Γυμνάσιο Κεραμωτής: Στην Ιταλία με «πυξίδα» το Erasmus και τη σχέση ανθρώπου-Φύσης

Το θέμα του προγράμματος ήταν "Recover Earth, Protect Our World, Empower Resources"-Οι στόχοι και η επόμενη συνάντηση

Το Γυμνάσιο Κεραμωτής ξεκίνησε στις 16 Οκτωβρίου 2022 την υλοποίηση Ευρωπαϊκού Προγράμματος Erasmus+, Δράση ΚΑ220, με θέμα “Recover Earth, Protect Our World, Empower Resources” (R.E.P.O.W.E.R.). Μια σύμπραξη με συμμετέχοντα τέσσερα σχολεία της Ευρώπης: Το συντονιστικό “Istituto Di Istruzione Secondaria Superiore “Luigi Russo””, της Caltanissetta (Sicilia) από την Ιταλία, το “Szkola Podstawowa nr 11 im. H.Sienkiewicza” του Pulawy (Lubelskie) από την Πολωνία, το “Siauliu Gytariu progimnazija” της Siauliai (Šiaulių apskritis) από τη Λιθουανία και το “Sehit Ogretmen Haci Omer Serin Ortaokulu” του Erdemli (Mersin) από την Τουρκία.

Ο κύριος στόχος του έργου είναι να αναπτύξει και να ενισχύσει την επίγνωση της σχέσης μεταξύ ανθρώπου και Φύσης. Η ενασχόληση με την «πράσινη» ανάπτυξη και η προστασία του περιβάλλοντος, η διατήρηση και βελτίωσή τους, επηρεάζοντας με τον τρόπο αυτό και διαμορφώνοντας έναν νέο τρόπο σκέψης και συμπεριφοράς αποτελούν επίσης σημαντικούς παράγοντες οι οποίοι και θα διαμορφώσουν ένα βελτιωμένο περιβάλλον διαβίωσης. Κοινός παρανομαστής πάντα η αμοιβαία ανησυχία για τις δραστικές αλλαγές στο φυσικό περιβάλλον και τις προκλήσεις τις οποίες αντιμετωπίζει σήμερα η υφήλιος.

Ανησυχώντας για τα τρέχοντα περιβαλλοντικά θέματα, οι μαθητές προχώρησαν σε μια συνεργασία ευρωπαϊκού επίπεδου προσπαθώντας να παρακινήσουν τα παιδιά ώστε να εξερευνήσουν οικολογικές και φυσικές γνώσεις, υιοθετώντας βιώσιμες λύσεις.

Το έργο “R.E.P.O.W.E.R.” είναι ένα διαθεματικό project που στοχεύει στην ανάπτυξη βασικών και γλωσσικών ικανοτήτων των μαθητών-βελτίωση δεξιοτήτων ΤΠΕ, παρακινώντας τους παράλληλα να αναλάβουν οικολογικές δράσεις για τους ίδιους και τις επόμενες γενιές. Μέσω αυτού του έργου οι μαθητές ευελπιστούν να κατανοήσουν καλύτερα τα θέματα που διακυβεύονται και να απαντήσουν σε ερωτήματα, όπως: Τι μπορούμε να κάνουμε εμείς ως πολίτες; Πώς μπορούμε να έχουμε αντίκτυπο στην κοινότητά μας για να κερδίσουμε έναν καλύτερο κόσμο;

Η πρώτη συνάντηση, για την οποία μετακινήθηκαν δυο εκπαιδευτικοί του Γυμνασίου Κεραμωτής, πραγματοποιήθηκε στη Ρώμη της Ιταλίας, 23-27 Ιανουαρίου 2023 και έθεσε τις βάσεις για μεθόδευση και οργάνωση των εργασιών κατά τα επόμενα δύο έτη. Εκεί δόθηκε η ευκαιρία να προγραμματίσουν τις επόμενες μετακινήσεις (Smart Gardening, Smart Energy, Smart Shopping, Smart Eating, Smart Thinking) και να συζητήσουν τις δραστηριότητες που πρόκειται να υλοποιήσουν, αλλά και τις αντίστοιχες υποχρεώσεις κάθε εταίρου. Ανέλυσαν τον προϋπολογισμό και ενημερώθηκαν για τη γενικότερη διαχείρισή του. Τέλος, συζήτησαν τον τρόπο διάδοσης, αλλά και τη βιωσιμότητα των δραστηριοτήτων, των προϊόντων και των αποτελεσμάτων. Απαραίτητη τέλος κρίθηκε η αξιολόγηση καθ’ όλη τη διάρκεια του προγράμματος, ώστε να ελέγχονται διαρκώς η πρόοδος και ο βαθμός επιτυχίας σε κάθε στάδιο υλοποίησης.

Όσον αφορά στην επίσκεψη στην Ιταλία, σημειώνουν ότι η Ρώμη μαγεύει τον επισκέπτη και τον κερδίζει από τη πρώτη στιγμή. Χαρακτηριστικά αναφέρουν ιστορικά αξιοθέατα της Ρώμης, τα οποία επισκέφτηκαν και τους συνεπήραν: Colosseum, Vatican, Fontana Di Trevi, Pantheon, Spanish Steps, Piazza Navona, Piazza del Popolo, Piazza di Spagna, Santa Maria Maggiore, Santa Maria degli Angeli, Circus Maximus, Venice Square, Largo Di Villa Peretti, Castle Sant’ Angelo.

Η φιλοξενία των συναδέλφων Ιταλών αποδείχθηκε, επίσης, ιδιαίτερα ζεστή και εγκάρδια και λειτούργησε υποδειγματικά στο πλαίσιο της ευρωπαϊκής συνεργασίας. Ολοκληρώνοντας τις εργασίες της πρώτης συνάντησης στη Ρώμη, αποχαιρέτησαν τους εταίρους φίλους τους, δρομολογώντας το επόμενο ραντεβού για τα τέλη Απριλίου, στην πόλη Caltanissetta (Sicilia) της Ιταλίας, με τη συμμετοχή πέντε μαθητών του σχολείου, από την παιδαγωγική ομάδα του project.