Καβάλα: Μια θλιβερή περιήγηση στο «φάντασμα» του Σανατορίου [Drone Video]

Το εγκαταλελειμμένο κτίριο στο έλεος της λήθης και της γραφειοκρατίας και η φύση που «καταλαμβάνει» πλέον τον χαμένο χώρο της

Tα Διοικητικά Συμβούλια της Ιατρικής Εταιρείας και της Φιλοπτώχου Αδελφότητας Κυριών Καβάλας αποφάσισαν πριν από περίπου έναν αιώνα τη δημιουργία του Σανατορίου της Καβάλας, του οποίου η πρώτη φάση κατασκευάστηκε το 1925.

Εκεί, γιατροί και νοσηλευτές έδωσαν «μάχη» κατά της φυματίωσης, η οποία «θέριζε» τότε την Καβάλα, με την έξαρση να οφείλεται και στις ανθυγιεινές συνθήκες εργασίας των καπνεργατών οι οποίοι υποχρεώνονταν να εργάζονται πολλοί μαζί στις καπναποθήκες με κλειστά παράθυρα, για να μην ξηραίνονται τα καπνόφυλλα.

Έκτοτε πέρασαν δεκαετίες. Η φυματίωση έφθινε και μαζί της και ο ρόλος τους Σανατορίου, το οποίο έγινε Νοσοκομείο εξυπηρετώντας τις ανάγκες της πόλης και με τον καιρό εγκαταλείφθηκε, όταν πια δημιουργήθηκε το καινούριο Νοσηλευτικό Ίδρυμα, αφέθηκε στο έλεος της λήθης και της γραφειοκρατίας και πλέον είναι ένα κτίριο «φάντασμα» στις παρυφές της πόλης, με τη φύση να «καταλαμβάνει» τον χαμένο χώρο της.

Ο Simon Kranz επιχείρησε με το drone του μια θλιβερή περιήγηση στο Σανατόριο, «αναμοχλεύοντας» μνήμες, αλλά και προβληματισμούς για το πώς καταλήγουν μεγάλα κτίρια της πόλης, όταν δεν αξιοποιούνται.

Δείτε το βίντεο