2o ΕΠΑΛ Καβάλας: Εκπαιδευτική εξόρμηση στην Πράγα για τον σχολικό και τον διαδικτυακό εκφοβισμό [φωτογραφίες]

Τρεις εκπαιδευτικοί και τρεις μαθητές και μαθήτριες του σχολείου συμμετείχαν στο πρόγραμμα Erasmus+ στο πλαίσιο της Δράσης με τίτλο "Together We Stand Against Bullying"

Στο πλαίσιο υλοποίησης προγράμματος Erasmus+, Δράση ΚΑ210 με τίτλο “Together We Stand Against Bullying” κατά το διάστημα 2021-2023, στο οποίο συμμετέχει το 2o ΕΠΑΛ Καβάλας ως εταιρικό σχολείο και συνεργάζεται με σχολεία από την Πορτογαλία (συντονιστικό σχολείο), την Τουρκία, την Ουγγαρία, και την Τσεχία, τρεις εκπαιδευτικοί και τρεις μαθητές και μαθήτριές του ταξίδεψαν στην Πράγα κατά το διάστημα 30 Ιανουαρίου ως 3 Φεβρουαρίου 2023 προκειμένου να εκπροσωπήσουν το σχολείο στην τελευταία συνάντηση του προγράμματος.

Η θεματολογία του προγράμματος αφορούσε στον σχολικό εκφοβισμό και στον εκφοβισμό στο διαδίκτυο (Cyberbullying) και για αυτόν το λόγο σύμφωνα με το σχέδιο, 6 εκπαιδευτικοί από το 2ο ΕΠΑΛ Καβάλας εκπαιδεύτηκαν και πιστοποιήθηκαν στο παραπάνω αντικείμενο παρακολουθώντας τριήμερη Virtual Training (εικονική εκπαίδευση) από το Helsinki Training Center της Φινλανδίας κατά το διάστημα 11-13 Μαΐου 2022.

Για την τρίτη συνάντηση του προγράμματος στην Πράγα προετοιμάσθηκαν και διδάχθηκαν κατά τη συνάντηση 2 μαθήματα από κάθε χώρα στο παραπάνω αντικείμενο με στόχο την αποκόμιση καλών πρακτικών. Ενδιαφέρον παρουσίασε η διαφορετική μεθοδολογία που χρησιμοποιήθηκε από τους εταίρους για να προσεγγίσουν το θέμα. Η διεθνής ομάδα των συμμετεχόντων κλήθηκε ακόμη να σχεδιάσει διδακτικό υλικό για μικρότερα σε ηλικία παιδιά και να το διδάξει σ’ αυτά με καινοτόμο τρόπο.

Βέβαια, δεν έλειψαν η καθιερωμένη ξενάγηση στους χώρους του σχολείου Educanet, παιχνίδια γνωριμίας και εξοικείωσης, καθώς και οι δραστηριότητες εκτός σχολείου, όπως οι επισκέψεις στο Μουσείο, στο Κάστρο και τα Προεδρικά Γραφεία της Πράγας, στο Αστρονομικό Ρολόι, στην περίφημη Γέφυρα του Καρόλου, η εξερεύνηση της παλιά πόλης. Κατά την τελευταία ημέρα η διεθνής ομάδα επισκέφθηκε τη Δρέσδη στη Γερμανία, πόλη που ισοπεδώθηκε από τους βομβαρδισμούς μέσα σε μια νύχτα, τον Φλεβάρη του 1945, ανοικοδομήθηκε μετά το τέλος του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου και σχεδόν όλη η παλιά πόλη απέκτησε ξανά την αίγλη της.