Καβάλα: Γλωσσική… Ολυμπιάδα με «οικοδεσπότη» το 2ο ΕΠΑΛ [φωτογραφίες]

21 μαθητές και μαθήτριες και οι 9 συνοδοί εκπαιδευτικοί τους από τη Σλοβακία, την Πολωνία, τη Γερμανία και την Ισπανία γνώρισαν την Καβάλα και έλαβαν μέρος σε μια πληθώρα δράσεων

Κατά το διάστημα 20 ως 24 Μαρτίου 2023 το 2ο ΕΠΑΛ Καβάλας φιλοξένησε στην Καβάλα την 4η Διακρατική Συνάντηση ενός από τα Ευρωπαϊκά προγράμματα Erasmus που συμμετέχει κατά το διάστημα 2020-2023 και έχει τίτλο “LANGUAGE(O)LYMPICS” και ακρωνύμιο LOL.

Στη συνάντηση συμμετείχαν 21 μαθητές και μαθήτριες και οι 9 συνοδοί εκπαιδευτικοί τους από τη Σλοβακία (συντονιστικό σχολείο), την Πολωνία, τη Γερμανία και την Ισπανία.

Η διεθνής ομάδα καλωσορίσθηκε από την πρώτη ημέρα από τις Αρχές του τόπου στο Δημαρχείο από τον Αντιδήμαρχο, Απόστολο Μουμτζάκη, ενώ είχε την μεγάλη τιμή να συναντηθεί με τις Παραολυμπιονίκεις, Ανθή Καραγιάννη και Αλεξάνδρα Δήμογλου και τον Εθνικό προπονητή Taekwondo, Χάρη Παλτόγλου, να συζητήσει μαζί τους και να τους απονείμει τιμητικές πλακέτες για την εξαιρετική προσφορά τους στον διεθνή χώρο του αθλητισμού και της ευγενούς άμιλλας.

Κατά τη συνάντηση στο σχολείο έγιναν παρουσιάσεις από όλες τις συμμετέχουσες χώρες για τις διατροφικές συνήθειες των χωρών εταίρων ανά τους αιώνες και τη σχέση τους με τους εθνικούς πολιτισμούς, συνήθειες, έθιμα κ.λπ.  Ακολούθησε σεμινάριο για τη μεσογειακή διατροφή και τη συμβολή της σε υγιές σώμα και πνεύμα και προβλήθηκαν πρωτότυπα βίντεο, δημιουργημένα από τους μαθητές  με θέμα «μαγειρεύοντας τα πιο παραδοσιακά και υγιεινά πιάτα της χώρας μου».

Δημιουργικά εργαστήρια πραγματοποιήθηκαν όπως η δράση «Δημιουργώντας ένα γκράφιτι για την πολυπολιτισμικότητα σε ένα πιάτο!» και συζήτηση μαθητών με θέματα τον τρόπο ζωής των σύγχρονων κοινωνιών και το μέλλον της ανθρώπινης φυλής και τη μεσογειακή διατροφή ως όπλο υγείας ενάντια στο πρόχειρο φαγητό.

Οι συμμετέχοντες πήραν μέρος σε αθλητικές δράσεις, όπως τον αγώνα σκυταλοδρομίας που διοργανώθηκε στο Στάδιο «Ανθή Καραγιάννη» στην Καβάλα, τοξοβολία, πεζοπορία και καγιάκ στον Νέστο. Την Πέμπτη 23 Μαρτίου 2023 το απόγευμα προσκεκλημένοι από τον κ. Παλτόγλου, προπονητή του Α.Σ. ΤΑΕΚΒΟΝΤΟ Καβάλας μετέβηκαν στις εγκαταστάσεις του και ενθουσιάστηκαν, καθώς τους δόθηκε η δυνατότητα να γνωρίσουν το Ολυμπιακό άθλημα Ταεκβοντο και να προπονηθούν σε τεχνικές του αθλήματος.

Βεβαίως η διεθνής ομάδα δεν παράλειψε να ξεναγηθεί στον αρχαιολογικό χώρο και μουσείο Φιλίππων, στο Μουσείο Καπνού, στο Ναυτικό Μουσείο, στο Αρχαιολογικό Μουσείο Καβάλας, στο «Σπίτι της Σκιάς» στην Ξάνθη, στο σπήλαιο Αγγίτη, καθώς και στα αξιοθέατα της Καβάλας, στις Καμάρες, στο Ιμαρέτ, στο μνημείο του Απόστολου Παύλου, στη συνοικία της Παναγίας και ανέβηκε στο Φρούριο της Καβάλας.

Το 2ο ΕΠΑΛ Καβάλας και η Σύμπραξη σχεδίου Erasmus με τίτλο “LANGUAGE(O)LYMPICS” ευχαριστούν θερμά όλους τους παραπάνω φορείς, οργανισμούς και πρόσωπα για τη συμβολή τους στην επιτυχή υλοποίηση της C4 συνάντησης στην Καβάλα.