Το 6ο ΓΕΛ Καβάλας στη Σμύρνη για την ενσωμάτωση, την ενσυναίσθηση και την ανάπτυξη φιλικών σχέσεων

Πέντε μαθητές και μαθήτριες του σχολείου μαζί με δύο εκπαιδευτικούς ταξίδεψαν στην Τουρκία στο πλαίσιο του προγράμματος Erasmus+ «Let’s join our Hands»

Στo πλαίσιo του Ευρωπαϊκού Προγράμματος Erasmus+ με τίτλο “Let’s join our Hands” πέντε μαθητές και μαθήτριες του 6ου Γενικού Λυκείου Καβάλας και δύο εκπαιδευτικοί ταξίδεψαν στη Σμύρνη της Τουρκίας από 23 έως 28 Απριλίου 2023.

Επρόκειτο για την τρίτη και τελευταία κινητικότητα του προγράμματος, στο οποίο το 6ο Γενικό Λύκειο Καβάλας συνεργάστηκε με το συντονιστικό σχολείο SOSU Østjylland από το Άαρχους της Δανίας και το Karsiyaka Aydogan Yagci Science and Art Center από τη Σμύρνη της Τουρκίας.

Οι Τούρκοι εταίροι υποδέχθηκαν τους φιλοξενούμενους μαθητές και καθηγητές με ιδιαίτερη θέρμη και φιλική διάθεση. Άλλωστε, οι περισσότεροι συμμετέχοντες είχαν ήδη συνεργαστεί με μεγάλη επιτυχία στη συνάντηση που έγινε τον περασμένο Φεβρουάριο στην Καβάλα, οπότε επρόκειτο για συνάντηση φίλων!

Κατά τη διάρκεια του προγράμματος οι μαθητές συμμετείχαν σε εργαστήρια που πραγματοποιήθηκαν στο σχολείο  και σε χώρους ιστορικής σημασίας της ευρύτερης περιοχής .

Τα εργαστήρια των «Κρουστών Σώματος» ξεκίνησαν την πρώτη μέρα με τη συνοδεία της Σονάτας του Μότσαρτ και κατέληξαν την τελευταία μέρα με τη μουσική του Σταύρου Ξαρχάκου και τους στίχους του Νίκου Γκάτσου «Γεια σου χαρά σου Βενετιά» να ενώνουν τους συμμετέχοντες σε μια αγκαλιά. Ο σκοπός του προγράμματος, η ενσωμάτωση, η ενσυναίσθηση, η ανάπτυξη φιλικών σχέσεων μεταξύ των εταίρων, επετεύχθη και με το παραπάνω!

Σ’ αυτό βοήθησαν, βέβαια, και οι ξεναγήσεις τόσο στην πόλη της Σμύρνης, όσο και στα περίχωρά της, την Φώκαια, το χωριό της Διδώς Σωτηρίου, τον Κιρκιντζέ , το σπίτι της Παναγίας και φυσικά στον καταπληκτικό αρχαιολογικό χώρο της Εφέσου.

Αυτή η περιήγηση, ωστόσο , εκτός από  εκπαιδευτικό και πολιτιστικό είχε και χαρακτήρα προσκυνηματικό, αφού η ομάδα του 6ου ΓΕΛ επισκέφθηκε και προσκύνησε τον ελληνορθόδοξο ναό της Αγίας Φωτεινής της Σαμαρείτιδας, τον καθολικό ναό του Αγίου Πολυκάρπου, εικονογραφημένο στο εσωτερικό του με αγιογραφίες και ελληνικές επιγραφές και τέλος τον ναό του Αγίου Βουκόλου που σήμερα λειτουργεί ως χώρος πολιτιστικών εκδηλώσεων.

Το τελικό προϊόν των εργαστηρίων ήταν ένα video το οποίο δημιουργήθηκε από τους μαθητές και παρουσιάστηκε στην ολομέλεια την τελευταία ημέρα της επίσκεψης.

Ήταν τόσο πλούσιο το πρόγραμμα, οι ξεναγήσεις, οι εμπειρίες που αποκόμισαν όλοι, ώστε ο αποχωρισμός έγινε σε κλίμα μεγάλης συγκίνησης, καθώς όλοι ένιωθαν ότι παρά τις διαφορές μας είναι περισσότερα αυτά που μας ενώνουν, παρά αυτά που μας χωρίζουν.

Μέσα από την άριστη συνεργασία μαθητών και εκπαιδευτικών το πρόγραμμα ολοκληρώθηκε με απόλυτη επιτυχία.

Σε όλη τη διάρκεια της επίσκεψης τηρήθηκαν τα προβλεπόμενα μέτρα λόγω της πανδημίας Covid 19.