Το Σωματείο Συνταξιούχων ΝΑΤ Καβάλας-Θάσου συμμετέχει στη 48ωρη απεργία της ΠΝΟ

Η ανακοίνωση και το κάλεσμα του Σωματείου

Το Σωματείο Συνταξιούχων ΝΑΤ Καβάλας-Θάσου συμμετέχει και στηρίζει την 48ωρη προειδοποιητική πανελλαδική απεργία σε όλες τις κατηγορίες πλοίων 8-9 Φλεβάρη 2023 που κήρυξε η ΠΝΟ και συμμετέχει το Σωματείο Ναυτεργατών στις πορθμειακές γραμμές Θάσου-Καβάλας.

Η ανακοίνωση του Σωματείου

Καταδικάζουμε την άγρια αντεργατική πολιτική της  κυβέρνησης της ΝΔ και όλων των προηγουμένων υπηρετώντας με υπέρμετρο ζήλο την κερδοφορία των εφοπλιστών, σε βάρος των δικαιωμάτων των ναυτεργατών. Στο άκρως αντιδραστικό περιεχόμενο του κώδικα ΙΔΙΩΤΙΚΟΥ ΝΑΥΤΙΚΟΥ ΔΙΚΑΙΟΥ που ισχύει από το 1953 προωθεί η κυβέρνηση την αναμόρφωση του σε παραπέρα αντιδραστικοποίηση και επικινδυνότητα, συμπυκνώνει όλη την αντεργατική νομοθεσία που ψήφισαν μέχρι σήμερα όλες οι κυβερνήσεις. Τώρα η κυβέρνηση επιχειρεί να βάλει ταφόπλακα στις ΣΣΕ, καθώς η κατάργηση τους είναι στατηγικής σημασίας για το εφοπλιστικό κεφάλαιο προωθώντας οι όροι εργασίας και τα δικαιώματα των ναυτεργατών να ρυθμίζοντα από τη Διεθνή  Σύμβαση ναυτικής εργασίας, με μισθούς κατώτερους των κλαδικών συμβάσεων χωρίς κοινωνική ασφάλιση.

Στα πλαίσια αυτά συνεχίζεται η ασυδοσία και αυθαιρεσία των πλοιοκτητών στις πορθμειακές γραμμές Θάσου-Καβάλας που εκφράζεται με την ωμή καταπάτηση των ΣΣΕ με υποβάθμιση των μισθών την απλήρωτη δουλειά, τις μειωμένες οργανικές συνθέσεις με εντατικοποίηση της δουλειάς την απαράδεκτη κατάσταση διαμονής των πληρωμάτων μέσα στα πλοία κάτω από άθλιες συνθήκες, την επιμήκυνση της ακινησίας των πλοίων. Αφού τους ξεζούμισαν την καλοκαιρινή περίοδο το χειμώνα τους πετάνε στην ανεργία σαν στημένη λεμονόκουπα.

Η τρομοκρατία σε βάρος των ναυτεργατών οργιάζει καταπατώντας τα συνδικαλιστικά δικαιώματα το δικαίωμα στην απεργία, εφαρμόζοντας εκβιασμούς και απεργοσπαστικές μεθόδους που θυμίζουν άλλες εποχές, βάζοντας τα πληρώματα κάτω από καθεστώς  πίεσης να υπογράψουν υπεύθυνη δήλωση αποκήρυξης της απεργίας.

Καταδικάζουμε δημοσιεύματα στον τοπικό τύπο που αποπροσανατολίζουν την κοινή γνώμη ότι «τα πληρώματα των δυο από τις τέσσερεις εταιρείες δεν θα απεργήσουν». Οι αποφάσεις για πανελλαδικές απεργίες παίρνονται από το ανώτερο συνδικαλιστικό όργανο την ΠΝΟ, όπως και η 48ωρη για τις 8-9 Φλεβάρη που ήταν ομόφωνη. Την εύθηνη για την απεργία την έχει η Ομοσπονδία και τα ναυτεργατικά σωματεία και όχι ο κάθε ναυτεργάτης ξεχωριστά. 

Την ώρα που οι συνταξιούχοι οι εργαζόμενοι τα λαϊκά στρώματα δεινοπαθούν από την ακρίβεια στην ενέργεια στα είδη λαϊκής κατανάλωσης, από την φοροεπιδρομή στο εισόδημα ,τους πλειστηριασμούς πρώτης κατοικίας,  την υποβάθμιση της υγείας και παιδείας. Την ίδια ώρα συνεχίζουν να δύνονται προκλητικά προνόμια στους εφοπλιστές, επιδοτήσεις, απαλλαγή από τις εισφορές στο ΝΑΤ, φοροαπαλλαγές εθελοντική φορολογία ,απαλλαγή από τον φόρο στα καύσιμα.

Οι συνταξιούχοι μετά τις αφόρητες περικοπές 13 χρόνων στις συντάξεις ,στις κοινωνικές παροχές, την υγεία την ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, σε όλα μας τα δικαιώματα δεν μπορούμε να δεχτούμε να συνεχίζει η κυβέρνηση την άθλια προπαγάνδα και τα ψέματα, αποδείχτηκε ότι οι υποσχέσεις για αυξήσεις για το σύνολο των συνταξιούχων ήταν αέρας κοπανιστός, το ποσοστό 7,75% που δίνεται ως αύξηση σε μια μερίδα συνταξιούχων δεν καλύπτει την αύξηση του πληθωρισμού. Εκατοντάδες χιλιάδες συνταξιούχοι που συνταξιοδοτήθηκαν πριν το έτος 2016 δεν πήραν ούτε ένα ευρώ αύξηση λόγο της προσωπικής διαφοράς.

Καλούμε τους συνταξιούχους, τους εργαζόμενους τα αλλά λαϊκά στρώματα του νησιού και της Καβάλας που ασφυκτιούν από αυτήν την πολιτική ενώνοντας την φωνή μας μαζί με τους ναυτεργάτες να δώσουμε αποφασιστικά την μάχη για την επιτυχία της απεργίας.