Τα εκθέματα του Μουσείου Καπνού «λένε» τις ιστορίες τους και οι επισκέπτες του ακούν και γράφουν…

Μια ιδέα δημοσίευσης διηγημάτων, παραμυθιών και ποιημάτων στη διαδικτυακή ομάδα της Δημοτικής Βιβλιοθήκης Καβάλας «Βασίλης Βασιλικός» εμπνευσμένων από τα εκθέματα του Μουσείου Καπνού Καβάλας

Σίγουρα η μικρή πόλη της Καβάλας, που ήταν κτισμένη στο ακρωτήριο της Παναγίας και περικλείονταν από τείχη και το ένωμά της με τη στεριά υπήρχαν δύο αμμώδεις παραλίες, που φιλοξενούσαν το εμπόριο όλης της γύρω περιοχής με τη μεγάλη θάλασσα της Μεσογείου, ήταν τόσο θελκτική, ώστε να έρθουν εδώ από τα μέσα του 19ου αιώνα έμποροι και εργάτες και να ασχοληθούν με την επεξεργασία και το εμπόριο του καπνού.

Η πολίσκη μεγάλωσε και απέκτησε και το ιδιαίτερο άρωμά της, που έβγαινε από τα καπνομάγαζα, μαζί με τους χιλιάδες καπνεργάτες και καπνεργάτριες.
Οι σημερινοί διαβιούντες στη Καβάλα ζητούν να αναστοχαστούν τόσο το οικογενειακό όσο και το κοινωνικό παρελθόν της πόλης.

Έτσι γεννήθηκε η ιδέα της δημοσίευσης διηγημάτων, παραμυθιών και ποιημάτων στη διαδικτυακή ομάδα της Δημοτικής Βιβλιοθήκης Καβάλας «Βασίλης Βασιλικός» με το όνομα «Δημοτική Βιβλιοθήκη Καβάλας-Κατάθεση γραφής on line», εμπνευσμένων από τα εκθέματα του Μουσείου Καπνού Καβάλας.

Για τη δράση οι εργαζόμενοι του Μουσείου Καπνού [μπείτε εδώ] θα είναι στη διάθεση των συμμετεχόντων για περιδιαβάσεις στoν χώρο καθημερινά από Δευτέρα έως Παρασκευή κατά τις ώρες 08:00-16:00.

Τα κείμενα πρέπει αναρτηθούν μέχρι την Τρίτη 31 Ιανουαρίου 2023 και να μην ξεπερνούν τις 650 λέξεις. Τελικό αποτέλεσμα της δράσης θα είναι η κυκλοφορία μιας αναμνηστικής έκδοσης με τις νέες εικόνες της καπνούπολης Καβάλας μέσα από τα κείμενα που θα αναρτηθούν.