Πλατανότοπος Καβάλας: Τιμάται η μνήμη της προστάτιδας κατά του καρκίνου του μαστού

Το ιερό παρεκκλήσιο της Αγίας Αγάθης είναι το μοναδικό στην περιοχή της Μακεδονίας και Θράκης-Το πρόγραμμα των εορταστικών εκδηλώσεων

Ττην Κυριακή 5 Φεβρουαρίου 2023 τιμάται η μνήμη της Αγίας Ενδόξου Μάρτυρος Αγάθης στον ομώνυμο ναό της στον Πλατανότοπο του Δήμου Παγγαίου.

Το ιερό παρεκκλήσιο της Αγίας Αγάθης είναι το μοναδικό στην περιοχή της Μακεδονίας και Θράκης. Βρίσκεται στον Δήμο Παγγαίου χάρη στην ευσέβεια δύο δημοτών της περιοχής και κοσμεί το χωριό του Πλατανοτόπου. Κτήτορες του συγκεκριμένου ναού είναι το ζεύγος Αθανασίου και Αγάθης Στεφανίδη, ενώ η συγκεκριμένη Αγία είναι προστάτιδα κατά του καρκίνου του μαστού.

Η Αγία Αγάθη είναι μάρτυρας της πρωτοχριστιανικής Εκκλησίας, η οποία έζησε τον 3ο αιώνα μ.Χ. και μαρτύρησε στα χρόνια του αυτοκράτορα Δεκίου, (249-251 μ. Χ.).

Τον 9ο αι. ο πατριάρχης Κωνσταντινουπόλεως Μεθόδιος (843-847), συνέταξε Εγκώμιον εις την Αγίαν μεγαλομάρτυρα του Χριστού Αγάθη. Το Εγκώμιον αυτό στηρίζεται σε πληροφορίες που παρείχε το ελληνικό μαρτύριο της αγίας.

Το πρόγραμμα των εορταστικών εκδηλώσεων

Σάββατο 4 Φεβρουαρίου 2023

  • στις 17:30 θα ξεκινήσει από τον κεντρικό Ναό του Αγίου Αθανασίου η πομπή με την ιερά εικόνα της Αγίας
  • στις 18:00 άρχεται ο Μέγας Πανηγυρικός Εσπερινός μετ’ αρτοκλασίας και θείου κηρύγματος

Κυριακή 5 Φεβρουαρίου 2023

  • 07:30 Πανηγυρική Θεία Λειτουργία. Μετά το πέρας της Θείας Λειτουργίας θα υπάρχει κέρασμα έξω από τον ναό