Από πότε η γαλανόλευκη κυματίζει στον πύργο του Φρουρίου Καβάλας;

Πότε πάρθηκε η απόφαση να τοποθετηθεί η ελληνική σημαία στο υψηλότερο σημείο της πόλης μας;

Mε αφορμή την Εθνική Επέτειο της 25ης Μαρτίου 1821, ο ιστορικός ερευνητής Κώστας Παπακοσμάς ανέτρεξε στην ιστορία της πόλης και βρήκε από πότε η γαλανόλευκη, το σύμβολο του Έθνους μας, τοποθετήθηκε στο υψηλότερο σημείο της πόλης της Καβάλας, δηλαδή στον πύργο του Φρουρίου.

Γράφει ο Κώστας Παπακοσμάς:

«Η γαλανόλευκη μάς… ενώνει! Διακόσια συν δυο χρόνια Ελλάδα. Από πότε υπάρχει σημαία στον πύργο του Φρουρίου; Ο ιστός της σημαίας και φυσικά η γαλανόλευκη κυματίζει στο ψηλότερο σημείο της πόλης μας από το 1946, τότε το Δημοτικό Συμβούλιο πήρε απόφαση να κατασκευαστεί ο πρώτος ιστός στον οποίο εδώ και δεκαετίες αντικρίζουμε και υποκλινόμαστε στο Εθνικό μας σύμβολο.

Μερικά χρόνια μετά, ιστός σημαίας τοποθετήθηκε και στην πλατεία Ελευθερίας, ήταν ο Φεβρουάριος του 1962 και με πρόταση της τότε διοίκησης της 11ης Μεραρχίας Πεζικού, που είχε έδρα την Καβάλα, ο Δήμος τοποθέτησε ιστό.

Η Μεραρχία είχε αναλάβει την έπαρση και την υποστολή της σημαίας κάθε Κυριακή με την παρουσία τιμητικού αγήματος και φυσικά της Στρατιωτικής Μουσικής. Κάτι που γίνεται και στις ημέρες μας, χωρίς φυσικά την παρουσία μουσικής.

Η ύψωση της σημαίας έχει μια ιδιαίτερη σημασία, αφού τον Ιούνιο του 1913, κατά την Απελευθέρωση της πόλης, ο Πλωτάρχης Α. Κριεζής ύψωσε την γαλανόλευκή στον ιστό του τότε Οθωμανικού διοικητηρίου αναγγέλλοντας την κατάληψη της πόλης από το Ναυτικό και την ένταξη της στον Εθνικό κορμό».