6ο Γυμνάσιο Καβάλας: Στη Γαλλία για ένα «ενεργό σχολείο με σκοπό έναν καλύτερο κόσμο» [φωτογραφίες]

12 μαθητές με 2 συνοδούς-εκπαιδευτικούς, με οικοδεσπότη το σχολείο μέσης εκπαίδευσης College Rene Cassin στην Guenange, βρέθηκαν στη βορειοανατολική Γαλλία, στην περιφέρεια της Λωραίνης

Το 6ο Γυμνάσιο Καβάλας, εκπονώντας το εκπαιδευτικό πρόγραμμα κινητικότητας μαθητών και εκπαιδευτικών Erasmus+ με τίτλο “Creating an active and sustainable school for a better world“, πραγματοποίησε επίσκεψη στη Γαλλία, την περίοδο 15 με 21 Ιανουαρίου 2023. Συγκεκριμένα, μετακινήθηκαν 12 μαθητές με 2 συνοδούς-εκπαιδευτικούς, με οικοδεσπότη το σχολείο μέσης εκπαίδευσης College Rene Cassin στην Guenange της βορειοανατολικής Γαλλίας, στην περιφέρεια της Λωραίνης.

Στο πλαίσιο της μετακίνησης, οι εκπρόσωποι του σχολείου είχαν την ευκαιρία να γνωρίσουν το εκπαιδευτικό σύστημα μέσης εκπαίδευσης της Γαλλίας, παρακολουθώντας μαθήματα στο γαλλικό σχολείο, συμμετέχοντας σε εργαστήρια και στις καθημερινές δραστηριότητες των γευμάτων στο σχολείο. Οι μαθητές βίωσαν τη γαλλική φιλοξενία διαμένοντας σε οικογένειες μαθητών του γαλλικού σχολείου και ταυτόχρονα καλλιέργησαν τις επικοινωνιακές τους δεξιότητες, καθώς ήταν σε καθημερινή επαφή τόσο με τους Γάλλους οικοδεσπότες όσο και με εταίρους του προγράμματος από την Ισπανία.

Με οδηγό τις βασικές αρχές του προγράμματος, οι μαθητές επισκέφθηκαν χώρους με ιδιαίτερη πολιτιστική και περιβαλλοντική αξία, όπως είναι η διοικητική πρωτεύουσα της επαρχίας, η πόλη Metz. Μία «πράσινη» πόλη, που εκτός από τους εκτεταμένους ανοιχτούς χώρους και δημόσιους κήπους, διαθέτει σημαντικά αρχιτεκτονικά μνημεία που περιλαμβάνονται στους καταλόγους παγκόσμιας κληρονομιάς της UNESCO, αλλά και χώρους παγκόσμιας εμβέλειας, όπως το μουσείο Pompidou, όπου οι μαθητές μας είχαν την ευκαιρία να ξεναγηθούν στην έκθεση σύγχρονης τέχνης-επιστημονικής φαντασίας: Les portes du possible (Στις πόρτες του πιθανού).

Οι εκπρόσωποι του σχολείου είχαν την ευκαιρία να έρθουν πιο κοντά σε σημαντικές ευρωπαϊκές δομές, όπως το Ευρωπαϊκό Ινστιτούτο Οικολογίας. Εκεί επισκέφτηκαν την μεσαιωνική πόλη Rodemack, όπου γεννήθηκε ο αναγνωρισμένος βοτανολόγος Jean-Marie Pelt, ιδρυτής του Ινστιτούτου. Περπατώντας στους αναβιωμένους μεσαιωνικούς κήπους και στο ευρωπαϊκό μονοπάτι με τα χαρακτηριστικά δέντρα της περιοχής (le tilleul), οι μαθητές είχαν την ευκαιρία να κατανοήσουν τη σημασία των κοινών αξιών και των στόχων της ΕΕ, οι οποίες εκφράστηκαν από τους εμπνευστές της και υποστηρίζονται στις μέρες μας από κοινά εκπαιδευτικά ευρωπαϊκά προγράμματα, όπως το Erasmus+.