6ο Γυμνάσιο Καβάλας: «Οικοδεσπότης» του Erasmus με φιλοξενούμενους Ισπανούς εκπαιδευτικούς και μαθητές [φωτογραφίες]

"Creating an active and sustainable school for a better world": Το πρόγραμμα περιελάμβανε εκπαιδευτικές δραστηριότητες, ιστορικές περιηγήσεις και καθαρισμό παραλίας

Την εβδομάδα που προηγήθηκε (06/03/2023-11/03/2023) το 6ο Γυμνάσιο Καβάλας είχε τη χαρά και την τιμή να φιλοξενήσει 2 εκπαιδευτικούς και 6 μαθητές από το σχολείο IES LA FOIA της Βαλένθια της Ισπανίας. Η μετακίνηση έγινε στο πλαίσιο του προγράμματος ERASMUS+ KA122 με τίτλο “Creating an active and sustainable school for a better world”.

Η υποδοχή των φιλοξενουμένων το πρωί της Δευτέρας στο σχολείο περιλάμβανε δραστηριότητες γνωριμίας και δεσίματος της ομάδας, καθώς και παρουσιάσεις από τους μαθητές των εκπαιδευτικών συστημάτων Ελλάδας και Ισπανίας. Ακολούθησε περιπατητική δραστηριότητα στην Αρχαία Εγνατία, παρουσιάσεις κατά μήκος της οδού και ηλεκτρονικές δραστηριότητες και παιχνίδια για τις καινούριες γνώσεις που αποκτήθηκαν, με την επιστροφή στον χώρο του σχολείου. Το απόγευμα της ίδιας μέρας, μαθητές και καθηγητές γνώρισαν την πόλη της Καβάλας μέσω ενός ευφάνταστου «κυνήγι θησαυρού» των «πράσινων» σημείων της πόλης (χώροι ανακύκλωσης, συλλογής πλαστικών μπουκαλιών, καπακιών, κ.τ.λ.π).

Η Τρίτη ξεκίνησε με την επίσκεψη της αποστολής στο Δημαρχείο της Καβάλας και την ενημέρωση από τον αντιδήμαρχο, Απόστολο Μουμτσάκη, για τις δράσεις του Δήμου που προωθούν τις «πράσινες» και οικολογικές δραστηριότητες της πόλης, όπως τα ηλιακά πάνελς που τοποθετούνται σε δημόσια κτίρια και τους κάδους ανακύκλωσης στις γειτονιές. Ακολούθησε επίσκεψη στον σταθμό βιολογικού καθαρισμού του Παληού και ενημέρωση των μαθητών και καθηγητών για τις εργασίες που εκτελούνται εκεί και τη σημασία τους για την πόλη. Στο πλαίσιο αυτό, η αποστολή καθάρισε στη συνέχεια παραλία της περιοχής και ενημερώθηκε για τη σημασία της συμβολής των πολιτών στη διαφύλαξη του φυσικού περιβάλλοντος της πόλης μας.

Το πρωί της Τετάρτης σειρά είχαν αρχικά, δράσεις στον χώρο του σχολείου, ενημέρωση για τις γαλάζιες σημαίες και τη σημασία τους, παρακολούθηση μαθημάτων από τους φιλοξενούμενους μαθητές και στη συνέχεια επισκέψεις σε γύρω περιοχές οικολογικού και ιστορικού ενδιαφέροντος: Στο Μονοπάτι της Παλιάς Καβάλας, στο Βαπτιστήριο της Λυδίας και στον αρχαιολογικό χώρο των Φιλίππων.

Την Πέμπτη η Ελληνική και Ισπανική αποστολή ταξίδεψε στην πόλη της Θεσσαλονίκης όπου ξεναγήθηκε από την ομάδα Dot2Dot στα σημαντικότερα σημεία ιστορικού, πολιτιστικού και θρησκευτικού ενδιαφέροντος της Παλιάς Πόλης (Επταπύργιο, Μονή Βλατάδων, μονή Όσιου Δαυίδ, Βυζαντινό Λουτρό). Στη συνέχεια μαθητές και καθηγητές απόλαυσαν βόλτες στη Νέα Παραλία της πόλης με ποδήλατα προκειμένου να αντιληφθούν τη σημασία και την ομορφιά, των εναλλακτικών, οικολογικών μέσων μετακίνησης σε μία πόλη.

Η Παρασκευή, τελευταία μέρα του προγράμματος, ξεκίνησε με δραστηριότητες και «παιχνίδια» που αφορούν στην Ευρωπαϊκή Ένωση και στα προγράμματά της, παρακολούθηση μαθήματος λογοτεχνίας με ελληνικά, ισπανικά και αγγλικά λογοτεχνικά κείμενα και δεντροφύτευση στην αυλή του σχολείου.

Ακολούθησε η δημιουργία μιας «χρονοκάψουλας» από τους μαθητές και η αποτίμηση του προγράμματος. Το ίδιο απόγευμα οργανώθηκε συνάντηση-αποχαιρετισμός σε γνωστό χώρο της πόλης με την παρουσία μαθητών, εκπαιδευτικών και γονέων οικοδεσποτών.