Γιάννης Βύζικας: Γι’ αυτούς τους λόγους δεν θα παραστώ στην εκδήλωση του Εργατικού Κέντρου Καβάλας

Επιστολή προς την πρόεδρο του ΕΥΚ Καβάλας για τους λόγους της άρνησης του να δώσει το παρών στη εκδήλωση και να τιμηθεί για την προσφορά του στο Εργατικό κίνημα του Νομού

ΘΤην άρνηση του να παραστεί στην εκδήλωση του Εργατικού Κέντρου Καβάλας για τα 104 και όχι για τα 100 χρόνια του (όπως αναφέρεται), και παράλληλα να τιμηθεί για την προσφορά του στο Εργατικό Κίνημα του Νομού μας, εκφράζει με επιστολή του προς την πρόεδρο του ΕΥΚ Καβάλας ο Γιάννης Βύζικας.

Στην επιστολή κατηγορεί τη διοίκηση του ΕΥΚ ότι κρατά κλειστό το Εργατικό Κέντρο για τους εργάτες και την καλεί να ξεκινήσει μια προσπάθεια για την ανασυγκρότηση και την αναγέννηση του τοπικού Εργατικού Κινήματος.

Η επιστολή που προσυπογράφεται και από τον πρώην Γενικό Γραμματέα του ΕΥΚ Ν. Καβάλας Θωμά Κολοκυθά, αναφέρει σχετικά:

«Κυρία Πρόεδρε, σας ευχαριστώ για την τιμή που μου κάνετε να με καλέσετε στην προγραμματισμένη για τις 07/05/2023 εκδήλωσή σας, προκειμένου να με τιμήσετε για την προσφορά μου στο Εργατικό κίνημα του Νομού μας για τα 104 χρόνια (και όχι 100) από την ίδρυση του Εργατικού Κέντρου της πόλης μας (1919).

Πράγματι, θα ήταν τιμή μου να παραστώ, εφόσον το Εργατικό Κέντρο πρωταγωνιστούσε στους εργατικούς αγώνες και επηρέαζε τις κοινωνικές, αναπτυξιακές και περιβαλλοντικές τοπικές εξελίξεις.

Πως όμως μπορώ να παραστώ στην εκδήλωσή σας, όταν το Δ.Σ. του ΕΥΚ έχει διαγράψει το σωματείο μου ΠΕΤ-ΟΤΕ;

Πως μπορώ να παραστώ όταν τα τελευταία χρόνια το Δ.Σ. δεν κάνει τίποτα άλλο από το να διαγράφει σωματεία και να τα πετάει έξω;

Πως είναι δυνατόν παραστώ στην εκδήλωση αυτήν του ΕΥΚ.Ν. Καβάλας, όταν τα τελευταία χρόνια η πόρτα του κτιρίου είναι κλειδαμπαρωμένη και μάλιστα με ηλεκτρική κλειδαριά και (face control!), ώστε για να εισέλθεις στον χώρο και να εξέλθεις από αυτόν, πρέπει να το δεχτούν οι υπάλληλοι. Δεν μπορώ να καταλάβω ποιους φοβάστε; Τους εργάτες ή τους συναδέλφους σας συνδικαλιστές; Μα αυτό είναι το σπίτι τους!

Ανοίξτε τις πόρτες επιτέλους να μπουν οι εργάτες μέσα στο σπίτι τους και να γυρίσουν τα σωματεία από την εξορία που τα έχετε στείλει. Τότε μόνο το κτίριο θα πάψει να είναι ένα κουφάρι. Η ιστορία διδάσκει ότι σωματεία σφραγίδες είναι μόνο μια εικονική πραγματικότητα και τίποτα άλλο!

Σας προτείνω, και αυτή είναι η μεγαλύτερη τιμή για μένα, να προσπαθήσετε για την ανασυγκρότηση και την αναγέννηση του τοπικού Εργατικού Κινήματος. Σαν πρώτο βήμα καλέστε σε συσκέψεις σωματεία και όσους έχουν άποψη, θέλουν και μπορούν συνδράμουν στην προσπάθεια αυτή.

Αυτό είναι το ιερό καθήκον σας και η υποχρέωση απέναντι στην οικογένεια σας, στους γονείς σας, στην τάξη που εκπροσωπείτε και στην ένδοξη, πρωτοπόρα και αιματοβαμμένη  ιστορία του Εργατικού Κινήματος των Καπνεργατών. Έτσι μόνο θα μαζικοποιήσετε το συνδικαλιστικό κίνημα  και τότε μόνο μπορείτε να πείτε με υπερηφάνεια  ότι εκπροσωπείτε την εργατική τάξη και  ότι  είστε άξιοι συνεχιστές της ένδοξης ιστορίας του καπνεργατικού κινήματος. Σε αντίθετη περίπτωση θα μιλάμε για το εργατικό κίνημα μόνο σαν μια ιστορική ανάμνηση.

Επίσης θυμίζω ότι η Δημοκρατία απαιτεί να ακούμε όχι μόνο τις δικές μας φωνές αλλά κυρίως τις φωνές των άλλων. Εσείς θα βγείτε κερδισμένοι!

Επιπλέον στην προσπάθεια επανασύνδεσης με την ιστορία (104 χρόνια από την ίδρυση του Εργατικού Κέντρου και 100 χρόνια από την συνθήκη της Λοζάνης) να απαιτήσετε από το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Καβάλας, την ονομαδοσία δρόμων στο Περιγιάλι να βάλουν ονόματα των κοινωνικών πρωταγωνιστών και σαν αρχή σας  προτείνω τους κάτωθι (με την ιδιότητά μου και  ως πρώην πρόεδρος της επιτροπής ονοματοθεσίας του Δημοτικού Συμβουλίου Καβάλας των δρόμων του Παλιού):

  1. Δημήτριος Παρτσαλίδης: καπνεργάτης Δήμαρχος Καβάλας. Τον μισθό του Δημάρχου τον έδινε στο λαϊκά συσσίτια και έτρωγε μαζί με τους ανέργους στα συσσίτια ( Χρονικό των Εργατικών Αγώνων σελ.55,68,87,88 και ΚΑΒΑΛΑ Η Μέκκα Του Καπνού, τόμος Β, σελ. 279 και 281).

2.Κων/νος Βλήτος: Πρόεδρος Επιμελητηρίου Καβάλας (Χρονικό των Εργατικών Αγώνων σελ. 66,69,95, και 97)

  1. Αργύρης Σπανίδης: (ΚΑΒΑΛΑ Η Μέκκα Του Καπνού, τόμος Β, σελ 285,287,Χρονικό των Εργατικών Αγώνων σελ 64, 68)
  2. Γεώργιος Πέγιος: (ΚΑΒΑΛΑ Η Μέκκα Του Καπνού, τόμος Β, σελ 281 και Χρονικό των Εργατικών Αγώνων σελ.234 )

5.Λεών Σακκή: (ΚΑΒΑΛΑ Η Μέκκα Του Καπνού, τόμος Β, σελ 283)

  1. Γεώργιος Λεύκος: (ΚΑΒΑΛΑ Η Μέκκα Του Καπνού, τόμος Β, σελ 285)
  2. Στέργιος Αναστασιάδης: (ΚΑΒΑΛΑ Η Μέκκα Του Καπνού, τόμος Β, σελ 245)
  3. Ευάγγελος Μέρκαντας: (ΚΑΒΑΛΑ Η Μέκκα Του Καπνού, τόμος Β, σελ 273 Χρονικό των Εργατικών Αγώνων σελ 190, 236,238)
  4. Αναστασία Καρανικόλα: (ΚΑΒΑΛΑ Η Μέκκα Του Καπνού, τόμος Β, σελ261)

10Μαρία Φραντζή-Διπλού: (ΚΑΒΑΛΑ Η Μέκκα Του Καπνού, τόμος Β, σελ,236,293)

  1. Πολυχρόνης Ποητάκης: Πρόεδρος του σωματείου υφασματεμπόρων, πρωταγωνιστής των αγώνων των καπνεργατών».