Το Σχολείο του Παληού απέκτησε μια νέα βιβλιοθήκη-«φάρο» γνώσης και ελπίδας [βίντεο-φωτογραφίες]

Παρουσία του Δημάρχου Καβάλας, όλων όσων βοήθησαν στο εγχείρημα και, φυσικά, των παιδιών, πραγματοποιήθηκαν τα εγκαίνια

2σχεδόν χρόνια αφότου άρχισε να μπαίνει στα «σκαριά», εγκαινιάστηκε το πρωί της Πέμπτης 30 Μαρτίου 2023 η νέα βιβλιοθήκη που δημιουργήθηκε και πλέον λειτουργεί στο Σχολείο [Νηπιαγωγείο-Δημοτικό] του Παληού Καβάλας.

Αρχικά, το Σχολείο εντάχθηκε στο Δίκτυο Βιβλιοθηκών του Υπουργείου Παιδείας και, σιγά-σιγά, το όραμα για τη δημιουργία μιας βιβλιοθήκης που θα αποτελέσει κίνητρο για τα παιδιά να ανακαλύψουν τον μαγικό κόσμο των τυπωμένων σελίδων, άρχισε βήμα-βήμα να παίρνει σάρκα και οστά.

Η Θωμαΐς Καρτσιώτου, δασκάλα του Σχολείου και συντονίστρια στο Πρόγραμμα Εσωτερικής Αξιολόγησης της Σχολικής Μονάδας του Παληού, μαζί με την πρώην πρόεδρο του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων Βίκυ Δροσίδου είχαν την ιδέα, η οποία δεν θα μπορούσε να υλοποιηθεί δίχως τη συλλογική δουλειά.

Αρχικά, «μαζεύτηκαν» τα βιβλία, τα οποία καταλογογραφήθηκαν ψηφιακά, δηλώθηκαν στη σχετική πλατφόρμα του Υπουργείου και περίμεναν να «στεγαστούν». Από τη φετινή σχολική χρονιά, άρχισε να διαμορφώνεται και η βιβλιοθήκη. Μια πρώην αίθουσα διδασκαλίας διαμορφώθηκε κατάλληλα και η επίπλωση τοποθετήθηκε με δωρεές αλλά και εθελοντική δουλειά του Διευθυντή του Σχολείου Θέμη Κουντουρά, του Συλλόγου Εκπαιδευτικών και γονέων και με την αρωγή του Δήμου Καβάλας.

Στα εγκαίνια, που πραγματοποιήθηκαν με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Παιδικού Βιβλίου [2 Απριλίου] ήταν όλοι εκεί: Ο Δήμαρχος Θόδωρος Μουριάδης, η δημοτική σύμβουλος και κάτοικος Παληού Ευαγγελία Δρακονάκη, η οποία ενδιαφέρθηκε προσωπικά για το όλο εγχείρημα, η Σύμβουλος Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Καβάλας κ. Μ. Σταμπουλή, η προϊσταμένη της Δημοτικής Βιβλιοθήκης Καβάλας «Βασίλης Βασιλικός» Κατερίνα Κουμανίδου, ο προϊστάμενος των Τεχνικών Υπηρεσιών του Δήμου Ηλίας Τσαγκαλίδης και, φυσικά, η νέα πρόεδρος του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων Αγγελική Κουνδουράκη.

Η κ. Καρσιώτου, αφού αναφέρθηκε εν συντομία στο ιστορικό της όλης προσπάθειας, ευχαρίστησε όσους συνέβαλαν στην πραγμάτωσή της και πρόβαλε ένα σύντομο βίντεο με «πρωταγωνιστές» τους μαθητές, από τη συμμετοχή τους σε εργασία που υλοποίησαν στο πλαίσιο του Προγράμματος Φιλαναγνωσίας Εκπαιδευτικού Ομίλου Διευρυμένου Ωραρίου ΔΣ Παληού, με υπεύθυνη την ίδια και το οποίο βασίστηκε στο βιβλίο «Η Ηρακλής και οι άθλοι του», της συγγραφέα παιδικών βιβλίων Ελένη Δικαίου.

Μάλιστα, η κ. Δικαίου ταξίδεψε από την Αθήνα όπου ζει μέχρι την Καβάλα για να δώσει το «παρών» στα εγκαίνια της νέας βιβλιοθήκης του Σχολείου του Παληού και, αμέσως μετά, να μιλήσει με τα παιδιά για το έργο της.

Στο τέλος της εκδήλωσης, τα παιδιά τραγούδησαν το τραγούδι του Μάνου Χατζιδάκι «Κεμάλ», σε στίχους του Νίκου Γκάτσου, συνοδεία δύο «φίλων του Σχολείου», του Μιχάλη Πρεπόνη [κιθάρα, τραγούδι] και του Ιωάννη Τσίγκα [μαντολίνο].

Η βιβλιοθήκη του Σχολείου του Παληού λειτουργεί πλέον κανονικά, αρχικά προς όφελος των παιδιών και, μετέπειτα, της κοινότητας. Στόχος της υπεύθυνης της βιβλιοθήκης είναι οι τίτλοι των βιβλίων να εμπλουτιστούν με νέους, οι οποίοι και να ανανεώνονται διαρκώς, έτσι ώστε να παραμείνει «ζωντανή».

Επιπρόσθετα, τα παιδιά του Σχολείου απέκτησαν και έναν νέο χώρο όπου μπορούν ομαδικά να συμμετέχουν σε εργασίες, να υλοποιούν εκπαιδευτικά προγράμματα και να διαβάζουν.

Δείτε φωτογραφίες από τα εγκαίνια