Καβάλα: Οι μαθητές ζωγράφισαν το «δάσος που λαχταρούν»

Έκθεση ζωγραφικής μαθητών γυμνασίων και λυκείων της Καβάλας στο πλαίσιο της Διεθνούς Ημέρας Δασών στην αίθουσα της Μεγάλης Λέσχης

Το απόγευμα της Τρίτης 21 Μαρτίου 2023 στη Μεγάλη Λέσχη Καβάλας εγκαινιάστηκε η έκθεση με τίτλο «το δάσος που λαχτάριζες» που διοργάνωσαν από κοινού η Διεύθυνση Δασών Καβάλας, ο Σύνδεσμος Φίλων Γραμμάτων και Τεχνών Καβάλας, η Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Καβάλας και η Ένωση Λειτουργών Μέσης Εκπαίδευσης Καβάλας.

Στα εγκαίνια παραβρέθηκαν ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Φιλίππων, Νεαπόλεως & Θάσου κ.κ. Στέφανος που έκανε και την εναρκτήρια ομιλία, ο αντιδήμαρχος του Δήμου Καβάλας κ. Μουμτσάκης και πλήθος κόσμου, μεταξύ των οποίων πολλοί μαθητές και μαθήτριες.

Τα πρωτότυπα έργα τέχνης που εκτέθηκαν ήταν δημιουργίες των μαθητριών και μαθητών των Γυμνασίων και Λυκείων του Νομού Καβάλας και αφορούσαν το δάσος. Η εικαστική δράση που ξεκίνησε τον προηγούμενο Δεκέμβριο, αποσκοπεί στη δημιουργία ενός πνεύματος ενεργούς συμμετοχής, καλλιτεχνικής έμπνευσης και ζωτικής ενθάρρυνσης για τα παιδιά μας και έγινε στο πλαίσιο της Διεθνούς Ημέρας Δασών.

Το δάσος που λαχτάριζες, είναι ποίημα του Μιλτιάδη Μαλακάση που γράφτηκε το 1895, πολύ πριν γεννηθούν οι οικολογικές ανησυχίες για το περιβάλλον. Ο ποιητής χρησιμοποιεί τη λέξη λαχτάριζες, έναν ασυνήθιστο τύπο ρήματος για να τονίσει ένα τετελεσμένο γεγονός. Διαβάτη να το ξεχάσεις  το δάσος που λαχτάριζες, λέει ο ποιητής γιατί ανίδρωτοι λοτόμοι το κούρσεψαν και τα άγρια του δένδρα γεννήκαν νεκροκρέβατα. Στην εποχή μας το έγκλημα αυτό είναι πλέον πάρα πολύ συνηθισμένο, δυστυχώς όχι μόνο από αυθαίρετες ανθρώπινες ενέργειες αλλά και από την πολυνομοθεσία που οδηγεί στην ανομία αφήνοντας απροστάτευτο το δάσος.

Τα έργα των 110 νεαρών καλλιτεχνών, που δημιουργήθηκαν ειδικά για την έκθεση αυτή, απεικονίζουν το δάσος σε όλες του τις εκφάνσεις, άλλοτε πολύχρωμο και χαρούμενο, άλλοτε γκριζωπό και θλιμμένο, άλλοτε ζωγραφισμένο με αναλυτική λεπτομέρεια και άλλοτε με ελεύθερες χορευτικές φόρμες. Την σημαντική αυτή έκθεση μπορείτε να επισκεφτείτε από τις 10:00 -13:00 το πρωί και 6:00-9:00 το απόγευμα μέχρι το μεσημέρι της Κυριακής 26/3.