6ο Γυμνάσιο Καβάλας: Στην Ισπανία για ένα ενεργό σχολείο και έναν καλύτερο κόσμο

Στην πόλη Ibi της νοτιοανατολικής Ισπανίας βρέθηκαν 9 μαθητές και μαθήτριες με 2 συνοδούς-εκπαιδευτικούς στο πλαίσιο του Προγράμματος Erasmus

Το 6ο Γυμνάσιο Καβάλας, υλοποιώντας το ευρωπαϊκό πρόγραμμα κινητικότητας μαθητών και εκπαιδευτικών Erasmus+ KA122 με τίτλο “Creating an active and sustainable school for a better world“, πραγματοποίησε επίσκεψη στην Ισπανία από τις 6 έως τις 13 Μαΐου 2023. Συγκεκριμένα, μετακινήθηκαν 9 μαθητές και μαθήτριες με 2 συνοδούς-εκπαιδευτικούς, με οικοδεσπότη το σχολείο μέσης εκπαίδευσης Ies La Foia στην πόλη Ibi της νοτιοανατολικής Ισπανίας, στην περιφέρεια της Valencia.

Η ελληνική αποστολή έφτασε το βράδυ της 6ης Μαΐου στην πόλη Ibi και στο σχολείο οργανώθηκε μία σύντομη αλλά ιδιαίτερα θερμή τελετή υποδοχής από τις/τους εκπαιδευτικούς της σχολικής μονάδας και τις οικογένειες φιλοξενίας. Την επόμενη μέρα, Κυριακή 7 Μαΐου, οι Έλληνες μαθητές/μαθήτριες είχαν την ευκαιρία να γνωρίσουν τον τρόπο με τον οποίο οι οικογένειες στην Ισπανία τιμούν τη γιορτή της μητέρας, καθώς στην Ισπανία η γιορτή της μητέρας γιορτάζεται κάθε χρόνο την πρώτη Κυριακή του Μαΐου. Παράλληλα, οι συνοδοί εκπαιδευτικοί επισκέφτηκαν την πόλη του Alicante και περιηγήθηκαν σε χώρους ιστορικού και πολιτιστικού ενδιαφέροντος. Το περίφημο κάστρο του Alicante τράβηξε την προσοχή τους για την αρχιτεκτονική του αλλά και για τις εκδηλώσεις που οργανώνονται στους χώρους του.

Τη Δευτέρα 8 Μαΐου, τα μέλη της ελληνικής και της γαλλικής αποστολής (College Rene Cassin), που επίσης συμμετείχε στη συγκεκριμένη κινητικότητα, περιηγήθηκαν στους χώρους και στις υποδομές του ισπανικού σχολείου και συμμετείχαν σε ομάδες σε αθλητικές δραστηριότητες στο γυμναστήριο και στην αυλή του σχολείου. Στη συνέχεια, οι μαθητές/μαθήτριες και οι εκπαιδευτικοί αφού επισκέφτηκαν τα κυριότερα αξιοθέατα της πόλης Ibi, έγιναν δεκτοί στο Δημαρχείο από τον δήμαρχο της πόλης. Εκεί, ο δήμαρχος παρουσίασε σύντομα την ιστορία της πόλης, τις κύριες οικονομικές δραστηριότητες και μερικά από τα έθιμα και τις γιορτές-εκδηλώσεις που διοργανώνονται κάθε χρόνο στην πόλη. Αξίζει να σημειωθεί ότι η πόλη Ibi είναι το σημαντικότερο κέντρο της βιομηχανίας κατασκευής παιχνιδιών στη χώρα. Μία στάση στην κεντρική πλατεία της πόλης για παγωτό, για το οποίο επίσης φημίζεται η πόλη, και ένα τυπικό ισπανικό γεύμα στο εστιατόριο του σχολείου ολοκλήρωσαν το πρόγραμμα της Δευτέρας.

Την Τρίτη 9 Μαΐου, τα μέλη όλων των αποστολών επισκέφτηκαν τη Valencia, μία από τις μεγαλύτερες και σημαντικότερες πόλεις της Ισπανίας. Αφού πρώτα μαθητές/μαθήτριες και εκπαιδευτικοί περπάτησαν στο ιστορικό κέντρο της πόλης όπου μεταξύ άλλων είδαν κτίρια και μνημεία ιδιαίτερης ιστορικής, πολιτιστικής αρχιτεκτονικής αξίας, στα οποία περιλαμβάνεται το Ανταλλακτήριο Μεταξιού της Βαλένθιας και το σιντριβάνι του Ποσειδώνα, επισκέφτηκαν τη λιμνοθάλασσα της Albufera, όπου σε ένα υπαίθριο εστιατόριο δοκίμασαν τα παραδοσιακά tapas και την περίφημη, αυθεντική ισπανική paella. Ακολούθησε βαρκάδα στη λιμνοθάλασσα, κατά τη διάρκεια της οποίας μαθητές/μαθήτριες και εκπαιδευτικοί ήρθαν σε επαφή με την πανίδα της περιοχής και όλα τα προστατευόμενα ζώα και πουλιά που βρίσκουν καταφύγιο στη συγκεκριμένη περιοχή.

Την Τετάρτη 10 Μαΐου, οι μαθητές και οι μαθήτριες όλων των αποστολών χωρίστηκαν σε τρεις ομάδες και βοήθησαν στον καλλωπισμό της αυλής της σχολικής μονάδας IES LA FOIA, φυτεύοντας λουλούδια και λαχανικά, κατάλληλα για την περιοχή. Στη συνέχεια κατασκευάστηκαν από τους μαθητές και τις μαθήτριες σελιδοδείκτες και αφίσες με θέμα τις ευρωπαϊκές κοινές αξίες. Το πρόγραμμα της Τετάρτης ολοκληρώθηκε με την επίσκεψη στο μουσείο video games. Εκεί μικροί και μεγάλοι έπαιξαν παλιά αλλά και σύγχρονα βιντεοπαιχνίδια και θαύμασαν την ποικιλία των παιχνιδιών που έχουν συγκεντρωθεί στον χώρο του μουσείου.

Την Πέμπτη 11 Μαΐου, η μέρα ξεκίνησε με εκδρομή και ανάβαση στο κάστρο της Guadalest, από όπου όλοι θαύμασαν την υπέροχη θέα. Αργότερα, πραγματοποιήθηκε επίσκεψη στο Benidorm, το περίφημο ισπανικό θέρετρο που γνώρισε τεράστια τουριστική ανάπτυξη τα τελευταία χρόνια και έχει εξελιχθεί σε έναν ιδιαίτερα δημοφιλή τουριστικό προορισμό για επισκέπτες από όλο τον κόσμο. Η μέρα έκλεισε με την αποχαιρετιστήρια γιορτή, αφού την επόμενη μέρα η γαλλική αποστολή θα αναχωρούσε για την πατρίδα της. Κατά τη διάρκεια της γιορτής, όλοι απόλαυσαν τις παραδοσιακές λιχουδιές που ετοίμασαν με μεράκι οι ισπανικές οικογένειες φιλοξενίας. Δόθηκαν επίσης από τη διεύθυνση του σχολείου τα πιστοποιητικά συμμετοχής στη συγκεκριμένη κινητικότητα σε εκπαιδευτικούς και μαθητές/μαθήτριες καθώς και δώρα για τις σχολικές μονάδες.

Την τελευταία μέρα, Παρασκευή 12 Μαΐου, η ελληνική αποστολή παρακολούθησε διάφορα μαθήματα του σχολικού προγράμματος και απάντησε σε ερωτήσεις που έθεσαν Ισπανοί μαθητές για την Καβάλα, την Ελλάδα και το ελληνικό εκπαιδευτικό σύστημα. Αργότερα, ακολούθησε για την ελληνική αποστολή επίσκεψη στο μουσείο παιχνιδιών και στο μουσείο βιοποικιλότητας, όπου πραγματοποιήθηκε ξενάγηση από Ισπανίδες καθηγήτριες.

Συνολικά, στο πλαίσιο της μετακίνησης, οι εκπρόσωποι του σχολείου μας είχαν την ευκαιρία να γνωρίσουν το εκπαιδευτικό σύστημα μέσης εκπαίδευσης της Ισπανίας και να συμμετάσχουν σε δημιουργικές δραστηριότητες που σχετίζονται με τους σκοπούς και τις αρχές του ευρωπαϊκού προγράμματος Erasmus+ που εκπονεί το 6ο Γυμνάσιο Καβάλας. Οι μαθητές/μαθήτριές μας βίωσαν την ισπανική φιλοξενία, μένοντας σε οικογένειες μαθητών του ισπανικού σχολείου και ταυτόχρονα καλλιέργησαν τις επικοινωνιακές τους δεξιότητες, καθώς ήταν σε καθημερινή επαφή τόσο με τους Ισπανούς οικοδεσπότες όσο και με εταίρους του προγράμματος από τη Γαλλία.