να έχουν καθηγητές για όλα τα όργανα, όχι μόνο για το πιάνο και την κιθάρα που είναι 10-15 δάσκαλοι, υπάρχουν και όργανα άλλα όπως το κανονάκι κτλ. Θέλουν μοριοδότηση για τα παιδιά που θα ασχοληθούν με την μουσική τελειώνοντας και να γίνεται μία αναγνώριση των σπουδών τους πάνω στην μουσική που γίνεται, θεωρία – αρμονία, τα παιδιά ξοδεύουν περισσότερες ώρες από τα άλλα παιδιά στα σχολεία και δεν τους αναγνωρίζεται τίποτα. Θέλουν μοριοδότηση και για τις πανελλήνιες και να έχουν ένα χαρτί στα χέρια τους ότι γνωρίζουν από θεωρία, γνωρίζουν από αρμονία, γιατί τα παιδιά δεν παίρνουν τίποτα, παρά μόνο ένα απολυτήριο Λυκείου».

Μερικά από τα αιτήματα των μαθητών είναι:
-πιστοποίηση των θεωρητικών σπουδών σε κάθε απόφοιτο μουσικού σχολείου (θεωρία, αρμονία) και των μαθημάτων μουσικών οργάνων
-επιπλέον μοριοδότηση των παιδιών που ενδιαφέρονται για τις μουσικές σχολές.
-δωρεάν μουσικά εγχειρίδια για τα μαθήματα που εξειδικεύονται στη θεωρητική μουσική εκπαίδευση (θεωρία, αρμονία, ιστορία μουσικής, μορφολογία, οργανογνωσία) και στα μαθήματα οργάνων, καθώς δεν έχουν όλα τα παιδιά την οικονομική δυνατότητα που απαιτείται για να τα προμηθευτούν.
-μεγαλύτερη και έγκαιρη πρόσληψη μουσικών καθηγητών, ιδιαίτερα σε όργανα με μικρότερη ζήτηση, όπως κανονάκι, τρομπέτα, τρομπόνι, κόρνο κτλ.