Με τον π. Λίβυο σε ένα ταξίδι γεμάτο απρόσμενες συναντήσεις

Ο Αθανάσιος Στογιαννίδης συνομιλεί με τον πατέρα Λίβυο (Χαράλαμπος Παπαδόπουλος) με αφορμή την παρουσίαση του βιβλίου του με τίτλο «ΖΗΣΕ: Τελικά Φοβόμαστε να Πεθάνουμε ή μήπως να Ζήσουμε»

Τη ζωή δεν την αναλύουμε αλλά τη ΖΟΥΜΕ. Τη ΧΑΡΑ δεν την βρίσκουμε, αλλά τη φτιάχνουμε. Τελικά δεν είναι το ΣΚΟΤΑΔΙ που μας τρομάζει, αλλά το ΦΩΣ που κουβαλάμε μέσα μας. Καμία ΔΥΣΚΟΛΙΑ δεν πρέπει να μας φοβίζει, αφού ό,τι δυσκόλεψε το «εγώ» μας ελευθέρωσε την ΨΥΧΗ μας. ΖΗΣΕ τώρα χωρίς να ζητάς όλα να είναι τέλεια. Δε χρειάζεται να είσαι ΤΕΛΕΙΟΣ για να είσαι ΕΥΤΥΧΙΣΜΕΝΟΣ.

Η ΖΩΗ δεν έχει κάποιο νόημα, η ίδια είναι το ΝΟΗΜΑ. Γι’ αυτό ΤΟΛΜΗΣΕ να ζήσεις. Μην κρυφτείς από τις ΔΥΣΚΟΛΙΕΣ. Κοίταξε κατάματα τους φόβους σου. Οι ΦΟΒΟΙ είναι οι κρυμμένες μας ΑΛΗΘΕΙΕΣ. Κάθε ΦΟΒΟΣ κρατάει στο σκοτάδι το δικό μας ΦΩΣ.

ΤΟΛΜΗΣΕ να κοιτάξεις κατάματα τον ΔΕΙΛΟ εαυτό σου εάν θέλεις να συναντήσεις τον ΗΡΩΑ που κουβαλάς μέσα σου. Κι αυτό μόνο ένας τρόπος υπάρχει για να το πραγματοποιήσεις: να ΖΗΣΕΙΣ. Διότι στο τέλος του ταξιδιού δε θα έχει σημασία πόσων χρόνων πέθανες, αλλά πόσο ΕΖΗΣΕΣ!

Αυτή είναι η ταυτότητα του βιβλίου του πατέρα Λίβυου (Χαράλαμπος Παπαδόπουλος) με τίτλο «ΖΗΣΕ: Τελικά Φοβόμαστε να Πεθάνουμε ή μήπως να Ζήσουμε» και με αφορμή την παρουσίασή του την Τρίτη 21 Φεβρουαρίου 2023 στις 20:00 στην αίθουσα διαλέξεων της Χριστιανικής Ένωσης Καβάλας (Δαγκλή 28), ο συγγραφέας θα συνομιλήσει με τον Αν. Καθηγητή Σχολικής Παιδαγωγικής και Διδακτικής Μεθοδολογίας του Μαθήματος των Θρησκευτικών στο Τμήμα Θεολογίας ΑΠΘ και πρόεδρο του Διοικητικού Συμβουλίου της Χριστιανικής Ένωσης Καβάλας, Αθανάσιο Στογιαννίδη, με επίκεντρο το βιβλίο, αλλά και θέματα ψυχοθεραπείας, ηθικής, χριστιανικής πνευματικότητας και αυτογνωσίας.

Λίγα λόγια για τον π. Λίβυο

Ο πρωτοπρεσβύτερος Χαράλαμπος Παπαδόπουλος ή πάτερ Λίβυος γεννήθηκε το 1975 στο Ηράκλειο Κρήτης. Φοίτησε στην Ανωτάτη Εκκλησιαστική Ακαδημία Κρήτης, στη Θεολογική Σχολή Θεσσαλονίκης και στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών, όπου παρακολούθησε το εκπαιδευτικό πρόγραμμα “Certificate in Coaching-AC Accredited” και έλαβε πτυχίο πιστοποιημένου life coach.

Ως συγγραφέας και ομιλητής ασχολείται με θέματα πνευματικής αυτογνωσίας και θεραπείας που έχουν βάση τους την ορθόδοξη χριστιανική πνευματικότητα, καθώς και τις σύγχρονες σχολές ψυχοθεραπευτικής διαδικασίας, προσωπικής εξέλιξης και Life Coaching. Έχει συγγράψει πολλά βιβλία, ενώ έχει συμμετάσχει με κείμενα του σε αρκετούς συλλογικούς τόμους. Έργα και ομιλίες του έχουν μεταφραστεί στα ρωσικά, τα ρουμανικά, τα βουλγαρικά, τα γεωργιανά και τα ουγγρικά.

Σήμερα ζει στη νότια Κρήτη, στο χωριό Πύργος Μονοφατσίου, και είναι εφημέριος στην Ενορία Αγίας Ειρήνης Πύργου της Ι.Μ. Γορτύνης και Αρκαδίας. Είναι έγγαμος και έχει τρία παιδιά.

Γράφει ο Αθανάσιος Στογιαννίδης για το βιβλίο

Τελικά, πεθαίνουμε, επειδή φοβόμαστε να ζήσουμε; Ή, μήπως, έχουμε την εντύπωση… ότι ζούμε, επειδή θέλουμε να απωθήσουμε τον θάνατο… στο πυρ το εξώτερον; Με τη δοκιμασία και τον πόνο αγγίζουμε… τα στερνά της ύπαρξής μας, ή, μήπως, είναι η κατεξοχήν ευκαιρία τη ζωής μας (δύσκολη κουβέντα!), για να ζήσουμε «αλλιώτικα»; Πού γυρεύουμε το θαύμα; Μήπως αυτό βρίσκεται «θαμμένο» μέσα στα τραύματά μας; Πού είναι ο Θεός; Πού τον ψάχνουμε; Πού μας ψάχνει Εκείνος;

Εμείς τον πιστεύουμε… ή Αυτός μας πιστεύει περισσότερο; Πού είναι ο παράδεισός μας, αυτός που ονειρευόμαστε; Είναι μια φαντασίωση; Μια ιδέα; Κάτι που ψάχνουμε απελπισμένα, αλλά, δυστυχώς, το βλέπουμε να φεύγει από κοντά… να απομακρύνεται όλο και περισσότερο; Πόσο μιλούμε… στον εαυτό μας; Τον γνωρίζουμε; Ανακαλύψαμε, άραγε, την αξία του, μοναδική και ανεπανάληπτη στην ιστορία του ανθρώπινου γένους; Νιώσαμε την ανάγκη να γνωρίσουμε τον άλλον, αυτόν που είναι δίπλα μας; Λέμε πολλές φορές πως αγαπούμε. Αλήθεια! Τι έχουμε στον νου μας, όταν φιλοσοφούμε… περί αγάπης;

Σε αυτά και σε πολλά ακόμη ερωτήματα, θα έχουμε την ευκαιρία, σε λίγες ημέρες, να προσεγγίσουμε μία «άλλη» θέαση των πραγμάτων· θα έλεγα, ανατρεπτική, απρόσμενη και πολλά υποσχόμενη. Σας προσκαλούμε, λοιπόν, σ’ ένα ταξίδι με τον π. Λίβυο… γεμάτο απρόσμενες συναντήσεις!

Η Χριστιανική Ένωση Καβάλας έχει τη χαρά να φιλοξενεί τον π. Χαράλαμπο Παπαδόπουλο (π. Λίβυο) για τη βιβλιοπαρουσίαση του έργου του «ΖΗΣΕ. Τελικά φοβόμαστε να πεθάνουμε ή να ζήσουμε».

Ο συγγραφέας συνομιλεί με τον γράφοντα για το νέο του βιβλίο. Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί την Τρίτη 21 Φεβρουαρίου 2023 και ώρα 8.00 μ.μ. στην Αίθουσα της Χριστιανικής Ένωσης Καβάλας «Ο Απόστολος Παύλος» (Δαγκλή 28, κοντά στον Ιερό Ναό Αγίου Παύλου).

Πρόκειται για το εναρκτήριο λάκτισμα ενός forum διαλόγου που εγκαινιάζει ο σύλλογός μας με τίτλο «Αναζητήσεις και… Συναντήσεις». Μια πρόταση αναζητήσεων και συναντήσεων, που απευθύνεται σε όλους τους συμπολίτες μας! Θα χαρούμε, ιδιαίτερα, να γίνουμε συνοδοιπόροι σε αυτήν την πνευματική περιπλάνηση!