«Τελειώνει» ο κορονοϊός: Προς κατάργηση οι ΜΕΘ Covid. Αναμένεται να εκδοθεί σχετική ΚΥΑ

Η εκτίμηση των επιστημόνων είναι ότι ο ιός βρίσκεται σε ύφεση, επομένως δε συντρέχει ιδιαίτερος λόγος για ξεχωριστή νοσηλεία των ασθενών-Άμεσα θα συζητηθεί και το θέμα των επισκεπτηρίων στα νοσοκομεία

Συνεδρίασαν τα μέλη της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων για τον κορονοϊό και σύμφωνα με πληροφορίες καταργούνται οι ΜΕΘ Covid. Αναμένεται μάλιστα να εκδοθεί σχετική ΚΥΑ.

Συγκεκριμένα, στο τραπέζι του διαλόγου της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων τέθηκαν την Τετάρτη 22 Μαρτίου 2023 πολλά και σημαντικά θέματα αναφορικά με τα νοσοκομεία και τα μέτρα κατά της Covid.

Σύμφωνα με την εισήγηση της Επιτροπής, καταργούνται οι Μονάδες Εντατικής Θεραπείας Covid σε όλη τη χώρας, εισήγηση την οποία αναμένεται να υιοθετήσει άμεσα η Κυβέρνηση.

Η εκτίμηση των επιστημόνων είναι ότι ο ιός βρίσκεται σε ύφεση, επομένως δε συντρέχει ιδιαίτερος λόγος για ξεχωριστή νοσηλεία των ασθενών με Covid, αλλά και ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας πριν μερικές ημέρες σε σχετικό report του, τόνιζε ότι ο κορονοϊός εξελίσσεται σε «εποχική γρίπη», σηματοδοτώντας ουσιαστικά τη λήξη της πανδημίας.

Σύμφωνα με πληροφορίες από το υπουργείο Υγείας, αναμένεται να εκδοθεί σχετική Κοινή Υπουργική Απόφαση για την κατάργηση των ΜΕΘ Covid στις 28 Μαρτίου 2023. Επίσης η Επιτροπή δεν κατέληξε για τη διατήρηση ή όχι των κλινικών Covid, πράγμα που σημαίνει ότι το θέμα θα συζητηθεί σε επόμενη συνεδρίαση των μελών της Επιτροπής.

Ένα μέτρο που προκάλεσε διχογνωμία είναι η υποχρεωτική χρήση μάσκας σε Μικροβιολογικά Εργαστήρια, διοικητικές υπηρεσίες και δημόσιες δομές υγείας, το προσωπικό των οποίων έρχεται σε επαφή με ασθενείς και εργαζομένους.

Το cnn.gr επικοινώνησε με τον επίκουρο καθηγητή Επιδημιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων, Γκίκα Μαγιορκίνη, ο οποίος τόνισε ότι «δε θα πάμε σε πλήρη κατάργηση κλινών και κλινικών Covid».

Σε κάθε περίπτωση εδώ και πολύ καιρό ισχύει το πρωτόκολλο ότι ένας ασθενής με υποκείμενο νόσημα και με κορoνοϊό νοσηλεύεται στην κλινική του νοσήματός του. Επίσης, για επόμενη συνεδρίαση των μελών της Επιτροπής μεταφέρθηκε και η απόφαση για την πιθανότητα τροποποίησης ή κατάργησης των πρωτοκόλλων που αφορούν στα επισκεπτήρια, αλλά και την παραμονή συνοδών ασθενών στα νοσοκομεία, τα οποία μέχρι σήμερα υπόκεινται στα περιοριστικά μέτρα για τον περιορισμό των επιπτώσεων της Covid.

*Πηγή: cnn.gr-Νατάσσα Σπαγαδώρου