«Συνωστισμός» ελικοπτέρων του Αμερικανικού Στρατού στον ουρανό της Καβάλας [φωτογραφίες]

American AirSea Show: Blackhawk, Apache και Chinook πάνω από την Καβάλα με προορισμό τη Θεσσαλονίκη και αντίστροφα

Ατελείωτη είναι η εναέρια κίνηση πάνω από την πόλη της Καβάλας τις τελευταίες ημέρες. Ο λόγος; Όπως εξηγεί ο εκπαιδευτικός, συγγραφέας και ιστορικός-ερευνητής Αεροπορικής και Στρατιωτικής Ιστορίας, Πασχάλης Παλαβούζης, η μονάδα 1 AD/1 CAB του Αμερικανικού Στρατού «μαζεύει» τα μέσα της τα οποία για πάνω από έναν χρόνο επιχειρούσαν στα Βαλκάνια για να πάρουν τη θέση τους άλλα ελικόπτερα.

Έτσι, μέσα σε 4 μέρες πέραξαν 2 UH-60M Blackhawk, 5 AH-64E Apache, 6 UH-60M με προορισμό τη Θεσσαλονίκη και συγκεκριμένα το λιμάνι της συμπρωτεύουσας. Εκεί αποσυναρμολογούνται και «συσκευάζονται» για τη μεταφορά πίσω στην Αμερική.

Τη θέση τους παίρνουν άλλα ελικόπτερα, όπως αυτά που πέρασαν το πρωί της Δευτέρας 24 Απριλίου 2023 σε δύο σχηματισμούς με ανατολική κατεύθυνση, όπως τα κατέγραψε ο κ. Παλαβούζης: 4 AH-64E Apache, 1 UH-60M Blackhawk και 3 CH-47F Chinook συνοδεία 2 Apache.

Αργότερα, σύμφωνα με τον… απολογισμό του κ. Παλαβούζη, 3 ακόμη Blackhawk, αυτήν τη φορά της έκδοσης HH-60M (δηλαδή νοσοκομειακά), έκαναν την εμφάνισή τους στα ανατολικά της πόλης, διερχόμενα σε ύψος 850 περίπου ποδών πάνω από το Φρούριο της Καβάλας με προορισμό τη Θεσσαλονίκη.

*Φωτογραφίες: Πασχάλης Παλαβούζης