Zbigniew Preisner: Ήρθαμε στην Καβάλα έτοιμοι να παίξουμε για εσάς, αλλά η διοργάνωση άλλαξε τους όρους του συμβολαίου…

Επίσημη δήλωση του Πολωνού συνθέτη για την ακύρωση της συμμετοχής του στο φεστιβάλ «Άδοντες και ψάλλοντες εν τη καρδία» - «Δεν έχω βιώσει τέτοια πίεση από διοργανωτή στη ζωή μου»!

Για πίεση άνευ προηγουμένου από την πλευρά της διοργάνωσης αλλά και για αθέτηση όρων του συμβολαίου του κάνει λόγο ο Zbigniew Preisner σε δήλωσή του που ανήρτησε στον επίσημο λογαριασμό του στα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης, μετά και την επίσημη ακύρωση της συμμετοχής του στην κεντρική εκδήλωση του 7ου «Άδοντες και ψάλλοντες εν τη καρδία».

Ο Πολωνός συνθέτης εκφράζει τη λύπη του για το γεγονός ότι οι ίδιοι και οι συνεργάτες του δεν θα εμφανιστούν το βράδυ της Δευτέρας 8 Μαΐου 2023 στο αρχαίο θέατρο των Φιλίππων και εξηγεί το πώς έγιναν όλα όσα οδήγησαν στην αποχώρησή του από τη διοργάνωση.

Διαβάστε τη δήλωση Preisner και παρακάτω δείτε την ανάρτησή του [στα αγγλικά], μαζί με ένα σύντομο βίντεο που ανέβασε ο συνθέτης από πρόβα που πραγματοποιήθηκε το προηγούμενο βράδυ στους Φιλίππους.

«Αγαπητό κοινό,
Όλοι όσοι θα θέλατε να συμμετάσχετε απόψε στη συναυλία μου στο αρχαίο θέατρο στους Φιλίππους, ενημερώνω ότι η συναυλία δεν θα πραγματοποιηθεί αν και ήρθαμε στην Καβάλα έτοιμοι να παίξουμε για εσάς.

Η συναυλία δεν θα γίνει λόγω της πίεσης, τέτοιας που δεν έχω βιώσει ποτέ στη ζωή μου, από την πλευρά του διοργανωτή του φεστιβάλ. Προσπάθησαν να μας αναγκάσουν να επιτρέψουμε σε πάνω από 100 νέους (η παρουσία των οποίων με εξέπληξε στην πρώτη πρόβα) που υποτίθεται ότι θα ενταχθούν στην επαγγελματική ορχήστρα και την επαγγελματική χορωδία που μου υποσχέθηκαν σύμφωνα με το συμβόλαιο (πάνω από 100 νέοι σημαίνει περισσότερα από επαγγελματίες μουσικούς στη σκηνή).

Δεν έχω τίποτα εναντίον παιδιών, ηχογραφούσα με παιδιά που ήταν επαγγελματικά προετοιμασμένα. Η μουσική μου είναι δύσκολη, χρειάζεται επαγγελματισμό από τους ερμηνευτές της. Η πλειοψηφία των νέων που συνάντησα στην Καβάλα δεν μπορούσαν καν να διαβάσουν τις παρτιτούρες, δεν είχαν την ικανότητα να παίξουν με ορχήστρα και επιπλέον δεν ήταν καν προετοιμασμένοι να κάνουν μια τέτοια δοκιμή.

Η συνύπαρξη επαγγελματιών μουσικών και παιδιών είναι επιβλαβής μόνο για τους δεύτερους.

Μετά την απόφασή μου να πραγματοποιήσω τη συναυλία μόνο με επαγγελματίες μουσικούς και χορωδία, ο διοργανωτής της συναυλίας με ενημέρωσε ότι προτιμούν να παραιτηθώ από την παράσταση των σολίστ μου και εμένα, για να επιτρέψω στα παιδιά να παίξουν απόψε αντί για εμάς.

Λυπάμαι πολύ που δεν θα μπορέσω να ερμηνεύσω τη μουσική μου, όπως είχα κάνει πολλές φορές για εσάς στην Ελλάδα, αλλά αυτήν τη φορά δεν μπορούσα να συμφωνήσω σε αυτές τις απρόσμενες συνθήκες.

Η συναυλία θα μπορούσε να είναι μια εξαιρετική ευκαιρία για τους νέους ανθρώπους, οι οποίοι θα είχαν την ευκαιρία να δουν τον τρόπο με τον οποίο προετοιμάζονται τέτοιες συναυλίες από τη μουσική πλευρά και να αντιμετωπίσουν την όλη εμπειρία ως masterclass. Ένα τέτοιο μάθημα σίγουρα θα ήταν σημαντικό για την ανάπτυξη αυτών των νέων και σίγουρα ταλαντούχων μουσικών.

Πρώτα πρέπει να μάθετε τα βασικά για να μπορέσετε να κολυμπήσετε μόνοι σας. Το να πετάς κάποιον στα βαθιά καταλήγει συνήθως στην καταστροφή.

Λυπάμαι πολύ, αλλά ελπίζω να σας συναντήσω κάπου στον κόσμο στις επερχόμενες συναυλίες μου.

Zbigniew Preisner

Υ.Γ.: Επισυνάπτω το βίντεο που δείχνει μέρος της πρόβας με επαγγελματίες στον χώρο.