Μια καβαλιώτικη ετικέτα κρασιού ξεχωρίζει ανάμεσα στα καλύτερα Pinot Noir της χώρας

Το κτήμα Βιβλία Χώρα στο αφιέρωμα του olivemagazine.gr και η αρωματική «ταυτότητα» του Sole Pinot Noir 2021

Αναμφισβήτητη πατρίδα των εξαιρετικών ερυθρών κρασιών η Βουργουνδία παράγει μερικά από τα κορυφαία Pinot Noir όλου του πλανήτη. Παράλληλα, από τον νέο οινικό κόσμο η χώρα που ξεχωρίζει για τα Pinot της είναι σίγουρα η Νέα Ζηλανδία.

Η ουσία του Pinot Noir κρασιού είναι το άρωμά του από φράουλα και κεράσι (φρέσκα κόκκινα κεράσια σε ελαφρύτερα κρασιά και μαγειρεμένα μαύρα κεράσια σε βαρύτερα παραδείγματα), τα οποία υποστηρίζονται στα πιο σύνθετα παραδείγματα με νότες forest floor. Τα καλοφτιαγμένα Pinot Noir, ιδιαίτερα από τις θερμότερες συγκομιδές, παρουσιάζουν επίσης νότες από δέρμα και βιολέτες, μερικές φορές πλησιάζοντας το φάσμα γεύσης του Syrah [krasiagr.com].

Η συγκεκριμένη ποικιλία, ως αγαπημένη επιλογή των απανταχού οινόφιλων, ειδικά εκείνων που έχουν αδυναμία στα κόκκινα κρασιά, έχει εμπνεύσει και τους Έλληνες παραγωγούς.

Κάποιοι οινοποιοί λοιπόν ανταποκρίθηκαν στην πρόκληση καλλιεργώντας Pinot Noir στην Ελλάδα, με πολύ περιορισμένα, αλλά αξιοσημείωτα αποτελέσματα. Έτσι δημιούργησαν μερικές ενδιαφέρουσες εκφράσεις του τις οποίες αξίζει να απολαύσουν όσοι αγαπούν τα πληθωρικά αρώματα κόκκινων φρούτων, την αισθητή οξύτητα, τις τανίνες από μετάξι και την πολυπλοκότητα που χαρίζει η παλαίωση.

Ανάμεσα στην πεντάδα που επέλεξε το olivemagazine.gr συγκαταλέγεται και το Sole Pinot Noir 2021, ο ερυθρός ξηρός οίνος από το κτήμα Βιβλία Χώρα στο Παγγαίο.

Στα αρώματά του ξεχωρίζουν το κεράσι, η φράουλα και η λεβάντα, η γεύση του είναι πλούσια σε ώριμα φρούτα, ενώ οι διακριτικές τανίνες και η υψηλή οξύτητα ισορροπούν σε κάθε γουλιά. Του πηγαίνουν εξαιρετικά τα ζυμαρικά με πληθωρικές, λευκές σάλτσες, τα πικάντικα κοκκινιστά κρέατα και τα ασιατικά πιάτα. Στην αγορά κυκλοφορούν λίγες φιάλες τις οποίες αξίζει πρώτα να τις αφήσετε να παλαιώσουν, ώστε το κρασί να εκφράσει όλη του την πολυπλοκότητα.

*Πηγή: olivemagazine.gr