Μητροπολίτης ΦΝΘ κ. Στέφανος: Κάλεσμα για συμμετοχή στις λατρευτικές εκδηλώσεις για την Αγία Λυδία

Μήνυμα του Σεβασμιότατου Μητροπολίτη για να εκφραστεί η λατρεία και η ευγνωμοσύνη προς τον Τριαδικό Θεό για τη δώρο που χάρισε στους Χριστιανούς, την Αγία Λυδία Φιλιππησία

Κάλεσμα τους πιστούς να συμμετέχουν στον πανηγυρικό Εσπερινό την Παρασκευή 19 Μαΐου καθώς και το πρωί της επόμενης ημέρας στον Όρθρο και τη Θεία Λειτουργία, όπως επίσης και στο ομαδικό βάπτισμα στα νερά του Ζυγάκτη ποταμού, απευθύνει ο μήνυμα του ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης Φιλίππων, Νεαπόλεως και Θάσου κ. Στέφανος. Με αφορμή τον εορτασμό της Αγίας Λυδίας της Φιλιππησίας προσκαλεί τους Χριστιανούς να προσευχηθούν όλοι μαζί και να εκφράσουν «τη λατρεία και την άπειρη ευγνωμοσύνη προς τον άγιο Τριαδικό Θεό μας, που μας εχάρισε το μεγάλο αυτό δώρο, την αγία μας Λυδία την Φιλιππησία» αναφέρει χαρακτηριστικά το μήνυμα.

Το μήνυμα του Σεβασμιότατου Μητροπολίτη αναφέρει: «Μέσα στην ευλογημένη αυτή περίοδο, κατά την οποία η αγία μας Εκκλησία στην λειτουργική της ζωή ψάλλει και βιώνει την ανάσταση από τους νεκρούς του Κυρίου ημών Ιησού Χριστού η Αποστολική Ιερά Μητρόπολη των Φιλίππων, της Νεαπόλεως και της Θάσου αγάλλεται και χαίρει ιδιαιτέρως που η θεία πρόνοια του αγίου Τριαδικού Θεού μας, τής έχει προσφέρει από το 50 μ.Χ. την παρουσία του αγίου Αποστόλου Παύλου, που την εθεμελίωσε και την ίδρυσε στην ειδωλολατρική τότε Μακεδονία, στην Ελλάδα και στην Ευρώπη. Η πνευματική όμως αυτή χαρά και ουράνια ευλογία συνδυάζεται και με το σεμνό και ιεραποστολικό πρόσωπο της αγίας Λυδίας, της Φιλιππησίας της πορφυροπώλιδος, μιάς μορφής που απετέλεσε το στήριγμα και το καύχημα του τόπου μας και της εκκλησιαστικής μας ζωής.

Η αγία εορτή μάλιστα της ισαποστόλου και σεβασμίας γυναικός Λυδίας μάς καθοδηγεί, μαζύ με την επίγεια φύση που ανθίζει κατά την εποχή αυτή της ανοίξεως, στην μαρτυρική άνοιξη εκείνων των πρωτοχριστιανικών χρόνων της Εκκλησίας του Χριστού, τότε που αναρίθημτοι χριστιανοί κάθε ηλικίας και τάξεως θυσιάστηκαν επειδή αγάπησαν τον Χριστό και τους συνανθρώπους τους. Αυτή, λοιπόν, η αγιασμένη μορφή της Λυδίας της Φιλιππησίας μάς καλεί και πάλι εφέτος να μετάσχουμε στον παγκόσμιο αυτό εορτασμό της μεταφοράς και της διαδόσεως του αγίου Ευαγγελίου της σωτηρίας των ανθρώπων μέσα στον τότε κόσμο των ειδώλων και της αποστασίας από τον αληθινό Θεό.

Μνημονεύουμε και πάλι τους αγίους, τους μάρτυρες, τους επισκόπους, τους ιερείς, τους διακόνους, τους μοναχούς και τις μοναχές, αλλά και το πλήθος των λαϊκών χριστιανών, ανδρών και γυναικών, μικρών και μεγάλων, οι οποίοι οργάνωσαν την κοινωνία μας και τον ελληνοχριστιανικό πολιτισμό και ετάφησαν στον ένδοξο αυτό τόπο μας, και Πιστεύουμε με δύναμη ότι κάπου στον ευλογημένο χώρο των Φιλίππων θα ευρίσκεται αναπαυμένο και το τίμιο και αγιασμένο σώμα της αγίας μας, το οποίο και ευχόμεθα να μάς το ανακαλύψει η χάρη του Θεού.

Με αυτές τις σκέψεις σάς προσκαλούμε με την αγάπη του Χριστού μας, να έλθετε και πάλι, τώρα που έφθασε ο εορτασμός της αγίας Λυδίας της Φιλιππησίας στον περικαλλή ιερό Ναό της μαζὺ με το βαπτιστήριό της, που εορτάζει και πανηγυρίζει την ιερή μνήμη της.

Την Παρασκευή 19 Μαΐου στις 7 το απόγευμα θα ψάλλουμε τον πανηγυρικό Εσπερινό και το Σάββατο 20 Μαΐου 2023 θα τελέσουμε από τις 7 το πρωΐ τον Όρθρο και την Θεία Λειτουργία και εν τέλει το ομαδικό Βάπτισμα των ενηλίκων αδελφών μας στο υπαίθριο Βαπτιστήριο και στα νερά του ποταμού Ζυγάκτη.

Σάς αναμένουμε όλους και όλες, για να προσευχηθούμε μαζὺ και να εκφράσουμε την λατρεία μας και την άπειρη ευγνωμοσύνη μας προς τον άγιο Τριαδικό Θεό μας, που μάς εχάρισε το μεγάλο αυτό δώρο, την αγία μας Λυδία την Φιλιππησία».