Για πρώτη φορα ειδικός χώρος για να ψηφίσουν τα Άτομα με Αναπηρίες. «Ναι μεν αλλά» για την εφαρμογή του μέτρου στην Καβάλα

Ο Μάκης Κρεμμύδας εκ μέρους του Συλλόγου ΑμεΑ Καβάλας δηλώνει ότι έγινε η αρχή, αλλά... κουτσουρεμένη-Γκρίνια και από εκλογείς οι οποίοι περίμεναν μέχρι ο δικαστικός αντιπρόσωπος να εξυπηρετήσει Άτομο με Αναπηρία

Μια πρώτη φορά στις εκλογές της 21ης Μαΐου 2023 εγκύκλιος προβλέπει ειδικά διαμορφωμένους χώρους για Άτομα με Αναπηρίες, σύμφωνα με διάταξη που εντάχθηκε στον νόμο «5043/2023» (ρυθμίσεις σχετικά με τους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης α’ και β’ βαθμού και Διατάξεις για την ευζωία των ζώων συντροφιάς).

Συγκεκριμένα, σε κάθε κατάστημα ψηφοφορίας όπου δεν καθίσταται δυνατό όλα τα εκλογικά τμήματα να βρίσκονται σε ισόγειο όροφο και να πληρούν τα κριτήρια προσβασιμότητας, προβλέπεται η λειτουργία χώρου υποδοχής και υποστήριξης εκλογέων με αναπηρία και μειωμένη κινητικότητα. Οι συγκεκριμένοι χώροι βρίσκονται στο ισόγειο κάθε σχολείου, όσο πιο κοντά γίνεται στην είσοδο.

Την ευθύνη για τη δημιουργία αυτών των χώρων έχουν οι Δήμοι. Στα σχολεία που απαιτούνται τέτοια τμήματα, προβλέπονταν να παρευρίσκεται ένας υπάλληλος του Δήμου, ο οποίος και θα έχει την ευθύνη για την εύρυθμη λειτουργία του χώρου, την υποδοχή των εκλογέων και την επικοινωνία με τον δικαστικό αντιπρόσωπο.

Στην πράξη, προβλέπονταν να συμβεί το εξής: Με την προσέλευση του εκλογέα, θα ενημερώνεται ο δικαστικός αντιπρόσωπος ο οποίος θα μεταβαίνει στον ειδικά διαμορφωμένο χώρο, παρέχοντας στον ανάπηρο πολίτη όλα τα ψηφοδέλτια και τον απαιτούμενο φάκελο. Εφόσον είναι αναγκαίο, ο εκλογέας θα μπορεί να μπει στο παραβάν μαζί με τον συνοδό του, αν το επιθυμεί, με την παρουσία όμως και του δικαστικού αντιπρόσωπου να είναι σε αυτήν την περίπτωση απαραίτητη. Μετά την έξοδο του εκλογέα, ο δικαστικός αντιπρόσωπος παίρνει τον φάκελο, τον μεταφέρει στο αντίστοιχο εκλογικό τμήμα και τον ρίχνει στην κάλπη.

Η εν λόγω λύση αφορά όχι μόνον τους ανάπηρους πολίτες, αλλά και πολίτες με παροδική δυσκολία κινητικότητας, για παράδειγμα τις εγκύους, έναν άνθρωπο που έχει σπάσει το πόδι του, έναν ηλικιωμένο που μετακινείται με μεγάλη δυσκολία κ.λπ.

Σημειώνεται πως για πρώτη φορά, η είσοδος στον χώρο υποδοχής επιτρέπεται μαζί με σκύλο βοηθείας (οδηγός) Ατόμων με Αναπηρία.

Όλα αυτά, όμως, συνέβησαν στην Καβάλα; Η απάντηση έρχεται από τον πρόεδρο του Νομαρχιακού Τμήματος ΑμεΑ Περιφερειακής Ενότητας Καβάλας, Μάκη Κρεμμύδα, ο οποίος μιλώντας στο KAVALAPOST τονίζει ότι ναι μεν το μέτρο εφαρμόστηκε για πρώτη φορά, μετά από συνεχείς πιέσεις της Ομοσπονδίας ΑμεΑ, όμως ήταν… κουτσουρεμένο.

Καταρχάς τα περισσότερα σχολεία-εκλογικά κέντρα της Καβάλας έχουν σκαλάκια μέχρι να φτάσεις στο ισόγειο όπου τοποθετήθηκε το ειδικό παραβάν για να ψηφίσουν τα άτομα με κινητικές δυσκολίες και αν δεν είχαν συνοδό, δεν μπορούσαν να το προσεγγίσουν μόνοι, οπότε έπρεπε να βρεθεί ένας άνθρωπος που θα είχε την… καλή θέληση να τους βοηθήσει. Συνεπώς, όπως αναφέρει ο κ. Κρεμμύδας, έπρεπε το παραβάν να στηθεί στο προαύλιο του σχολείου, για να έχει ουσία το μέτρο.

Επιπλέον, κάποιοι εκλογείς δεν είχαν και τη δέουσα υπομονή: Σε εκλογικό κέντρο της Καβάλας, ένας εκλογέας τα… έβαλε με τον δικαστικό αντιπρόσωπο, ο οποίος έκλεισε για λίγο το εκλογικό τμήμα για το οποίο ήταν υπεύθυνος προκειμένου να εξυπηρετήσει ένα άτομο με κινητικά προβλήματα.

Το θέμα, πάντως, είναι ότι ναι μεν το μέτρο έχει σωστό προσανατολισμό, όμως στην πράξη η εφαρμογή του δεν… εκλέχτηκε.