Ανακοινώσεις για τον εργαζόμενο που σκοτώθηκε σε εργατικό δυστύχημα στα Λιπάσματα Καβάλας

Τρίωρη στάση εργασίας στον Κλάδο Παραγωγής Λιπασμάτων κήρυξε η ΟΕΧΒΕ ως ελάχιστη ένδειξη συμπαράστασης και προκειμένου να παρευρεθούν όσοι μπορούν στην κηδεία του 30χρονου Καβαλιώτη εργαζόμενου

Τη θλίψη τους για τον θάνατο του 30χρονου Καβαλιώτη εργαζόμενου ο οποίος έχασε τη ζωή του σε εργατικό δυστύχημα στα Λιπάσματα της Καβάλας εκφράζουν ΓΣΕΕ, ΟΕΧΒΕ και Νομαρχιακή Επιτροπή ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής, ζητώντας παράλληλα να διερευνηθούν οι συνθήκες κάτω από τις οποίες έγινε το δυστύχημα, ενώ η ΟΕΧΒΕ κήρυξε τρίωρη στάση εργασίας στον Κλάδο Παραγωγής Λιπασμάτων ως ελάχιστη ένδειξη συμπαράστασης και προκειμένου να παρευρεθούν όσοι μπορούν στην κηδεία του εργαζόμενου.

Η ανακοίνωση της ΓΣΕΕ

Ακόμη ένας συνάδελφος χάνει τη ζωή του εν ώρα δουλειάς. Αυτήν τη φορά στα Φωσφορικά Λιπάσματα Καβάλας 30χρονος εργαζόμενος, κατά τη διάρκεια εργασιών συντήρησης χθες το μεσημέρι, τραυματίζεται σοβαρά, μεταφέρεται στο νοσοκομείο όπου εκεί δυστυχώς διαπιστώνεται ο θάνατός του.

Ο κόμπος έχει φτάσει στο χτένι. Μετράμε κάθε μέρα νεκρούς εργαζόμενους και εκ του αποτελέσματος φαίνεται ξεκάθαρα ότι δεν έχει ληφθεί κανένα ουσιαστικό μέτρο. Τα ερωτήματα για το τελευταίο εργατικό δυστύχημα είναι πολλά και οι υπεύθυνοι του εργοστασίου πρέπει να τα απαντήσουν άμεσα.

Το μηχάνημα συντήρησης ήταν σε λειτουργία όταν κλήθηκε ο συντηρητής για επιδιόρθωση; Συνόδευσε τον συντηρητή στο σημείο των εργασιών ο υπεύθυνος για τον συγκεκριμένο τομέα παραγωγής  του εργοστασίου; Στο εργοστάσιο τηρούνται τα μέτρα υγείας και ασφάλειας; Το τελευταίο διάστημα εκτός από τα εργατικά ατυχήματα που έχουν δηλωθεί έχουν γίνει και άλλα τα οποία δεν έχουν καν δηλωθεί; Τι γίνεται γενικότερα με τη συντήρηση των εγκαταστάσεων;

Αξίζει να σημειωθεί ότι η συγκεκριμένη λιπασματοβιομηχανία είναι η μοναδική παγκοσμίως η οποία λειτουργεί με εργαζόμενους αποκλειστικά  ορισμένου χρόνου.

Όσοι ευθύνονται πρέπει επιτέλους να αναλάβουν τις ευθύνες τους. Καλούμε τις αρμόδιες αρχές να πάψουν να  κωφεύουν και να εντατικοποιήσουν τους ελέγχους στους χώρους εργασίας. Επιβάλλεται να λαμβάνονται  όλα τα απαραίτητα μέτρα και να αποδίδονται άμεσα οι ευθύνες όπου αυτές αναλογούν.

Η  μαύρη λίστα με τους νεκρούς εργαζόμενους γιγαντώνεται. Φτάνει πια! Μιλάμε για ανθρώπινες ζωές που χάνονται…

Η ανακοίνωση της ΟΕΧΒΕ

Η ΟΕΧΒΕ, στη σημερινή έκτακτη συνεδρίαση του Διοικητικού της Συμβουλίου μετά τον άδικο και τραγικό θάνατο ενός νέου συναδέλφου μας σε εργατικό δυστύχημα στα Λιπάσματα Καβάλας, αποφάσισε και κηρύττει για αύριο, Παρασκευή 23 Δεκεμβρίου 2022, 3ωρη στάση εργασίας από 9:00πμ έως 12:00, στον Κλάδο Παραγωγής Λιπασμάτων ως ελάχιστη ένδειξη συμπαράστασης και προκειμένου, όσοι δύνανται, να παρευρεθούν στην κηδεία.

Ταυτόχρονα, εκφράζουμε την αγανάκτησή μας για την πλήρη και παντελή απουσία ελέγχων του ΣΕΠΕ στις εγκαταστάσεις των Λιπασμάτων Καβάλας, όταν σε προγενέστερους ελέγχους κλιμακίου της Γενικής Γραμματείας Βιομηχανίας είχαν διαπιστωθεί σοβαρότητα προβλήματα στη λειτουργία και στο μηχανολογικό εξοπλισμό που εγκυμονούσαν κινδύνους εργατικών ατυχημάτων.

Η ασυνείδητη ή ένοχη ανοχή κάποιων δεν στερεί μόνο το δικαίωμα στη δουλειά, αλλά και την ίδια τη ζωή. Πολλά θα είχαν αποφευχθεί, αν οι Κρατικές Ελεγκτικές Υπηρεσίες υλοποιούσαν το έργο τους απερίσπαστες από «σειρήνες» ή οδηγίες για το αντίθετο.

Η πληθώρα εργατικών ατυχημάτων και δυστυχημάτων που καταγράφονται στους χώρους δουλειάς της Χημικής Βιομηχανίας όλης της χώρας πιστοποιεί αφενός την ανεπάρκεια ή απροθυμία ελέγχων, και αφετέρου την ασυδοσία ενός τμήματος της εργοδοσίας που «μετρά» το κέρδος πολύ περισσότερο από τη ζωή και την αρτιμέλεια.

Η κατάσταση ΔΕΝ ΠΑΕΙ ΑΛΛΟ… Το μεροκάματο του τρόμου δεν μπορεί και δεν θα είναι συνθήκη εργασίας στη Χημική Βιομηχανία.

Η ανακοίνωση της Νομαρχιακής Επιτροπής Καβάλας του ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής

Η κοινωνία της Καβάλας πενθεί σοκαρισμένη μια ακόμα απώλεια ενός δικού της παιδιού, του Στέργιου. Αυτήν την φορά, αιτία πρόκλησης του τραγικού αυτού δυστυχήματος, ένα θανατηφόρο εργατικό ατύχημα στη Βιομηχανία Φωσφορικών Λιπασμάτων, όπου εργαζόταν ο άτυχος 30χρονος.

Τα λόγια περιττεύουν και σε καμία περίπτωση δεν απαλύνουν ούτε στο ελάχιστο τον πόνο των οικείων του. Υπάρχουν, όμως, αρμόδιες αρχές που δε θα πρέπει να αρκεστούν στα λόγια και πολύ περισσότερο στη σιωπή. Οφείλουν να δράσουν άμεσα προκειμένου να διαλευκάνουν τις συνθήκες του δυστυχήματος και το αν τηρήθηκαν όλοι οι κανόνες ασφαλείας.

Στον τρόπο λειτουργίας της Βιομηχανίας Φωσφορικών Λιπασμάτων που έμαθε -με την συγκάλυψη πολλών αιρετών και μη- να δρα στο σκοτάδι, πρέπει να χυθεί άπλετο φως. Αν και για έναν συμπολίτη μας, τον Στέργιο, είναι πλέον αργά.

Εκφράζουμε τα θερμά μας συλλυπητήρια στην οικογένεια του.