Λιμάνι Καβάλας, σχεδόν 100 χρόνια πριν: Όταν ξεκινούσε η κατασκευή του προσήνεμου μόλου [φωτογραφίες]

Ο Κώστας Παπακοσμάς γυρνάει τον χρόνο πίσω στα τέλη της δεκαετίας του 1920, αρχές του 1930, τότε που τεχνικοί και εργάτες «πόντιζαν» τους πρώτους ογκόλιθους κάτω από τη χερσόνησο της Παναγίας

Με αφορμή την επικείμενη παρουσίαση του βιβλίου του Πέτρου Παναγιώτου «Μια πορεία, δυο σταθμοί» στην Καβάλα [διαβάστε περισσότερα πατώντας εδώ], ο Κώστας Παπακοσμάς, ο οποίος θα συντονίσει τη συζήτηση στο Imaret, ανέσυρε μία εν πολλοίς άγνωστη φωτογραφία από τι λιμάνι της πόλης μας.

Ο επίμονος ερευνητής της Τοπικής μας Ιστορίας αναφέρει στην ανάρτησή του: «Σήμερα γυρίζω τον χρόνο στα τέλη της δεκαετίας του 1920, αρχές της επόμενης δεκαετίας του 1930, τότε που ξεκίνησαν οι εργασίες για την κατασκευή του προσήνεμου μόλου του Λιμανιού.

»Τα έργα άρχισαν από την άκρη της συνοικίας της Παναγίας. Το σχολείο είναι νεόδμητο, ενώ διακρίνεται το καμπαναριό της εκκλησίας όπως και τα σπίτια στην άκρη της χερσονήσου, τα περισσότερα υπάρχουν και σήμερα. Αριστερά, το οίκημα που χρησιμοποιήθηκε για Νοσοκομείο αργότερα και σήμερα σώζονται κάποια υπολείμματα.

»Οι πρώτοι ογκόλιθοι για την κατασκευή του μόλου διακρίνονται… όπως και οι τεχνικοί και εργάτες μέσα από τις βάρκες»!