«Χαμόγελο του Παιδιού»: Στο αρχείο οι καταγγελίες για κακοποίηση παιδιού στη δομή της Νέας Ηρακλείτσας Καβάλας

Στο μικροσκόπιο των ελληνικών ελεγκτικών Αρχών ο Οργανισμός-Δημοσίευμα στο «Βήμα της Κυριακής» θέτει ερωτήματα για τη διαχείριση της ΜΚΟ από τη Διοίκηση του οργανισμού-Τι απαντάει το «Χαμόγελο του Παιδιού»

Στο μικροσκόπιο των ελληνικών ελεγκτικών Αρχών έχει μπει και το «Χαμόγελο του Παιδιού», όπως αποκαλύπτει η εφημερίδα «Το Βήμα της Κυριακής». Στο ρεπορτάζ του αστυνομικού συντάκτη, Βασίλη Λαμπρόπουλου, αναφέρεται πως στη ΜΚΟ υπάρχουν σημαντικά πλεονάσματα που φτάνουν μέχρι τα 6 εκ. ευρώ, τα οποία έρχονται σε αντίθεση με τις δηλώσεις για οικονομικά προβλήματα που γίνονται κατά καιρούς από τους εκπροσώπους της. Παράλληλα, όπως αναφέρει το δημοσίευμα, υπάρχουν δείγματα ελλιπούς και προβληματικής διαχείρισης σε αρκετά από τα 230 ακίνητα που είχαν παραχωρηθεί την τελευταία 25ετία στο «Χαμόγελο του Παιδιού».

Επίσης, υπάρχει λογαριασμός σε τράπεζα της Ελβετίας όπου είχαν κατατεθεί 5.000.000 ευρώ. Όλα αυτά τα στοιχεία, μαζί με κάποιες καταγγελίες -σποραδικές- για κακοποίηση ανηλίκων, αλλά και επιθετικές ανακοινώσεις σε βάρος της ΕΛΑΣ για υποθέσεις εξαφανίσεων που το «Χαμόγελο του Παιδιού» ήθελε να χειρίζεται κατ’ αποκλειστικότητα, έχουν φέρει τις ελεγκτικές αρχές στο «κατώφλι» της ΜΚΟ, έτσι ώστε να ξεκινήσει μια μεγάλη έρευνα.

Άλλωστε, όπως αναφέρεται στο ίδιο ρεπορτάζ, εδώ και δεκαετίες απουσιάζει πλήρως ο κρατικός έλεγχος σε αυτήν τη ΜΚΟ και μάλιστα, ο έλεγχος απουσιάζει όχι μόνον από τα οικονομικά δεδομένα, αλλά συνολικά.

Η υπόθεση με τις κακοποιήσεις και η δομή στη Νέα Ηρακλείτσα

Στο εν λόγω δημοσίευμα διατυπώνονταν αιτιάσεις ότι πολλές φορές παιδιά που φιλοξενούντο στις δομές του Συλλόγου παρουσιάζονταν σε τηλεοπτικές εκπομπές για την προσέλκυση δωρεών, ενώ υπήρχαν και αναφορές από ιδιοκτήτες οικημάτων που στέγαζαν το «Χαμόγελο» για εκκρεμείς οφειλές.

Ως προς τις υποθέσεις κακοποιήσεων στην εν λόγω ΜΚΟ έχουν καταγραφεί εξαιρετικά λίγες (ορισμένες εξ αυτών δημοσιοποίησε προσφάτως και ο ίδιος ο ιδρυτής του «Χαμόγελου» χωρίς να παρέχει περαιτέρω στοιχεία) που απασχολούν δικαστικές και αστυνομικές αρχές.

Μία εκ των υποθέσεων αυτών αφορά τη δομή του εν λόγω Συλλόγου στη Νέα Ηρακλείτσα Καβάλας με την οποία ασχολείται, με ιδιαίτερη προσοχή, η τοπική Εισαγγελία, δεν έχει γίνει γνωστή δημοσίως, αλλά απασχολεί κεντρικά πρόσωπα που ασχολούνται με την κατάσταση στους χώρους φιλοξενίας ανηλίκων. Οι τοπικές αρχές επιβεβαίωσαν τη σχετική έρευνα.

Σύμφωνα με ορισμένες πηγές, αφετηρία ήταν οι αναφορές ανάδοχης οικογένειας με βάση περίεργη συμπεριφορά παιδιού που είχε παραμείνει στην εν λόγω δομή, με τους υπευθύνους του «Χαμόγελου» να δηλώνουν παντού ότι υπάρχει διαρκής επίβλεψη των υπαλλήλων, ώστε να αποφεύγονται τέτοιες περιπτώσεις και επιζητούν την απόλυτη διαφάνεια με απόλυτη προσοχή στη φιλοξενία των παιδιών.

Η απάντηση του «Χαμόγελου του Παιδιού»

Άμεση ήταν η απάντηση του «Χαμόγελου του Παιδιού» στο δημοσίευμα της εφημερίδας «Βήμα της Κυριακής», όπου διευκρινίζονται και τα όσα δημοσιεύτηκαν αναφορικά με το περιστατικό στο Σπίτι του Οργανισμού στη Νέα Ηρακλείτσα Καβάλας.

Η Διοίκηση αναφέρει συγκεκριμένα: «Άμεσα, μετά από την ενημέρωση του Οργανισμού, ο πρόεδρος και οι υπεύθυνοι απευθύνθηκαν αυτοβούλως στις αρμόδιες εισαγγελικές Αρχές. Η διαδικασία πραγματοποιήθηκε στο ακέραιο βάσει των οδηγιών που δόθηκαν από τις Αρχές. Η έρευνα ολοκληρώθηκε στην Ηρακλείτσα χωρίς να προκύψει κάποιο επιβαρυντικό στοιχείο και η υπόθεση μπήκε στο αρχείο από τη Δικαιοσύνη».