Το 2ο ΕΠΑΛ Καβάλας στην Πορτογαλία ενάντια στη «θάλασσα από πλαστικά» [φωτογραφίες]

Μαθητές και εκπαιδευτικοί του σχολείου ταξίδεψαν στο Parede προκειμένου να εκπροσωπήσουν το σχολείο στην 4η διακρατική συνάντηση ενός από τα Ευρωπαϊκά προγράμματα Erasmus με τίτλο "Be brave-Help us fight the plastic wave: Getting aware of plastics"

Κατά το διάστημα 27 Φεβρουαρίου ως 3 Μαρτίου 2023, 2 μαθητές και 2 συνοδοί καθηγητές από το 2ο ΕΠΑΛ Καβάλας ταξίδεψαν στο Parede της Πορτογαλίας προκειμένου να εκπροσωπήσουν το σχολείο στην 4η Διακρατική συνάντηση με συμμετοχή μαθητών, ενός από τα Ευρωπαϊκά προγράμματα Erasmus που αυτό συμμετέχει κατά την χρονική περίοδο 2020-2023 και έχει τίτλο “Be brave-Help us fight the plastic wave: Getting aware of plastics“.

Η θεματολογία του προγράμματος είναι η ανάπτυξη κοινωνικής/περιβαλλοντικής υπευθυνότητας των συμμετεχόντων εκπαιδευτικών οργανισμών, η καλλιέργεια ενεργούς πολιτικότητας των συμμετεχόντων, η χρήση πλαστικών και οι συνέπειές της στο περιβάλλον, καθώς και η επίδρασή της στην κλιματική αλλαγή και η εισβολή των μικροπλαστικών στη διατροφική αλυσίδα.

Στη συνάντηση εκτός των συμμετεχόντων από το ελληνικό εταιρικό σχολείο, το 2o ΕΠΑΛ Καβάλας, συμμετείχαν και 17 μαθητές και μαθήτριες, καθώς και οι 6 συνοδοί εκπαιδευτικοί τους από τη Γερμανία (συντονιστικό σχολείο), την Ιταλία, την Κροατία και βέβαια η μεγάλη και ιδιαίτερα ενεργή ομάδα του Πορτογαλικού σχολείου Agrupanamento de Escolas de Parede που φιλοξένησε την συνάντηση.

To αντικείμενο της συνάντησης ήταν “Plastic on Sea or Sea of Plastics?” (Πλαστικά στη θάλασσα ή θάλασσα από πλαστικά;).  Η διεθνής ομάδα των μαθητών καλωσορίσθηκε την πρώτη ημέρα των εργασιών στο αμφιθέατρο του σχολείου από την συντονίστρια του Πορτογαλικού σχολείου κ. Ana Paula Alexandre, την Margarida Simões, πρόεδρο του μαθητικού Συμβουλίου και τον διευθυντή του σχολείου, José Guerreiro.

Στη συνέχεια παρουσιάσθηκαν η Στρατηγική του Δήμου Cascais στο Carcavelos και στο  Parede για τη μείωση των πλαστικών απορριμμάτων από την κ. Joana Balsemão-Σύμβουλο σε θέματα Περιβάλλοντος του Δημοτικού Συμβουλίου του Cascais, οι εργασίες που αναπτύχθηκαν από τον Δήμο στη μάχη ενάντια στη ρύπανση από πλαστικά από την κ. Sara Faria -Διευθύντρια πρότζεκτ στην Κοινότητα Cascais και η Εργασία του Sonae MC σχετικά με τον αντίκτυπο των πλαστικών στους ωκεανούς από την κ. Ana Vilaça- από το Τμήμα Αειφόρου Ανάπτυξης του SONAE.

Οι δράσεις για την ενημέρωση και τη μάχη ενάντια στα πλαστικά συνεχίσθηκαν τις επόμενες ημέρες όταν η διεθνής ομάδα παρακολούθησε σεμινάριο στο CERENA στο τμήμα Χημικών Μηχανικών του Instituto Superior Técnico, παράρτημα στο Cascais του Πανεπιστημίου της Λισαβόνας, παρουσίαση του πρότζεκτ Plasticus maritimus από την κ. Ana Pêgo-Θαλάσσια Βιολόγο, συμμετείχε σε εργαστήρια με τίτλο ARTivista παίζοντας με τα σκουπίδια των θαλασσών και “Discovering the intertidal zone of Avencas beach” (Ανακαλύπτοντας τη μεσοπαλιρροιακή ζώνη της Ακτής Avencas).

Την τελευταία ημέρα της συνάντησης η ομάδα ασχολήθηκε με τα θέματα «Όλα καταλήγουν σε θάλασσες και ωκεανούς», «Η τέχνη της Ανακύκλωσης Αναβάθμισης» και υλοποιήθηκε Καλλιτεχνικό εργαστήριο όπου οι μαθητές πρωτοτύπησαν δημιουργώντας και παρουσιάζοντας τα δικά τους μοναδικά έργα τέχνης φτιαγμένα από άχρηστα πλαστικά αντικείμενα.

Στο τέλος της συνάντησης επιδόθηκαν οι βεβαιώσεις συμμετοχής, αξιολογήθηκε η συνάντηση από τη διεθνή ομάδα με καινοτόμο τρόπο και ολοκληρώθηκε με άψογα διοργανωμένη βραδιά στο σχολείο υποδοχής από μαθητές, γονείς και εκπαιδευτικούς της Πορτογαλικής ομάδας, για την οποία προετοίμασαν και πρόσφεραν στη διεθνή ομάδα μεγάλη ποικιλία παραδοσιακών φαγητών και γλυκών της κουζίνας της Πορτογαλίας, ενώ δεν έλειψε η ζωντανή μουσική με τραγούδι από την ορχήστρα των μαθητών του σχολείου και ο χορός.

Τέλος οι συμμετέχοντες κατά το διάστημα της συνάντησης είχαν την ευκαιρία να ξεναγηθούν σε σημεία ιστορικού και πολιτιστικού ενδιαφέροντος της  γραφικής Λισαβόνας, του Cascais και να απολαύσουν το ηλιοβασίλεμα στο Cabo da Roca, το πιο δυτικό σημείο της ηπειρωτικής Ευρώπης.