Γιάννης Βύζικας: Εγώ και το 99,99% των συμπολιτών μου δε γνωρίζουμε ότι υπάρχει εικόνα που ονομάζεται Παναγία Καβαλιώτισσα

Ο πρόεδρος του Ινστιτούτου Κοινωνικών Κινημάτων και Ιστορίας Καπνού Καβάλας ανταπαντάει στο Εκκλησιαστικό Συμβούλιο του Ιερού Ναού Αγίου Νικολάου

Ένα δημοσίευμα του προέδρου του Ινστιτούτου Κοινωνικών Κινημάτων και Ιστορίας Καπνού Καβάλας, Γιάννη Βύζικα με τίτλο «Παναγία, η Καβαλιώτισσα, η ευθυνοφυγούσα» [διαβάστε εδώ το άρθρο] προκάλεσε την αντίδραση του Εκκλησιαστικού Συμβουλίου του Ιερού Ναού Αγίου Νικολάου Καβάλας, το οποίο έκανε λόγο για «επιπόλαιο ατόπημα του γράφοντος, που δεν έχει σκοπό την υποτιμητική ενασχόληση με την εκκλησιαστική ιστορία του τόπου μας» [διαβάστε εδώ την απάντηση του Συμβουλίου].

Ο κ. Βύζικας ανταπαντάει στο Συμβούλιο, τονίζοντας ότι δεν υπήρχε πρόθεση προσβολής του θρησκευτικού αισθήματος κανενός και δη της εικόνας, λέγοντας ότι «δυστυχώς εγώ, όπως και το 99,99% των συμπολιτών μου δε γνωρίζει ότι υπάρχει η εικόνα στον Άγιο Νικόλαο που ονομάζεται Παναγία Καβαλιώτισσα», ενώ μόλις πληροφορήθηκε την ύπαρξη της εικόνας, άλλαξε τον τίτλο του δημοσιεύματός του, αφαιρώντας το επίμαχο κομμάτι.

Η απάντηση του Γιάννη Βύζικα προς το Εκκλησιαστικό Συμβούλιο Αγίου Νικολάου Καβάλας

Κύριοι,
Το δημοσίευμά μου με τίτλο «Παναγία  Καβαλιώτισσα η ευθυνοφυγούσα, ένας αιώνας αδράνειας» στις 1/11/2021 αναφερόταν στις προτάσεις μου και στα προβλήματα της συνοικίας και μόνον.

Τα έθετα υπ’ όψιν της Δημοτικής Αρχής. Αυτό άλλωστε κατάλαβαν οι συμπολίτες μου.

Πρόσφατα  συμπολίτης μου, με ρώτησε εάν γνωρίζω κάτι για την Παναγία την Καβαλιώτισσα. Ψάχνω αρκετό καιρό μου είπε να βρω σχετικά στοιχεία. Μήπως εγώ γνώριζα κάτι σχετικό.

Έχω ρωτήσει αρκετούς, κατά την άποψή μου, ειδικούς και δεν μπόρεσα να μάθω το παραμικρό. Δυστυχώς εγώ, όπως και το 99,99% των συμπολιτών μου δε γνωρίζει ότι υπάρχει η εικόνα στον Άγιο Νικόλαο που ονομάζεται Παναγία Καβαλιώτισσα.

Μπορείτε εσείς να μας πληροφορήσετε τα σχετικά που αφορούν στην εικόνα όπως, πότε έγινε και από ποιόν αγιογράφο, τι παράδοση, τι ιστορία φέρει το εικόνισμα και γιατί ονομάστηκε Καβαλιώτισσα;

Όταν πληροφορήθηκα δε την ύπαρξη της εικόνας άλλαξα τον τίτλο του δημοσιεύματός μου στις 2/2/2023 σε: Επιστροφή (μέρος πρώτον).

Όλα τα άλλα τα αφήνω στην κρίση των συμπολιτών μου.

Με εκτίμηση,
Γ. Βύζικας