Ανοίγοντας «χαραμάδες» στο πρόσφατο παρελθόν: Μικρές αρχαιολογικές εκπλήξεις στο κέντρο της Καβάλας [φωτογραφίες]

Τα αρχαιολογικά ίχνη τα οποία αποκάλυψαν οι εργασίες για την εγκατάσταση του δικτύου φυσικού αερίου στην οδό Βενιζέλου-Τι θα γίνει με τα έργα

Όπου και αν σκάψεις θα βρεις αρχαία, μια ρήση-στερεότυπο, η οποία όμως επιβεβαιώνεται πολύ συχνά, όπως έγινε και με τα έργα για την εγκατάσταση του δικτύου φυσικού αερίου στο κέντρο της Καβάλας, στην οδό Βενιζέλου.

Οι εγκάρσιες τομές οι οποίες ανοίχτηκαν για την τοποθέτηση των σωλήνων αποκάλυψαν ίχνη ευρημάτων της νεώτερης ιστορίας της πόλης, με το συμπέρασμα να εξάγεται από το γεγονός ότι οι τομές δεν ήταν βαθιές (περίπου ενός μέτρου).

Τα ευρήματα φέρνουν στη μνήμη το ταφικό μνημείο (τουρμπές) του πατέρα του Μοχάμεντ Αλί το οποίο βρίσκονταν μέσα σε μουσουλμανικό νεκροταφείο λίγα μέτρα παρακάτω από εκεί που γίνονται οι εργασίες, στη σημερινή Λέσχη Αξιωματικών, με τις υποθέσεις να υποδεικνύουν τέσσερα τινά για τα ευρήματα: Μουσουλμανικές ταφόπλακες και κάποια δομημένη επιφάνεια, υπόλοιπα μουσουλμανικών μνημείων, λιμενική εγκατάσταση ή δρόμος της νεότερης περιόδου.

Σημειώνεται ότι υπάρχει δυσκολία στην εκτίμηση των ευρημάτων, καθώς το όρυγμα είναι στενό, όμως το βέβαιο είναι ότι ακόμη και σε χαμηλό βάθος η πόλη έχει ενδιαφέροντα πράγματα να αποκαλύψει.

Σημειώνεται ότι σε συνεργασία με την Αρχαιολογική Υπηρεσία τις Καβάλας θα γίνουν τοπογραφικές αποτυπώσεις και αρχαιολογικοί καθαρισμοί στα σημεία που βρέθηκαν τα ευρήματα, ωστόσο οι εργασίες για το φυσικό αέριο θα συνεχιστούν και δε θα γίνουν διανοίξεις, εκτός και αν βρεθεί στην πορεία κάτι που χρήζει ιδιαίτερης προσοχής από πλευράς όγκου και ιστορικής αξίας.