2ο ΓΕΛ Καβάλας: Οι εκπαιδευτικοί… εκπαιδεύτηκαν στις πρώτες βοήθειες

Ενδοσχολική επιμόρφωση των εκπαιδευτικών του σχολείου από το ΕΚΑΒ για την αντιμετώπιση περιστατικών πνιγμού, εφαρμογής ΚΑΡΠΑ και χρήσης απινιδωτή

Στο 2ο ΓΕΛ Καβάλας οργανώθηκε ενδοσχολική επιμόρφωση εκτός διδακτικού ωραρίου, την Τετάρτη 29 Μαρτίου 2023 , για τους εκπαιδευτικούς του σχολείου, σε συνεργασία με το ΕΚΑΒ Καβάλας.

Το θέμα της επιμόρφωσης ήταν : “Πρώτες βοήθειες (Πνιγμονή – ΚΑΡΠΑ – Χρήση Απινιδωτή)”

Περίπου 100 εκατομμύρια ατυχήματα συμβαίνουν κάθε χρόνο στην Ευρώπη (εργατικά, οικιακά) πολλά από τα οποία αφήνουν μόνιμη αναπηρία και κάποια αποβαίνουν μοιραία. Το 80% αυτών των τυχαίων περιστατικών, μάλιστα, συμβαίνουν μέσα στο σπίτι. Τα πρώτα λεπτά μετά από ένα ατύχημα και μέχρι να μεταφερθεί ο τραυματίας στο νοσοκομείο, είναι καθοριστικά για την έκβαση του περιστατικού. Εδώ ακριβώς έρχεται ο ρόλος των Πρώτων Βοηθειών, απλών δηλαδή κινήσεων, με συγκεκριμένη όμως σειρά και τρόπο εκτέλεσης, οι οποίες στην κυριολεξία σώζουν ζωές. Η γνώση Πρώτων Βοηθειών είναι κάτι παραπάνω από ζωτικής σημασίας.

Ο διασώστης του ΕΚΑΒ Καβάλας, Νίκος Δοξάκης, παρουσίασε άμεσα, αναλυτικά  και εμπεριστατωμένα  τις Πρώτες Βοήθειες στους εκπαιδευτικούς, στην Αίθουσα Πολλαπλών Χρήσεων του σχολείου μας. Έγινε επίδειξη καρδιοαναπνευστικής αναζωογόνησης  και ενημέρωση σε πρώτες βοήθειες για περιστατικά που συμβαίνουν στο σχολείο και στην  καθημερινότητά μας, π.χ. βασική Υποστήριξη Ζωής (BLS), λιποθυμία, κρίση επιληψίας, πνιγμονή από ξένο σώμα σε παιδί και ενήλικα  και δόθηκαν γενικές οδηγίες για κλήσεις έκτακτης ανάγκης .  Στόχος η ενημέρωση των καθηγητών ώστε να αντιμετωπίζονται άμεσα και αποτελεσματικά έκτακτα περιστατικά υγείας.

Οι εκπαιδευτικοί παρακολούθησαν το σεμινάριο με μεγάλο ενδιαφέρον,  έκαναν ερωτήσεις στον κ. Δοξάκη , έλυσαν απορίες τους και απέκτησαν νέες γνώσεις.