Σε βαρύ κλίμα πένθους η Σύνοδος Προέδρων Ιατρικών Συλλόγων στη Δράμα

Φιλοξενήθηκαν πρόεδροι από όλους τους Ιατρικούς Συλλόγους της Ελλάδος, για πρώτη φορά έκτος Αθηνών-Συμμετείχαν γιατροί και από τη Βουλγαρία-Η θεματολογία της Συνόδου στη σκιά του δυστυχήματος στα Τέμπη

Σε βαρύ κλίμα πένθους πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 5 Μαρτίου 2023 η πρώτη προγραμματισμένη Σύνοδος Προέδρων Ιατρικών Συλλόγων στην περιοχή της Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης και συγκεκριμένα στη μαρτυρική πόλη της Δράμας, όπου φιλοξενήθηκαν πρόεδροι από όλους τους Ιατρικούς Συλλόγους της Ελλάδος, για πρώτη φορά εκτός Αθηνών.

Συζητήθηκαν θέματα όπως τα επαγγελματικά δικαιώματα των ιατρών, η αντιποίηση του ιατρικού επαγγέλματος, η βία στον χώρο εργασίας των υγειονομικών, η ΠΦΥ, η υπάρχουσα κατάσταση στα περιφερειακά νοσοκομεία και έκτακτη θεματολογία.

Σημαντική ήταν και η συμμετοχή γιατρών από τη γειτονική Βουλγαρία, του προέδρου και εκπροσώπων του αντίστοιχου Παν-Βουλγαρικού Ιατρικού Συλλόγου οι οποίοι παρουσίασαν την μελέτη τους για το θέμα της βίας κατά των ιατρών και τους τρόπους αντιμετώπισής της.

Η παρουσία των γιατρών ήταν μαζική, υιοθετήθηκε ψήφισμα ως ολομέλεια στη μνήμη των θυμάτων του τραγικού σιδηροδρομικού δυστυχήματος των Τεμπών και οι διοργανωτές ευχαρίστησαν τους προέδρους της Λάρισας (διαδικτυακή παρουσία) και της Κατερίνης (διά ζώσης  παρουσία) για τη συμμετοχή τους. Ήταν τεράστια η προσφορά τους, καθώς είχαν τον δύσκολο ρόλο του συντονισμού, ενώ σήκωσαν στις πλάτες τους και το βάρος της αντιμετώπισης των θυμάτων, των οικογενειών τους και των τραυματιών αυτού του τραγικού συμβάντος.

Η ανακοίνωση των Συλλόγων

Η περιοχή μας δεν επιλέχθηκε τυχαία. Εν μέσω πανδημίας ήταν η πρώτη περιοχή που επισκέφθηκε ο πρόεδρος του ΠΙΣ ως ένδειξη συμπαράστασης σε ένα νοσοκομείο, μια ιατρική κοινότητα και μια κοινωνία που θρήνησε εκατοντάδες θύματα ενώ είχε και τη θλιβερή πρωτιά της πρώτης αεροδιακομιδής που πραγματοποιήθηκε σε νοσοκομεία αναφοράς στην Αθήνα. Όπως αναφέρει ο Σεφέρης: «Τη μνήμη όπου και να την αγγίξεις πονάει».

Την Κυριακή στις 6 Μαρτίου στην Ιερά Μητρόπολη Δράμας τελέστηκε και το προγραμματισμένο Μνημόσυνο στη μνήμη των θυμάτων των Τεμπών, παρουσία του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Δωρόθεου, του πρόεδρου και μελών του ΔΣ του ΠΙΣ, αντιπροσωπίας προέδρων των Ιατρικών Συλλόγων της χώρας και μελών του ΔΣ του Ιατρικού Συλλόγου Δράμας.

Την ίδια μέρα τελέστηκε και το μνημόσυνο της εβραϊκής κοινότητας της Δράμας στο πλαίσιο της «Ημέρας  Μνήμης των Ελλήνων Εβραίων Μαρτύρων και Ηρώων του Ολοκαυτώματος». Η  ιστορική αυτή συγκυρία σα μια κλωστή συνέδεσε πρόσωπα και γεγονότα.

Οι  Μακεδόνες και οι Θράκες γνωρίζουμε ότι «οι μεγάλοι πόνοι είναι βουβοί». Στην ιστορία μας οι νεκροί δε λησμονούνται, είναι οι πρωταγωνιστές και  για κάποιους έχουν καταστεί σύμβολα. Όταν συμμετέχουμε πραγματικά στον πόνο και στο πένθος των συνανθρώπων μας με ενσυναίσθηση, δε χρειάζεται να διαφημίζουμε την οδύνη μας.

Ευχαριστούμε όλους τους συμμετέχοντες στην άκρως επιτυχημένη πρώτη Σύνοδο Προέδρων Ιατρικών Συλλόγων εκτός Αθηνών.

Για τους Ιατρικούς Συλλόγους Ανατολικής Μακεδονίαςκ και Θράκης:

  • Όλγα Βασιλείου-Πρόεδρος Ι. Σ. Δράμας
  • Αντωνίου Αναστασία-Πρόεδρος Ι. Σ. Καβάλας
  • Ιωάννης Σπανόπουλος-Πρόεδρος Ι. Σ. Ξάνθης
  • Βασίλειος Λούρμπας-Πρόεδρος Ι. Σ. Ροδόπης
  • Χρήστος Χατζηπαπάς-Πρόεδρος Ι. Σ. Έβρου