Το 3ο ΓΕΛ Καβάλας στη «μάχη» για την προστασία των δασών από τις πυρκαγιές [φωτογραφίες]

Το σχολείο συμμετείχε σε Διεθνική συνάντηση στην Πολωνία στο πλαίσιο προγράμματος Erasmus+, μαζί με σχολεία από Ιταλία, Τουρκία, Πορτογαλία, Ισπανία

Η σχολική κοινότητα του 3ου ΓΕΛ Καβάλας έχει την τιμή & ευχαρίστηση να ανακοινώσει τη συμμετοχή του σχολείου σε Πρόγραμμα Erasmus+ KA220 που εγκρίθηκε με βαθμολογία 99% και θα εκπονηθεί τα σχολικά έτη 2022-2023 & 2023-2024.

Το συγκεκριμένο πρόγραμμα  με τίτλο “Forest Fire Prevention” έχει ως βασικό θεματικό άξονα την προστασία των δασών από πυρκαγιές. Ένας από τους σημαντικότερους στόχους του είναι η  ευαισθητοποίηση των μελών της σχολικής κοινότητας & της ευρύτερης τοπική κοινωνίας κάθε εταιρικού σχολείου για ένα θέμα που αποτελεί μάστιγα τόσο για τη χώρα μας όσο και όλες τις Μεσογειακές χώρες, με την τραγική αποψίλωση χιλιάδων στρεμμάτων πολύτιμων δασών μέσα από καταστροφικές πυρκαγιές κάθε χρόνο.

Στο πρόγραμμα συμμετέχουν τα εξής σχολεία από 6 ευρωπαϊκές χώρες:

  1. Istituto Istruzione Superiore Liceo Medi, Σικελία – Ιταλία
  2. Neriman Erol Yilmaz Sosyal Bilimler Lisesi, Αττάλεια – Τουρκία
  3. VI Liceum Ogólnokształcąceim. Hugona Kołłątaja, Λούμπλιν – Πολωνία
  4. ENSINUS –Estudos Técnicos e Profissionais SA , Λισαβώνα – Πορτογαλία
  5. Instituto de Educación Secundaria Carmen de Burgos, Αλμερία Ανδαλουσίας–Ισπανία
  6. 3ο ΓΕΛ Καβάλας, Καβάλα, Ελλάδα

Η θεματολογία και η τεκμηρίωση  του προγράμματος βασίστηκε στην αδήριτη ανάγκη για την εκπαίδευση της επόμενης γενιάς πολιτών που θα ζήσει με αξίες  όπως σεβασμό στη φύση, συνεργατική δράση στην προστασία των οικοσυστημάτων, ενεργή συμμετοχή σε θέματα βιώσιμης ανάπτυξης και ουσιαστική κατανόηση των αρχών που διέπουν την απαραίτητη προστασία του περιβάλλοντος από ασύδοτες ανθρώπινες ενέργειες εκμετάλλευσης. Το πρόγραμμα βρίσκεται σε πλήρη εναρμονισμό με τους 17 Στόχους Βιώσιμης Ανάπτυξης  (SDG) όπως αυτοί καθορίστηκαν από τον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών με σταθερό προσανατολισμό σε ένα κόσμο δικαιότερο, πιο ειρηνικό και ευημερούντα που θα συμβιώνει σε έναν υγιή πλανήτη.

Η εξαιρετική συνεργασία με τους εταίρους στην προετοιμασία του προγράμματος, η σταθερή πεποίθηση ότι ως εκπαιδευτικοί οφείλουμε να διδάξουμε όχι μόνο γνωστικά αντικείμενα αλλά ουσιαστικές αξίες ζωής στις επόμενες γενιές, είχε ως αποτέλεσμα την έγκριση του με ένα ιδιαίτερα υψηλό ποσοστό αξιολόγησης σε πανευρωπαϊκό επίπεδο, συγκεκριμένα με 99/100. Αυτό το αποτέλεσμα μας δίνει χαρά και ενισχύει την αποφασιστικότητα μας να εργαστούμε με εκπαιδευτικούς και μαθητές από διαφορετικές χώρες και πολιτισμικά περιβάλλοντα. Ταυτόχρονα, μας δημιουργεί αίσθημα ευθύνης προς τους μαθητές μας, την σχολική κοινότητα και την τοπική κοινωνία.

Στο πλαίσιο εκπόνησης του συγκεκριμένου προγράμματος, η εκπαιδευτικός Δημητριάδου Μαρία, καθηγήτρια Αγγλικών, μετέβη στο Lublinτης Πολωνίας για το διάστημα από 7 έως 10 Νοεμβρίου 2022, ώστε να συμμετέχει ως εκπρόσωπος του σχολείου στην 1η διακρατική συνάντηση των εταιρικών σχολείων. Η συνάντηση αφορούσε στον προγραμματισμό των δράσεων που θα πραγματοποιηθούν από τους μαθητές κι εκπαιδευτικούς των συμμετεχόντων σχολείων μέχρι την επόμενη κινητικότητα που θα γίνει τον Μάρτιο του 2023 στην Αττάλεια της Τουρκίας. Επιβεβαιώθηκε και δια ζώσης η άψογη συνεργασία με τους εταίρους μας, επικαιροποιήθηκε το Σχέδιο Δράσεων και η εκπρόσωπος του σχολείου μας είχε την ευκαιρία να συνεργαστεί με συναδέλφους από τα Ευρωπαϊκά σχολεία σε εξαιρετικό κλίμα συνεννόησης, αποδοχής και  δημιουργικότητας.

Θα θέλαμε, τέλος, να επισημάνουμε την ιδιαίτερη αξία των συνεργατικών δράσεων που αναπτύσσονται μέσα από προγράμματα και δίνουν την ευκαιρία σε μαθητές & εκπαιδευτικούς να έρθουν σε άμεση επαφή, να συνεργαστούν, να αναπτύξουν κοινωνικές & γνωστικές δεξιότητες. Πιστεύουμε ακράδαντα ότι ενισχύουν δυναμικά την συμπεριληπτική, δημοκρατική παιδεία που προσπαθούμε να προσφέρουμε στους μαθητές μας & ενδυναμώνουν τα παιδιά μας στη διαμόρφωση χαρακτήρα & ικανοτήτων που θα τους φανούν πολύτιμες στο μέλλον.