Εθνικός Οργανισμός Φαρμάκων: 63 θάνατοι και 1.633 παρενέργειες δηλώθηκαν το 2022 από τα εμβόλια κατά του κορονοϊού Covid-19

Στις ανεπιθύμητες παρενέργειες συμπεριλαμβάνονται τα δερματολογικά και νευρολογικά προβλήματα και ζητήματα σχετιζόμενα με καρκίνο και το ανοσοποιητικό σύστημα-Τι αναφέρει ο ΕΟΦ

Τα συγκεντρωτικά στοιχεία από τις ανεπιθύμητες ενέργειες από τα εμβόλια κατά του κορονοϊού Covid-19 που υποβλήθηκαν στον Εθνικό Οργανισμό Φαρμάκων το 2022 δημοσιοποίησε ο Οργανισμός. Οι περισσότερες παρενέργειες αφορούν στο εμβόλιο της Pfizer με το οποίο άλλωστε έγιναν και οι περισσότερες δόσεις στη χώρα μας.

Σύμφωνα με τον ΕΟΦ πρόκειται για τα στοιχεία από τη συμπλήρωση της κίτρινης κάρτας και το σύνολο των αναφορών έχουν διαβιβαστεί στην ευρωπαϊκή βάση (EudraVigilance).

Με βάση τα ίδια συγκεντρωτικά στοιχεία το σύνολο αναφορών εικαζόμενων ανεπιθύμητων ενεργειών για το έτος 2022 ανέρχεται σε 1.633 (οι 1.344 σοβαρές) και 63 θάνατοι εκ των οποίων οι 49 αφορούν το εμβόλιο της Pfizer, οι 6 της Moderna, οι 3 της AstraZeneca και οι 5 της Janssen.

Σύμφωνα με τον ΕΟΦ, οι δόσεις εμβολίων για την Covid-19 που έχουν χορηγηθεί το 2022 στη χώρα μας είναι:

  • COMIRNATY (Pfizer): 4.050.772
  • SPIKEVAX (Moderna): 278.123
  • VAXZEVRIA (Astra Zeneca): 0
  • JCOVDEN (Johnson & Johnson): 118.128
  • NUVAXOVID (Novavax): 9.094

Να σημειωθεί πως στην εν λόγω έκθεση παρατίθεται εκτενής αναφορά για τις ανεπιθύμητες ενέργειες που έχουν δηλωθεί μέσω της κίτρινης κάρτας στον ΕΟΦ, ο οποίος επισημαίνει πως μερικές από τις ανεπιθύμητες παρενέργειες είναι από δερματολογικά προβλήματα μέχρι νευρολογικά και ζητήματα σχετιζόμενα με καρκίνο και το ανοσοποιητικό σύστημα.

Το 60,2% των αναφορών έγιναν από γυναίκες και το 37,48% από άνδρες, ενώ οι ηλικίες που εμφάνισαν το μεγαλύτερο ποσοστό των παρενεργειών είναι μεταξύ 30 και 49 ετών που δήλωσαν σε ποσοστό 39,93% ότι είχαν ανεπιθύμητες ενέργειες από το εμβόλιο.

Αξίζει να σημειωθεί πως ως ανεπιθύμητη ενέργεια είναι η απόκριση σε ένα φάρμακο που χορηγείται σύμφωνα με τα στοιχεία της άδειας κυκλοφορίας του και είναι επιβλαβής και ακούσια.

Σοβαρή (κατά την κρίση του αναφέροντα) ανεπιθύμητη ενέργεια είναι αυτή που επιφέρει θάνατο, είναι άμεσα απειλητική για τη ζωή του ασθενούς, απαιτεί νοσηλεία ή παράταση νοσηλείας, οδηγεί σε μόνιμη ή σημαντική αναπηρία ή ανικανότητα ή επιφέρει συγγενή ανωμαλία ή βλάβη κατά τον τοκετό ή αποτελεί σημαντικό ιατρικό συμβάν.

Μη αναμενόμενη ανεπιθύμητη ενέργεια είναι η ανεπιθύμητη ενέργεια της οποίας η φύση, η σοβαρότητα ή το αποτέλεσμα δεν είναι σύμφωνα με την Περίληψη Χαρακτηριστικών του Προϊόντος.

*Πηγή: e-farmako.gr-Λάζαρος Θεοδωρακίδης