Θάσος: Γιορτή του Αγίου Αθανασίου σε έναν οικισμό όπου ο χρόνος «σταματάει» [φωτογραφίες]

Ο οικισμός του Κάστρου γιορτάζει αποκαλύπτοντας πτυχές από τις μακραίωνες παραδόσεις και την Ιστορία του και κυρίως την εκκλησία-μνημείο του Αγίου Αθανασίου

Παραμονή της 18ης Ιανουαρίου 2023, ημέρα γιορτής του Αγίου Αθανασίου και το Κάστρο της Θάσου τιμάει τον πολιούχο του και μαζί την Ιστορία που κουβαλάει η ομώνυμη εκκλησία που βρίσκεται στον ιστορικό οικισμό, ο οποίος βρίσκεται στο κέντρο του νησιού, σε υψόμετρο 500 μέτρων που είναι το ανώτερο για Θασίτικο χωριό. Στα νοτιοανατολικά του υπάρχει φυσική οχυρή θέση, όπου σύμφωνα με επιγραφή, το 1403 Κωνσταντινοπολίτες έκτισαν κάστρο για να ελέγξουν τη νότια πλευρά του νησιού καθώς δεν διακρίνεται από τα πεδινά.

Φέτος είναι μια ιδιαίτερη χρονιά, μετά τα «πέτρινα» χρόνια των περιορισμών λόγω της Covid-19, καθώς θα ξαναζωντανέψει η παράδοση όπου όλοι οι κάτοικοι των Λιμεναρίων, αλλά και των άλλων χωριών του νησιού και επισκεπτών από περιοχές εκτός νησιού, ανεβαίνουν στο Κάστρο την παραμονή του Αγίου Αθανασίου για τον Εσπερινό. Τα σπίτια ανοίγουν για όλους, οι οικοδεσπότες κερνάνε τους επισκέπτες και όλο το χωριό μετατρέπεται σε μια μεγάλη οικογένεια που γιορτάζει μέχρι το πρωί.

Ο οικισμός αναφέρεται ως Νεόκαστρο για πρώτη φορά από τον Κυριάκο Αγκωνίτη που το 1444-5 περιηγήθηκε το νησί. Η επίσκεψη στον οικισμό αυτές τις εορταστικές ημέρες μπορεί να συνδυάσει το θρησκευτικό ενδιαφέρον με το ιστορικό-λαογραφικό και να αποτελέσει μια μοναδική εμπειρία, σε συνάρτηση με την πολύ ενδιαφέρουσα και ιδιαίτερη παράδοση του νησιού.

Η εκκλησία του Αγίου Αθανασίου ανακαινίστηκε το 1804, σε 40 μέρες και για την κατασκευή της βοήθησε όλο το χωριό και χρησιμοποιήθηκαν πέτρες από το τείχος του Κάστρου. Μάλιστα ανάμεσά τους μπορεί ο επισκέπτης να διακρίνει τρεις πλάκες- επιγραφές που αναφέρονται ρητά στην οικογένεια των Γενοβέζων Gattelussi, οι οποίοι ήταν κυρίαρχοι του νησιού κατά τον 15ο αιώνα.

Η εκκλησία είναι χτισμένη μέσα στα όρια του παλιού γενοβέζικου κάστρου, περιτοιχισμένη με ψηλό πέτρινο τοίχο και δύο εισόδους και σώζεται σήμερα σε πολύ κατάσταση. Είναι ρυθμού τρίκλιτης βασιλικής, διαθέτει γυναικωνίτη και εντυπωσιακό ξύλινο τέμπλο, ζωγραφισμένο σε πέντε οριζόντιες ζώνες και είναι από τις παλαιότερες εκκλησίες του νησιού. Γιορτάζει στις 18 Ιανουαρίου και στις 2 Μαΐου.