5ο Λύκειο Καβάλας: Διαδικτυακή συνάντηση για το Περιβάλλον και την Ανακύκλωση στο πλαίσιο του Erasmus

Στο πρόγραμμα συνεργάζονται ως εταίροι πέντε σχολεία από τέσσερις χώρες

Στo πλαίσιo του Ευρωπαϊκού Προγράμματος Erasmus+ 2020, Δράση  ΚΑ229, με κωδικό αριθμό 2020-1- EE01-KA229-077868_2 και τίτλο “Art of recycling, Future for environment“, το 5ο Λύκειο Καβάλας συμμετείχε διαδικτυακά στην τελευταία κινητικότητα του προγράμματος στο Τιρέμπολου της Τουρκίας από 1-5 έως 5-5-2023.

Ήταν η πέμπτη συνάντηση από την έναρξη του προγράμματος στο οποίο συνεργάζονται ως εταίροι πέντε σχολεία από τέσσερις χώρες: της Ελλάδας (1), της Εσθονίας (1) της Τουρκίας (2) και της Κροατίας, η οποία συμμετείχε, επίσης, διαδικτυακά. Στη συνάντηση συμμετείχαν μαθητές και εκπαιδευτικοί από όλες τις χώρες, διαδικτυακά και διά ζώσης.

Την πρώτη μέρα του κινητικότητας το 5ο Λύκειο Καβάλας συμμετείχε διαδικτυακά στην τελετή υποδοχής των εταίρων και παρακολούθησε με ενδιαφέρον την ξενάγηση στο σχολείο των εταίρων και την ενημέρωση για το εκπαιδευτικό σύστημα της χώρας.

Τη δεύτερη μέρα έγινε συνολική παρουσίαση των δράσεων όλων των εταίρων σχετικά με την ανακύκλωση και τη δημιουργια έργων τέχνης από ανακυκλώσιμα υλικά, που είναι άλλωστε και το θέμα του προγράμματός μας. Επιπλέον το 5ο Λύκειο Καβάλας παρουσίασε το ψηφιακό ημερολόγιο του προγράμματος, ενώ έκανε και την αποτίμηση των αποτελεσμάτων από όλες τις κινητικότητες.

Την τρίτη μέρα της κινητικότητας πραγματοποιήθηκε διαδικτυακή παρακολούθηση και συμμετοχή σε ένα εργαστήριο κατασκευής ρούχων και εργόχειρων από ανακυκλώσιμα υλικά στην Κερασούντα της Τουρκίας.

Την τέταρτη μέρα η Ελλάδα παρουσίασε -με τη βοήθεια του Kahoot- μια δραστηριότητα με ερωτήσεις σχετικές με το θέμα της ανακύκλωσης, στην οποία συμμετείχαν ενεργά όλοι οι μαθητές δίνοντας απαντήσεις, ενώ ταυτόχρονα αποκόμισαν γνώσεις για την ανακύκλωση σε διάφορα μέρη του κόσμου. Ακολούθησαν διαδικτυακές παρουσιάσεις δράσεων και από τους υπόλοιπους εταίρους.

Όλες αυτές τις ημέρες η αλληλεπίδραση μεταξύ των αποστολών των πέντε σχολείων οδήγησε στην αναθέρμανση των ιδιαίτερα φιλικών σχέσεων, που αποτυπώθηκε ανάγλυφα την τελευταία ημέρα του προγράμματος κατά τη διάρκεια της τελετής λήξης των εργασιών.

Η τελευταία ημέρα του σφραγίστηκε με την απονομή πιστοποιητικών παρακολούθησης, διαδικτυακά και διά ζώσης και τον εγκάρδιο αποχαιρετισμό των εταίρων μέσα σε κλίμα ευφορίας και ζεστασιάς.

Συμπερασματικά, όλες οι εκπαιδευτικές δράσεις και οι βιωματικές δραστηριότητες του προγράμματος ολοκληρώθηκαν με επιτυχία και οι στόχοι που είχαν τεθεί εκ των προτέρων εκπληρώθηκαν στο έπακρο.

Οι μαθητές και οι εκπαιδευτικοί ευχαριστούν θερμά όλα τα εταιρικά σχολεία για την άψογη συνεργασία τους και φυσικά τη διεύθυνση του σχολείου για την αμέριστη στήριξή της καθ’ όλη τη διάρκεια του προγράμματος.