4ο Γυμνάσιο Καβάλας: Εκδήλωση με βιωματικές μαρτυρίες και οπτικοακουστικό υλικό για το Ολοκαύτωμα των Εβραίων

Το «Ζουμπουλάκειο» τίμησε την Παγκόσμια Ημέρα Μνήμης του Ολοκαυτώματος στέλνοντας μηνύματα κατά της μισαλλοδοξίας και του ρατσισμού

Εκδήλωση αφιερωμένη στο Ολοκαύτωμα των Εβραίων πραγματοποιήθηκε σήμερα Παρασκευή 27 Ιανουαρίου 2023 στο 4ο Γυμνάσιο Καβάλας. Η 27η Ιανουαρίου καθιερώθηκε ως Παγκόσμια Ημέρα Μνήμης του Ολοκαυτώματος, γιατί στις 27 Ιανουαρίου 1945 ο συμμαχικός στρατός έφθασε στο Άουσβιτς και έκλεισαν για πάντα οι πύλες του κολαστηρίου, του τόπου μαρτυρίου για τους Εβραίους και όχι μόνον της Ευρώπης.

Στην εκδήλωση παραβρέθηκαν ο Δήμαρχος Καβάλας, Θεόδωρος Μουριάδης και ο εκπρόσωπος της Εβραϊκής κοινότητας Καβάλας, συγγραφέας Ιωσήφ-Φίκο Μεβοράχ.

Προβλήθηκε το ιστορικό ντοκιμαντέρ «Το Ολοκαύτωμα των Καβαλιωτών Εβραίων». Παρουσιάστηκαν φωτογραφίες της εποχής και μουσική από τις σχετικές με το Ολοκαύτωμα ταινίες «Η λίστα του Σίντλερ» και «Η ζωή είναι ωραία». Ακούστηκε το τραγούδι του Λέοναρντ Κοέν ‘‘Dance me to the end of love” ο οποίος εμπνεύστηκε το συγκεκριμένο τραγούδι από το Ολοκαύτωμα των Εβραίων και από την συνήθεια των Γερμανών Ναζί να βάζουν κρατούμενους να παίζουν μουσική, ενώ οι υπόλοιποι οδηγούνταν στα κρεματόρια των στρατοπέδων συγκέντρωσης. Μάλιστα ένα από τα «Φλεγόμενα βιολιά» (burning violin) ήταν του Θεσσαλονικιού Εβραίου, Ιάκωβου Στρούμσα που και αυτός βρισκόταν κρατούμενος στο Άουσβιτς.

Ο Δήμαρχος Καβάλας μίλησε για την αξία του σεβασμού της διαφορετικότητας και για την ανάγκη αρμονικής συνύπαρξης των ανθρώπων ανεξάρτητα από το χρώμα, το θρήσκευμα και την καταγωγή τους. Ο κ. Μεβοράχ έκανε συγκινητικές αναφορές στα προσωπικά του βιώματα από την παιδική του ηλικία και τα όσα του έλεγε ο πατέρας του, ενώ δεν παρέλειψε να επισημάνει ότι η προβολή του Ολοκαυτώματος στα σχολεία θα δώσει την ευκαιρία και στους μαθητές της πόλης να μάθουν ορισμένες από τις άγνωστες πτυχές της ναζιστικής θηριωδίας. Ακόμη απάντησε σε εύστοχες ερωτήσεις των μαθητών.

«Σήμερα, βασισμένοι στην ορθή ανάγνωση της ιστορίας, οφείλουμε να υπερασπιστούμε τη δημοκρατία, την ελευθερία, την κοινωνική δικαιοσύνη και να αποκρούσουμε με σθένος τον ρατσισμό, τη ξενοφοβία, τη μισαλλοδοξία τις διακρίσεις και τις προκαταλήψεις. Δεν αρκεί να νιώθουμε αποτροπιασμό ξεφυλλίζοντας τις σκοτεινές σελίδες του Ολοκαυτώματος και του Ναζισμού. Εκείνο που χρειάζεται είναι να συστρατευτούμε συνειδητά και αποφασιστικά απέναντι σε όσους τις εγκωμιάζουν ή εμπνέονται από αυτές και να θυμόμαστε ότι τα εγκλήματα στην ιστορία, αλλά και στη ζωή δε γίνονται μόνον από όσους τα εκτελούν, αλλά και από όσους τα ανέχονται και σιωπούν», αναφέρουν οι διοργανωτές της εκδήλωσης.

Τους καλεσμένους καλωσόρισε και προσφώνησε ο Διευθυντής του σχολείου, Κώστας Αθανάσιος, ενώ την όλη επιμέλεια και οργάνωση της εκδήλωσης είχε ο θεολόγος καθηγητής του σχολείου, Καράλης Ιωάννης.