7ο Γυμνάσιο Καβάλας: Ταξίδι στη Ρουμανία, μέσω Erasmus+ για τη σωστή διατροφή και τη σωματική άσκηση

Τέσσερις μαθητές και δύο εκπαιδευτικοί του σχολείου βρέθηκαν στην πόλη Rosiorii de Vede στο πλαίσιο του προγράμματος «Healthy, Fit and Never Quit», στο οποίο συμμετέχουν 6 χώρες

Την εβδομάδα 23 με 29 Απριλίου 2023, τέσσερις μαθητές και δύο εκπαιδευτικοί του 7ου Γυμνασίου Καβάλας μετέβησαν στην πόλη Rosiorii de Vede της Ρουμανίας, για να συμμετέχουν σε Ευρωπαϊκό πρόγραμμα ανταλλαγής μαθητών Erasmus+ ΚΑ2 με τίτλο «Healthy, Fit and Never Quit».

Στο πρόγραμμα συμμετέχουν έξι χώρες από όλη την Ευρώπη, οι οποίες έστειλαν αντιπροσώπους για την 5η συνάντηση ανταλλαγής μαθητών. Στη συνάντηση, εκτός από την Ελλάδα, συμμετείχαν μαθητές και καθηγητές από την Γαλλία, την Πορτογαλία, την Ιταλία, την Γερμανία και φυσικά τη χώρα υποδοχής τη Ρουμανία.

Βασικός στόχος όλου του σχεδίου είναι η επιμόρφωση των μαθητών και των εκπαιδευτικών των έξι σχολείων σε πρακτικές σωστής διατροφής, σωματικής άσκησης, ενίσχυσης του πνεύματος και του σώματος και απόκτησης αντοχών για να ανταποκρίνονται στις αντιξοότητες της ζωής «χωρίς να τα παρατούν». Ειδικότερα για την κινητικότητα στη Ρουμανία, οι δράσεις αφορούσαν σε δραστηριότητες που ασκούν το σώμα και το πνεύμα.

Οι μαθητές του σχολείου φιλοξενήθηκαν σε σπίτια παιδιών της χώρας υποδοχής και είχαν την ευκαιρία να έρθουν σε επαφή με την κουλτούρα και τα έθιμα της Ρουμανίας. Κατά τη διάρκεια της παραμονής στο Rosiorii, πραγματοποιήθηκε επίσκεψη και ξενάγηση στο σχολείο της χώρας υποδοχής και παρουσίαση του τρόπου λειτουργίας του καθώς και του εκπαιδευτικού συστήματος της Ρουμανίας. Οι ομάδες από όλες τις χώρες συμμετείχαν σε σεμινάριο yoga όπου διδάχθηκαν τεχνικές άσκησης του σώματος και της αναπνοής. Οι μαθητές έφτιαξαν και παρουσίασαν δικό τους μήνυμα σχετικά με τα συναισθήματα που τους δημιουργεί η συμμετοχή στο πρόγραμμα το οποίο καταγράφηκε σε βίντεο και εκφράστηκε σε όλες τις γλώσσες του προγράμματος. Παρακολούθησαν σεμινάριο Πρώτων Βοηθειών και με τη βοήθεια έμπειρων επαγγελματιών διασωστών ασκήθηκαν στην τεχνικές παροχής άμεσης βοήθειας σε άτομα που κινδυνεύουν. Επίσης πήραν μέρος σε πρωτότυπες αθλητικές δραστηριότητες ενώ σε μικτές ομάδες, σε κάθε μια από τις οποίες συμμετείχε ένας μαθητής από κάθε χώρα, έφτιαξαν κολλάζ με θέμα την υγιεινή διατροφή και ζωή, το οποίο παρουσίασαν στην ολομέλεια του προγράμματος .

Κατά τη διάρκεια της κινητικότητας έγινε περιήγηση σε διάφορες πόλεις και αξιοθέατα της Ρουμανίας όπως και στην πρωτεύουσα της, το Βουκουρέστι, όπου οι συμμετέχοντες είχαν την ευκαιρία να δουν σημαντικά μνημεία, να δοκιμάσουν παραδοσιακές γεύσεις, να δουν παραδοσιακούς χορούς και να γνωρίσουν από κοντά τα ήθη και έθιμα του φιλόξενου λαού της Ρουμανίας.

Στην εκδήλωση υποδοχής, οι μαθητές του σχολείου μας απέδειξαν έμπρακτα ότι κάθε πρόγραμμα Εράσμους είναι στην ουσία του μια ανταλλαγή πολιτισμών και νοοτροπίας χορεύοντας παραδοσιακούς χορούς της πατρίδας μας (συρτάκι και ζεϊμπέκικο), καλώντας και τους άλλους εταίρους να συμμετέχουν σε αυτούς, αλλά και χορεύοντας και οι ίδιοι και οι καθηγητές τους, με κέφι και προθυμία, παραδοσιακούς Ρουμάνικους χορούς.

Στο τέλος του ταξιδιού ήταν όλοι γεμάτοι από νέες εμπειρίες και γνώσεις ενώ νέες φιλίες είχαν δημιουργηθεί. Σε κλίμα χαράς και συγκίνησης δόθηκε το επόμενο ραντεβού που είναι και το τελευταίο, στην πόλη Mazzarino της Σικελίας